ROC Tilburg

Service- en onderhoudstechniek

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als servicemonteur ben je werkzaam in de elektrotechniek, werktuigbouw of machine- en apparatenbouw. Je werkt bij bijvoorbeeld een onderhoudsafdeling van installatie- en servicebedrijven en productie of bij een storingsdienst. Je kunt werken met verschillende elektronische machines, grote installaties of kantoormachines. Je hebt niet alleen een specialistische functie maar je hebt in bepaalde gevallen ook de leiding. Je bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van je werk maar ook voor de verantwoordelijkheid van je collega’s. Je kan werkzaam zijn op verschillende locaties zoals grote industriële complexen. Wanneer je een reparatie opdracht krijgt, kun je deze vaak direct uitvoeren maar in enkele gevallen moet er een onderdeel terug naar de werkplaats. Daarnaast stel je vaak diagnoses op en rapporteer je resultaten rondt de inspectiewerkzaamheden.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je vooral het inspecteren en verbeteren van installaties en apparatuur. Je probeert oplossingen te vinden voor storingen en deze klaar te maken voor gebruik. Daarnaast leer je om te gaan met verschillende installaties en apparaten. Je leert verschillende vakgebieden zoals constructieleer, hydrauliek en pompen. Daarnaast krijg je veel te maken met elektrotechnische vakken. Je gaat werken aan verschillende projecten waarbij je de verschillende vakken kunt toepassen. Onder andere krijg je lessen als rekenen, wiskunde, Nederlands, Engels, burgerschap en natuurkunde.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je kunt goed planningen maken en je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Daarnaast let je veel op je eigen veiligheid en die van anderen en kun je goed samenwerken. Je hebt passie voor leidinggeven en snel handelen. Je hebt een probleemoplossend vermogen en hebt een technisch inzicht en kunt zorgvuldig te werk gaan. Je bent eigenlijk een echte alleskunner.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.