HZ University of Applied Sciences

Maritiem Officier

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als afgestudeerd Maritiem Officier kun je direct aan de slag. Nederlandse reders geven jou bij het kiezen van deze opleiding een baangarantie. Je hoeft je na het afronden van je studie dus geen zorgen te maken over het vinden van een baan.

Afhankelijk van je specialisatie kun je gaan varen als stuurman of scheepwerktuigkundige. Je kunt kiezen uit rederijen met als vakgebied containers, olie, chemicaliën, cruiseschepen of zware lading. Aan boord doorloop je de verschillende rangen en uiteindelijk kun je kapitein of hoofdwerktuigbouwkundige worden. Ook als je niet zeker weet of je je hele leven wilt varen, is deze opleiding een goede keuze. Met een aantal jaren werkervaring kun je bijvoorbeeld gaan werken bij het loodswezen, de verkeersleiding, energiecentrales en havenbedrijven.

Opleidingsinhoud

Je start de eerste week van de opleiding met het varen aan boord van een koopvaardijschip. Samen met je klasgenoten zie je zo alle aspecten van je toekomstige werk direct in de praktijk. In de eerste twee jaar ben je zowel met theorie als praktijk bezig. Je gaat aan de slag met onderwerpen als navigeren, reisvoorbereiding, techniek, geneeskunde en lassen. Je volgt cursussen over brandbestrijding, overlevingstechnieken en je vaart korte periodes mee aan boord van verschillende schepen.

In de eerste helft van het derde jaar loop je stage aan boord van een zeegaand schip. Met alle ervaringen die je tijdens je stage hebt opgedaan ga je verder aan de slag op de HZ. Ook krijg je een onderzoeksopdracht vanuit het maritieme werkveld. In de tweede helft van het derde jaar kies je je specialisatie door het kiezen van een minor.

In het vierde jaar volg je de eerste helft van het jaar volg je een nautische of technische module, afhankelijk van je specialisatie. Het laatste half jaar breng je door aan boord van een cruiseschip, een tanker of een schip met zware lading. Hier voer je een afstudeeronderzoek uit.

Vooropleiding

 • Havo Natuur & Techniek
 • Havo Natuur & Gezondheid met Natuurkunde of NL&T
 • Havo Economie & Maatschappij, schakelcursus wiskunde en natuurkunde is verplicht
 • Havo Cultuur & Maatschapij, schakelcursus wiskunde en natuurkunde is verplicht
 • Vwo Natuur & Techniek
 • Vwo Natuur & Gezondheid met Natuurkunde of NL&T
 • Vwo Economie & Management
 • Vwo Cultuur & Maatschappij, schakelcursus wiskunde en natuurkunde is verplicht.
 • MBO diploma (niveau 4), geen eisen aan je vakkenpakket, schakelcursussen aanbevolen

Kosten

Naast het bepaalde collegegeld van €2006,- zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je boeken en een medische keuring. Deze kosten zijn ongeveer €1100,-. Ook zijn er kosten verbonden aan de extra certificaten die je nodig hebt. Deze kosten bedragen ongeveer €1100,-.

Plaatsen / leslocaties

Vlissingen

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Aan boord ben jij degene die zorg draagt voor de navigatie, de reisvoorbereiding, de bemanning, de lading én het schip. Je gaat om met de nieuwste computer- en communicatieapparatuur en staat klaar voor je bemanning. Je staat stevig in je schoenen, want tijdens noodsituaties ben jij de alleskunner. Van werktuigbouwkundige tot scheepsarts tot evacuatiespecialist en stuurman.

Naast dat je een echte doener bent, wil je graag iets van de wereld zien. Je bent stressbestendig en staat stevig in je schoenen. Wil jij straks aan de slag in een wereldbaan als Maritiem Officier op zee of aan wal? Met de opleiding Maritiem Officier aan de HZ word je opgeleid tot een maritiem professional met baangarantie!

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Terschelling - NHL Stenden Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Vlissingen - HZ University of Applied Sciences Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.