Zadkine

Assistent bouwen, wonen en onderhoud

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als assistent bouwen, wonen en onderhoud kun je werken in veel verschillende branches die te maken hebben met bouwen, wonen en onderhoud. Dit kan in de hout- en meubelbranche zijn, maar ook in de schilders branche, in de bouwindustrie, afvalverwerking enzovoorts. In sommige gevallen werk je in een werkplaats, maar vaak moet er gewerkt worden op locatie en in de buitenlucht.

Een assistent bouwen, wonen en onderhoud werkt onder toezicht van een leidinggevende of onder begeleiding van een ervaren collega. Nadat je de nodige instructies hebt ontvangen kun je zelfstandig een bepaald werk uitvoeren. Je begint met het verzamelen van de nodige materialen, gereedschappen en machines. Je maakt de werkplek gebruiksklaar en controleert de geleverde materialen.

Je helpt ervaren collega’s bij het uitvoeren van werkzaamheden in verschillende mogelijke vakgebieden. Dit kan bijvoorbeeld een opdracht zijn die te maken heeft met houtbewerking, een opdracht bij het bouwen van een woning, of ondersteunend werk bij het installeren van apparaten. Na het voltooien van de opdracht sta je in voor het schoonmaken van de gereedschappen en machines, en het afvoeren van restmaterialen en afval.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding Assistent bouwen, wonen en onderhoud leer je alles over de materialen en gereedschappen die worden gebruikt in de bouw. Er is veel aandacht voor de praktijk. Hierdoor leer je dus ook goed samen te werken met collega's. Naast de praktische vakken krijg je ook te maken met de vakken Nederlands, rekenen en burgerschap.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Wil je graag een mbo-opleiding doen maar heb je (nog) geen diploma van de middelbare school? Dan is de entreeopleiding iets voor jou. Een entreeopleiding is een mbo opleiding op niveau 1 en wordt aangeduid met Assistent. De opleiding duurt vaak een jaar. Je kan na deze opleiding bijvoorbeeld aan het werk als assistent in de zorg, logistiek of dienstverlening.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Ben je na deze opleiding nog niet uitgeleerd en wil je verder studeren? Dan kan je doorstromen naar een mbo niveau-2 basisberoepsopleiding.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als assistent bouwen, wonen en onderhoud werk je onder begeleiding van verschillende collega’s. Je moet dus goed kunnen samenwerken met anderen. Je moet graag buiten werken als je voor een branche kiest zoals de bouwindustrie, schilderwerken en afbouw. Bovendien moet je in sommige branches op grote hoogte werken en hiervoor geschikt zijn. Je moet rekening houden met de risico’s die verbonden zijn met het soort werk dat je doet en steeds de opgelegde veiligheidsregels respecteren. Uiteraard wordt er van je verwacht dat je een basiskennis hebt van de materialen waar je mee werkt, weet hoe je bepaalde gereedschappen gebruikt en bepaalde machines moet bedienen, en de basistechnieken kent die in jouw vakgebied gebruikt worden.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almelo - ROC van Twente BOL BBL
Amersfoort - MBO Amersfoort BOL BBL
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Apeldoorn , Zutphen - Aventus Entreeschool BOL BBL
Appingedam - Noorderpoort BOL BBL
Assen - Drenthe College BOL BBL
Den Haag - ROC Mondriaan BOL BBL
Doetinchem - Graafschap College BOL BBL
Dokkum, Drachten, Leeuwarden, Sneek - Firda (jongeren) BOL BBL
Dordrecht, Gorinchem - Da Vinci College BOL BBL
Ede - Dulon College BOL BBL
Eindhoven - Summa College BOL BBL
Goes, Middelburg, Terneuzen - Scalda BOL BBL
Gouda - mboRijnland BOL BBL
Haarlem, Hoofddorp, Beverwijk - ROC Nova College BOL BBL
Hardenberg, Hoogeveen, Groningen - Alfa College BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Heerhugowaard, Hoorn - ROC Horizon College BOL BBL
Heerhugowaard, Zaandam - Regio College BOL BBL
Heerlen - Vista College BOL BBL
Hellevoetsluis, Rotterdam, Vlaardingen, Middelharnis - Albeda BOL BBL
Helmond - ROC Ter AA BOL BBL
Leeuwarden - Firda (Friesland College) BOL BBL
Nieuwegein - ROC Midden Nederland BOL BBL
Nijmegen - ROC Nijmegen BOL BBL
Oss, Veghel, s-Hertogenbosch - Koning Willem I College BOL BBL
Roermond - Gilde Opleidingen BOL BBL
Rotterdam-Zuid - Zadkine BOL BBL
Tiel - ROC Rivor BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.