Hogeschool Rotterdam

Integraal Bouwmanagement (AD)

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

In de bouwwereld wordt steeds meer gebruik gemaakt van het BouwInformatieModel (BIM). In deze studie leer jij werken met BIM, om straks met nieuwe en relevante kennis aan de slag te gaan in de bouw!

Binnen de bouwkunde wordt steeds meer gebruik gemaakt van 3D-ontwerptechnieken waarbij het BouwInformatieModel (BIM) centraal staat. Het is daardoor logisch dat bedrijven uit de bouwwereld hebben aangegeven behoefte te hebben aan personeel dat is opgeleid met dit model. Daarom vormt BIM de rode draad in deze deeltijdopleiding. Na je deeltijdopleiding beschik je over voldoende inzicht, kennis en vaardigheden om jezelf in de bouwwereld met een goede uitgangspositie verder te ontwikkelen in het toepassen en implementeren van 3D-technieken in het bedrijf. Hierbij wordt ook gedacht aan de invloed hiervan op de bedrijfsprocessen. Je verbindt de uitvoering met het ontwerp en de werkvoorbereiding en gebruikt BIM bij de communicatie tussen partijen en bij het oplossen van problemen.

Deze opleiding is speciaal bedoeld voor mensen die toe zijn aan een volgende stap in hun loopbaan. Het is voor deze opleiding dan ook een vereiste dat je al een baan hebt in de bouw. Je bekleedt op dit moment een uitvoerende functie en wil bijvoorbeeld doorgroeien naar een leidinggevende, technisch-commerciële, management- of ontwerpfunctie.

Opleidingsinhoud

Eerste jaar
De opleiding is gebaseerd op de zes stappen uit de fasering van het bouwproject. Tijdens de opleiding zal de nadruk worden gelegd op de volgende drie fases: de ontwerp-, de voorbereidings- en de nazorgfase. In het eerste jaar doe je onder andere kennis op over basisvaardigheden, zoals wiskundige vaardigheden, constructieleer en materiaalkennis. Daarnaast ga je ook andere vaardigheden ontwikkelen, zoals management- en communicatievaardigheden.

Uiteraard ga je ook een groot deel van je opdrachten in de praktijk uitvoeren op je werkplek. Dit zijn in het eerste jaar opdrachten variërend van een werkplekanalyse, tot het toepassen van BIM op een project.

Tweede jaar
In het tweede jaar ga je verder met de basis die je tijdens het eerste studiejaar hebt gelegd. In dit studiejaar ga je leren over aanbesteden en contracteren, calculeren, bouwmanagement en ondernemen en bouwrecht. Daarnaast ga je ook verder met je bouwtechnische vaardigheden. Je gaat leren over de funderingen van bouwwerken, kracht en vormgeving, bouwen in hout en staal en bouwfysica en installatietechniek.

Net als in jaar één ga je ook een groot deel van je opdrachten in de praktijk uitvoeren op je werkplek. Dit zijn in jaar twee vooral keuzeopdrachten, zodat je de invulling van deze opdrachten zo goed mogelijk kunt afstemmen op je functie die je op dat moment vervult. Daarnaast zul je in de afrondende fase van de studie twee proeven van bekwaamheid doen.

Vooropleiding

Met een mbo-niveau 4-diploma ben je toelaatbaar tot deze opleiding.

Opleidingsduur

2 jaar

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 2.083,-

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2019/2020 tussen de € 1.240,- en de € 2.083,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.