Fashion

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Binnen de richting fashion zijn er twee kanten waar jij op kunt gaan. Ben jij de commerciële, ondernemende persoon die een talentje heeft voor organisatie en planning? Als junior productmanager fashion ben jij de persoon die zorgt dat alles op de juiste momenten beschikbaar is voor klanten binnen de mode. Als junior stylist laat jij je creativiteit los op de begeleiding van het ontwerpproces en laat jij zien dat je een oog voor de laatste trends hebt.

Opleidingsinhoud

Jij bent degene die altijd op de hoogte is van de laatste fashion trends!
Tijdens de opleiding fashion ga je jouw visie op mode tot leven laten komen. Je gaat leren hoe je een ontwerp opzet, stoffen bij elkaar zoekt en een eindproduct ontwikkeld. Veel van je ideeën en schetsen verwerk je eerst in computerprogramma’s, je maakt dan ook kennis met het Adobe pakket en dan vooral met Illustrator en Photoshop.
Je leert hoe je planningen maakt, trendanalyses uitvoert en confecties maakt.
Daarnaast ga je ook leren hoe je mode aan kunt bieden, hiervoor krijg je les in mode marketing. Je leert marketingplannen opstellen en uitvoeren.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je hebt een grote liefde voor mode, bent gek op kleding en ziet er dan ook altijd representatief en verzorgd uit. Daarnaast heb je een talent voor het organiseren en plannen van verschillende dingen en ben je creatief. Een ondernemende houding kan van pas komen in het beroepsleven, net als een commerciële instelling.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Eindhoven - Summa College BOL BBL
Hilversum - MBO College Hilversum (ROC van Amsterdam) BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.