Fashion and Textile Technologies

HBO-opleiding
30037
4 jaar
Voltijd
Bachelor

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Bij hbo Fashion and Textile Technologies word je textielexpert (titel: Bachelor of Science), met oog voor duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Je leert alles over textiele materialen, innovatieve productiemethoden, samenstellen van een collectie, inkopen, verkopen en ondernemen.

Met jouw product- en materiaalkennis vorm jij de onmisbare schakel tussen ontwerpers, de productie en de markt. De spil in het bedrijf. Een interieur- of modeontwerper kan niet zonder jouw specifieke kennis en inbreng. Co-creatie noemen we dat.

Wat leer je
Hbo Fashion and Textile Technologies biedt volop ruimte om je eigen talent te ontdekken en verder te ontwikkelen. Of dat nu ligt op het technische, creatieve of commerciële vlak. Je start breed en leert alle ins en outs van textiel. Met je keuze voor een minor, stage, living technology- en afstudeerproject breng je focus aan. Zo stel je jouw eigen portfolio samen, rondom:

Materials: materiaal en productie (technisch)
Collection: productontwikkeling en collectioneren (creatief)
Buying: commercie en marktontwikkeling (commercieel)

Als alleskunner met een brede interesse kun je uiteraard ook crossovers maken. Wat je ook kiest: textiele materialen vormen de rode draad in deze textiel- en mode-opleiding. Met die kennis ben je welkom bij veel bedrijven in de textiel- en mode-industrie, in binnen- en buitenland.

Internationale mogelijkheden
De mode- en textielbranche is zeer internationaal. Engels is bij FTT dan ook een belangrijk vak. De opleiding heeft een groot internationaal netwerk. Internationale stages, exchange minoren en afstudeeropdrachten? We bieden je volop keuze bij onze partners in vrijwel de hele wereld!

Opleidingsinhoud

In vier jaar tijd word je opgeleid tot mode- en textielspecialist. Je maakt tijdens de studie al kennis met het werkveld en specialiseert je door een thema te volgen die het beste bij je past.

Eerste en tweede jaar
In de eerste twee jaren start je met het leggen van een brede basis voor de rest van de studie. Je gaat aan de slag met projecten Buying, Material en Collection en volgt diverse colleges waaronder basistextiel, Engels, bedrijfseconomie en marketing. Ook doe je vaardigheden op zoals taal en rekenen. Elk kwartiel staat in het teken van een thema: Into The Future, Inkoop, Collectie of Materiaalconcept.

Top Talent Programma
Vanaf het tweede studiejaar kun je in aanmerking komen voor het Saxion Top Talent Programma. Je krijgt er de kans om jouw talenten verder te ontwikkelen zodat je een eenvoudige en soepele overgang ervaart van hbo naar wo. Meer weten? Lees alle info op Top Talent Programma.

Derde en vierde jaar
In het derde jaar verdiep je je verder in de thema’s Buying, Material of Collection door een minor te volgen en vijf à zes maanden stage te lopen. Ook start je met een Living Technology project.

Het vierde jaar staat in het teken van Living Technology, waarbij je leert hoe je technologische ontwikkelingen succesvol toepast in jouw vakgebied met studenten van andere opleidingen. Je sluit de opleiding af door af te studeren.

Als alleskunner met een brede interesse kun je uiteraard ook crossovers maken. Wat je ook kiest: textiele materialen vormen de rode draad in deze textiel- en mode-opleiding. Met die kennis ben je welkom bij veel bedrijven in de textiel- en mode-industrie, in binnen- en buitenland.

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Opleidingsduur

4 jaar

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Volg je een voltijdse opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 € 2.314,-

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 tussen de € 1.377,- en maximaal € 2.314,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - Hogeschool van Amsterdam Voltijd Deeltijd Duaal
Enschede - Saxion Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.