MBO College Hilversum (ROC van Amsterdam)

Voertuigen en mobiele werktuigen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Jij bent altijd al aan het sleutelen geweest. Eerst met brommers en later met ook met auto’s. Ook tractoren en heftrucks hebben voor jou weinig geheimen. Je hebt altijd smeer aan je handen en het liefst sleutel je door tot diep in de nacht. In dat geval is de opleiding voertuigen en mobiele werktuigen waarschijnlijk net iets voor jou.

De opleiding voertuigen en mobiele netwerken bestaat uit verschillende richtingen. Je kunt kiezen uit: autotechniek, bedrijfsautotechniek of mobiele voertuigen. Wat een (bedrijfs)auto is, dat weet je wel en met mobiele voertuigen bedoelen we tractoren, shovels, en andere (landbouw)werktuigen. Het is de bedoeling dat jij reparaties uit kunt voeren. Je kijkt wat er aan de hand is en probeert het te herstellen. Je gebruikt daarbij gereedschap, maar ook moderne meetapparatuur. Zoals gezegd kun je kiezen uit drie richtingen. Binnen deze richtingen kun je je specialiseren en heb je de keuze uit nog drie richtingen. Als je bijvoorbeeld kiest voor autotechniek kun je je bijvoorbeeld specialiseren als Technisch Specialist Personenauto’s

Opleidingsinhoud

Binnen de verschillende richtingen ga jij je specialiseren op een bepaald gebied. Dit kan zijn op autotechniek, of bijvoorbeeld mobiele voertuigen. Naast de generieke vakken die op het mbo worden aangeboden, zoals Nederlands, Burgerschap en Engels zul je ook beroep specifieke vakken krijgen. Je gaat leren hoe het voorbereiden van onderhoudswerkzaamheden gedaan moet worden en bijvoorbeeld hoe een diagnose gesteld wordt bij een voertuig dat reparatie nodig heeft. Door middel van al deze vakken krijg jij de nodige kennis om met voertuigen en mobiele werktuigen aan de slag te gaan.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Door het steeds meer toepassen van elektronica in voertuigen, zijn storingen ook steeds ingewikkelder geworden. Je moet daarom naast gereedschap ook goed met elektronica overweg kunnen. Verder worden er steeds hogere eisen gesteld aan veiligheid en milieu, ook hier moet je het nodige van weten. Ten slotte is ook communicatie heel belangrijk. Je hebt dagelijks te maken met klanten, die op een deskundige en prettige manier behandeld willen worden. Het is wel van belang dat je zelfstandig kan en durft te werken, maar er is natuurlijk altijd een leidinggevende in de buurt om je te ondersteunen.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.