Business Services

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

De medewerker juridisch-administratieve beroepen verricht ondersteunende administratieve werkzaamheden in een juridische context in overheids-, profit- en nonprofitorganisaties.

Je verzorgt klantcontact bij juridisch-administratieve dienstverlening en je verricht juridische dossierwerkzaamheden. Hierbij beheer je dossiers en typeer en interpreteer je gegevens ten behoeve van vervolgprocedures. Je behandelt financieel juridische aanvragen en opdrachten en je stelt standaarddocumenten op. Hiervoor verzamel en registreer je zelfstandig gegevens.

Opleidingsinhoud

De kern ligt bij het juridische aspect. Je leert alles over hoe onze wetten zijn opgebouwd, welke wet in een bepaalde situatie van toepassing is en hoe je dit kan toelichten aan je klanten. Je leert onder andere over strafrecht, arbeidsrecht en ook over bijvoorbeeld erfenissen.
Je gaat van alles leren over het gesprekken voeren, telefoneren en het verwerken van deze informatie. Je leert hoe je gegevens van je klanten discreet verwerkt en met welke privacywetten je te maken krijgt in de toekomst.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2022/2023 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.239,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2022/2023 € 258,-..

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2022/2023 € 624,-.

Deze bijdrage verschilt per school. Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent administratief en juridisch vaardig en je stelt je klantgericht en zakelijk op. Je moet in staat zijn om zijn eigen werk te organiseren. Het is verder belangrijk dat je ‘organisatiesensitief’ bent; dat wil zeggen dat je begrijpt in welke context zijn organisatie opereert. Bij een overheidsorganisatie moet je beschikken over politiek-bestuurlijke sensitiviteit, bij een commerciële organisatie moet je begrijpen dat er winst en omzet moet worden gemaakt om te kunnen voortbestaan. Je moet inzicht hebben in bedrijfsprocessen en procesmatig kunnen denken en handelen, aangezien dat in toenemende mate van belang is in organisaties. Het werken bij (juridische) organisaties / afdelingen betekent dat je je moet houden aan neutraliteit en absolute geheimhoudingsplicht. Je bent te allen tijde bewust van de vertrouwelijkheid van de informatie waarmee je omgaat. Je moet integer zijn.

Als medewerker juridisch-administratieve beroepen ben je verder onderzoekend van aard, pro-actief en communicatief vaardig. Je bent assertief genoeg om de klant op mogelijkheden en onmogelijkheden te wijzen. De medewerker moet een kritische houding hebben, procedureel kunnen denken, de samenhang tussen activiteiten bewaken, efficiënt werken, logisch kunnen nadenken, gevoel voor cijfers hebben en nauwkeurig en geconcentreerd kunnen werken. Tevens dien je, als (dossier)werkzaamheden zich tegelijkertijd aandienen, jouw concentratie en nauwkeurigheid te behouden, prioriteiten te stellen, overzicht te bewaren en ordelijk zijn. Veranderingen in wet- en regelgeving volgen elkaar (steeds) snel(ler) op; dus maak je je snel nieuwe kennis eigen en beschikt over een flexibele houding.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Den Bosch - Koning Willem I College BOL BBL
Rotterdam-Oost - Zadkine BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.