Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij

MBO-opleiding
25711
2 tot 3 jaar
BOL, BBL
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je werkt als een vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij op een manege, pensionstal voor paarden of bedrijven die zich met sport en recreatie bezighouden.
Als een vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij zorg je voor de dagelijkse verzorging van de paarden. De dagelijkse beweging kan je aan het paard geven door gebruik te maken van een stapmolen, het longeren of rijden.
Je kunt werkzaamheden uitvoeren als paardenverzorger, stalmeester en ruiter of als groom.
Wanneer je als groom werkt ga je mee naar hippische evenementen en concoursen. Je moet er zijn voor het paard en de ruiter.

Opleidingsinhoud

Als vakbekwaam medewerker ben jij, na de deze opleiding, degene die alles weet over paarden. Denk hierbij aan bekappen, longeren, mennen, maar ook rijden. Je leert wat het beste is voor de paarden qua voeding en verzorging en hoe je ze zo gezond mogelijk houdt.
Je leert hoe je zelf paarden moet trainen, maar ook hoe je instructie kunt geven aan andere ruiters. Leren rijden is een belangrijk onderdeel, hier zal dan ook veel aandacht aan besteed worden.
Nederlands, rekenen en burgerschap maken standaard deel uit van je vakkenpakket, je bent daarnaast nog de keuze om je verder te verdiepen door middel van extra keuzedelen.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
  • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
  • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je zal, als vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij, voorbereidingen moeten kunnen treffen voor rijlessen of het assisteren van de ruiter bij een training.
Als een vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij zal je beginnende ziektes bij een paard moeten kunnen constateren en je moet weten wanneer je daarvoor deskundige hulp zal moeten inschakelen.
Omdat je met veel verschillende personen te maken krijgt zal je goed moeten communiceren.
Je zal je representatief moeten opstellen omdat je een van de visitekaartjes bent voor het bedrijf waar je bij werkt. Je zal vaak, voor klanten, een van de eerste zijn die ze spreken wanneer ze het bedrijf bezoeken. Daarom moet je een goede indruk achterlaten.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Alkmaar - Clusius College BOL BBL
Almelo, Zwolle - Zone.College BOL BBL
Almere, Barneveld, Emmeloord - Aeres MBO Almere BOL BBL
Breda - Curio BOL BBL
Dordrecht, Houten - Wellantcollege BOL BBL
Goes - Scalda BOL BBL
Groningen, Meppel, Emmen - AOC Terra BOL BBL
Leeuwarden - Nordwin College BOL BBL
Maasland - Lentiz Onderwijsgroep BOL BBL
Raalte - Landstede BOL BBL
Raalte - Landstede MBO BOL BBL
Roermond - Citaverde College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.