Hogeschool Rotterdam

Sales & Accountmanagement (AD)

HBO-opleiding
80126
2 jaar
Voltijd, Deeltijd
HBO

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Werk je in de sales en wil jij jezelf verder ontwikkelen? Dan is deze deeltijdopleiding iets voor jou! In twee jaar tijd leer je de kneepjes van het Sales & Accountmanagement vak.

Het vakgebied verandert. Door de opkomst van het internet verandert het oriŽntatie- en koopproces van de klant. De klant wordt steeds slimmer en veeleisender. Om hierop in te kunnen spelen, moeten bedrijven hun verkoopproces aanpassen en op geheel nieuwe wijze relaties opbouwen met potentiele klanten. En dit vergt een ander type verkoper. Meer dan ooit hebben bedrijven proactieve mensen met een brede kennis over salestoepassingen en specialisme in het koop- en verkoopproces nodig. En die moeten ook nog eens kunnen inspelen op de flexibiliteitseisen van de consument.

De deeltijdopleiding Sales & Accountmanagement speelt op deze ontwikkelingen in. Naast je werk, ben je op school bezig met het oplossen van vraagstukken uit de praktijk. Een goede verkoper onderscheidt zich op vaardigheden en houding. Je leert daarom niet alleen over het koop- en verkoopproces, maar werkt ook aan je salesvaardigheden, saleshouding en jouw persoonlijke ontwikkeling. In samenwerking met het bedrijfsleven, krijg jij de tools om het beste uit jezelf te halen.

De studie is gebaseerd op de zes fases van het verkoopproces: Klant, Product, Toolkit, Gesprek, Contract en Aftersales.

Opleidingsinhoud

Het eerste jaar start met een oriŽntatie op het salesvak. In deze periode laten we je kennis maken met wat sales anno nu inhoudt. Welke trends en ontwikkelingen zijn er? Daarnaast besteden we in deze periode veel aandacht aan je salesvaardigheden.

In periode 2 start je met het inzoomen op het verkoopproces. Het thema in deze periode is de klant. Hierin nemen we je mee in de customer journey van de klant. Ook hier is aandacht voor de ontwikkelingen binnen het vakgebied.

Thema van periode 3 is het product. In deze periode leer je hoe je het aanbod afstemt op de behoeftes en wensen van de klant. Wat zijn nu eigenlijk de kenmerken van het aanbod en hoe kunnen we dit omzetten? Je verzamelt alle benodigde kennis van een product en analyseert de interne verkoopcyclus van de organisatie.

De laatste periode van jaar 1 heeft als uitgangspunt de Toolkit. Welke middelen zet je in tijdens het verkoopproces. Welke mogelijkheden zijn er en hoe kun je deze middelen optimaal benutten?

In het tweede jaar ga je verder met het de stappen van het verkoopproces. In de eerste periode staat het klantgesprek centraal. Hoe zet je de kennis van de klant in tijdens een gesprek, in welke mate kan ik de klant van advies voorzien en hoe sluit ik een deal?

In periode 2 leer je over het afsluiten van een contract. Welke afspraken worden er gemaakt? En wat zijn de consequenties hiervan? Ook hier gaan we op zoek naar de ruimte die er is in het orderproces. Ook leer je algemene voorwaarden opstellen en gaan we in op de organisatorische aspecten van het ordertraject.

In periode 3 staat aftersales centraal. Hoe behoud je je klanten? Welke middelen zet je in om de klant tijdens en na de verkoop tevreden te houden? Hierbij leer je hoe je als organisatie omgaat met de inzet van online tools. En ga je de slag met het stimuleren van herhalingsaankopen en het bouwen van langetermijnrelaties.

In de laatste periode studeer je af aan de hand van een salesvraagstuk uit de praktijk.

Vooropleiding

Onderstaande toelatingsvoorwaarden zijn vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs en zijn alleen van toepassing op de profielen uit de vernieuwde tweede fase.

  • HAVO NT - economie of m&o
  • HAVO NG - economie of m&o
  • HAVO CM - (economie of m&o) + (wiskunde A of wiskunde B)
  • VWO NT - economie of m&o
  • VWO NG - economie of m&o
  • VWO CM- economie of m&o

Met een mbo-niveau 4-diploma ben je toelaatbaar tot deze opleiding. Hogeschool Rotterdam stelt geen eisen aan je vakkenpakket of het domein waarin je je mbo-diploma hebt behaald.

Je bent niet (direct) toelaatbaar met je havo-/vwo- of mbo-diploma (deficiŽnties)

Opleidingsduur

2 jaar

Gratis informatie aanvragen

Selecteer ťťn of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amersfoort - Hogeschool Utrecht Voltijd Deeltijd Duaal
Rotterdam - Hogeschool Rotterdam Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.