ROC van Amsterdam

Mode/maatkleding

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als mode/maatkleding medewerker werk je over het algemeen bij kleine bedrijven die in de mode werk verrichten. Je kan ook een zelfstandig ondernemer worden of bij een confectiebedrijf aan het werk gaan. Je kan als medewerker mode/maatkleding werk vinden bij bedrijven, ateliers die zich bezighouden met kledingreparatie, confectiemaatpakken of het passen van de kleding.

Als mode/maatkleding medewerker weet je hoe je elk kledingstuk zal moeten maken en dat ook met het gewenste patroon.

Opleidingsinhoud

Tijdens deze opleiding verdiep jij je in de wereld van mode! Je leert alles wat je moet weten over het maken, maar ook over het repareren van maatkleding. Daarnaast krijg je les in marketing en financiën. De kleding moet namelijk ook verkocht worden. De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Een medewerker mode/maatkleding zal zich bezighouden met alles op het gebied van mode en trends binnen de kledingbranche.

Je zal de ontwikkelingen, die er in de modewereld zijn, vertalen naar de kledingproductie.

Ook zal je, als mode/maatkleding medewerker, de patroontechnische en naaitechnische mogelijkheden voor het product onderzoeken.

Je zal je ook bezighouden met de planning als mode/maatkleding medewerker. Je zal de werkverdeling onder de medewerkers maken en instructies geven aan je medewerkers.

Je zal als mode/maatkleding medewerker moeten beschikken over een goede kleine motoriek en een goede vingervlugheid hebben. Ook moet je in staat zijn om bepaalde specifieke handelingen, die in de confectie-industrie voorkomen, zich snel eigen te maken.

De mode/maatkleding medewerker zal moeten kunnen werken vanuit 3D naar 2D en omgekeerd.

De mode/maatkleding medewerker zal een goed verantwoordelijkheidsgevoel moeten hebben.

Omdat je met een team werkt zal je goed moeten kunnen communiceren. Je zal goed met je collega’s van je team om moeten kunnen gaan.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam, Hilversum - ROC van Amsterdam BOL BBL
Hilversum - MBO College Hilversum (ROCvA) BOL BBL
Rotterdam - Albeda college BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.