ROC van Twente

Podium- en Evenemententechniek

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Muziek, dans, theater, festivals en evenementen vallen onder jou interessegebied. Echter je bent zeer technisch ingesteld. Komt dit je bekend voor? Dan is de opleiding Podium- en evenemententechniek net iets voor jou.

Na het afronden van Podium- en evenemententechniek kun je aan de slag bij verschillende bedrijven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan theaters, festivals, schouwburgen en poppodia. Je kunt ook werken bij verhuurbedrijven van apparaten of in gespecialiseerde uitzendbureaus.

De kerntaken binnen dit beroep zijn:
  • transporteren van materiaal, apparatuur en gereedschap
  • bouwen van constructies
  • installeren van apparatuur
  • assisteren tijdens voorstellingen/evenementen

Als podium- en evenemententechnicus ben je vooral bezig met logistiek en techniek. Het echte werk gebeurt eigenlijk voor en na voorstellingen of evenementen. Echter tijdens de voorstellingen of evenementen is het ook erg belangrijk dat je ondersteuning geeft en zorgt dat alles optimaal werkt.

Opleidingsinhoud

Je kunt bij de opleiding Podium- en evenemententechniek kiezen uit verschillende richtingen. Te weten: Medewerker podium- en evenemententechniek, podium- en evenemententechnicus licht/geluid en podium- en evenemententechnicus podium & rigging. Tijdens de opleiding leer je alles wat je tegen gaat komen tijdens je werk in de podium- en evenemententechniek.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als podium- en evenemententechnicus heb je te maken met wisselende werktijden en vaak lange werktijden. Je hebt ook geen vaste werkplek, dit kan dus zorgen voor een werkplek wat niet optimaal is. Je moet goed kunnen samenwerken, omdat je in een team zult werken. Hierbij zijn de sociale en communicatieve vaardigheden ook erg belangrijk. Je moet je goed kunnen concentreren op je werk, want nauwkeurig werken is zeer belangrijk. Je moet flexibel en doelgericht ingesteld zijn. Voor het opbouwen en afbouwen van constructies, moet je ook beschikken over kennis van elektrotechniek, licht- en geluidapparatuur.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almelo - ROC van Twente BOL BBL
Heerlen - Vista College BOL BBL
Utrecht - MBO Utrecht BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.