Verzorgende IG

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

De afkorting in 'Verzorgende IG' staat voor 'individuele gezondheidszorg'. Dat betekent dat je betrokken bent bij zorg op maat voor mensen die dat goed kunnen gebruiken. Wie je cliënten precies zijn, dat verschilt nogal. Je kunt namelijk werkzaam zijn in de kraamzorg, maar ook in de geestelijke gezondheidszorg of gehandicaptenzorg. Chronisch zieken, ouderen en revaliderende cliënten: met al deze doelgroepen kun je als Verzorgende IG in aanraking komen. Ook de exacte werkzaamheden die je voor je rekening neemt, zijn branchespecifiek. Zo kun je mantelzorgers begeleiden bij het bieden van hulp aan de zorgvragende, maar kun je deze hulp ook overnemen als de naastbetrokkenen dit zelf niet kunnen doen. Je adviseert, neemt initiatief en hebt een begeleidende rol bij het bieden van de zorg die jouw cliënten nodig hebben.

Opleidingsinhoud

De basis van het beroep ligt besloten in je karakter, de opleiding geeft je de kennis en professionele handvatten die je nodig hebt om je werk goed uit te kunnen voeren.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Tijdens je werk als Verzorgende IG krijg je te maken met cliënten, naastbetrokkenen van deze cliënten en collega's. Je ziet dus heel wat verschillende gezichten. Je respecteert de verschillen in cultuur, seksualiteit, normen, waarden, wensen en gewoontes die je daarbij tegenkomt. Je bent flexibel en houdt in de gaten of de geboden zorg nog voldoet aan de zorgvraag van je cliënt. Je bent daarin proactief en meedenkend en helpt je cliënt om zoveel mogelijk zelf te kunnen doen. Gemaakte afspraken kom je na. Je professionele houding past helemaal bij je beroepscode en de instelling waarvoor je werkt. Je gaat op een integere manier om met vertrouwelijke informatie en geheimhouding.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almere Buiten, Lelystad - ROC van Flevoland BOL BBL
Amersfoort, Utrecht - Gezondheidszorg College BOL BBL
Amsterdam, Hilversum - ROC van Amsterdam BOL BBL
Breda - Curio BOL BBL
Heerlen, Maastricht - Vista College BOL BBL
Hilversum - MBO College Hilversum (ROC van Amsterdam) BOL BBL
Rotterdam-Centrum , Spijkenisse - Zadkine BOL BBL
Tilburg - ROC Tilburg BOL BBL
Utrecht - MBO Utrecht BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.