ROC van Amsterdam

Ondernemer horeca/bakkerij

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Na het succesvol afronden van de opleiding Ondernemer horeca/bakkerij kun je een eigen onderneming beginnen, maar je kunt ook kiezen om bij een groot bedrijf te werken, zonder dat je de eigenaar bent van het bedrijf. Je kunt dan bijvoorbeeld werken als vestigingsmanager of leidinggevende van het bedrijf.

Als ondernemer horeca/bakkerij ben je verantwoordelijk voor het in stand houden van het bedrijf. Jij bent diegene die het beleid bepaalt en je bent verantwoordelijk dat het beleid goed wordt uitgevoerd. Je bent op de hoogte van alle regels en wetten omtrent de bedrijfsvoering. Je zorgt voor de continuÔteit van het bedrijf en voor meer omzet (winst). Verder ben je ook verantwoordelijk voor de administratie van het bedrijf.

Opleidingsinhoud

Wil jij graag alles leren over het prachtige vak van ondernemer in de horeca/bakkerij? Dan is deze opleiding echt iets voor jou! Binnen deze richting kun je namelijk kiezen voor 3 horeca opleidingen, namelijk: manager/ondernemer horeca, meewerkend horeca ondernemer en ondernemer bakkerij. De opleiding bestaat uit een basisdeel en een profieldeel. Tijdens het profieldeel leer je alles over de opleiding die je hebt gekozen. De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
  • Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc.

  • Voltijd MBOL):
Voor het studiejaar 2021/2022 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op Ä 608,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2021/2022 Ä 126,00.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit voor 2021/2022 Ä 306,-.

Deze bijdrage verschilt per school. Vanwege de coronamaatregelen is het wettelijk collegegeld in het studiejaar 2021/2022 eenmalig 50% lager. Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geÔndexeerd.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je moet goed kunnen samenwerken. Anderzijds moet je ook goed zelfstandig kunnen werken. Het moet geen probleem zijn onder druk te werken. Je zult namelijk veel werkzaamheden tegelijk moeten uitvoeren en dit kan enigszins stress bezorgen. Klantencontacten zijn erg belangrijk. Hierbij moet je dus klantgericht kunnen handelen en vriendelijk zijn tegenover de klant. Je kunt goed communiceren en werkt resultaatgericht. Je bent goed op de hoogte van de financiŽle en commerciŽle kanten van een onderneming. Als ondernemer is het ook verstandig om op de hoogte te zijn van de marktontwikkelingen. Op deze wijze kun je de concurrenten een stapje voor zijn.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.