Constructie- en plaattechnoloog

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je kan gaan werken bij bedrijven die zich bezighouden met machine- en apparatenbouw. Binnen het bedrijf ben jij de specialist op het gebied van technologie in de metaalindustrie. Je werkt met CNC-gestuurde machines en robot gestuurde machines, om zo producten te produceren. Denk aan maatwerk, seriewerk en complexe vormen. Je werkt met verschillende technieken voor het beste resultaat.
Verder ben je in staat om verbeteringsprocessen toe te passen binnen het bedrijf en houd je te allen tijde het overzicht.

Opleidingsinhoud

De opleiding constructie- en plaattechnoloog is de aansluitende opleiding voor mensen die een allround constructie- en/of allround plaatwerker diploma hebben.
Tijdens de opleiding leer je meer over machines en materiaaleigenschappen, je wordt hierdoor een echte specialist op de werkvloer. Je krijgt een verdieping in het vak en leert alles over veiligheid, nieuwe technieken en technisch tekenen.
Verder wordt er tijdens de opleiding aandacht besteed aan het aankoopproces van nieuwe machines. Je leert wat belangrijk is en hoe je deze informatie verwerkt in een investeringsplan.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc.

  • Voltijd MBOL):
Voor het studiejaar 2021/2022 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 608,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2021/2022 € 126,00.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit voor 2021/2022 € 306,-.

Deze bijdrage verschilt per school. Vanwege de coronamaatregelen is het wettelijk collegegeld in het studiejaar 2021/2022 eenmalig 50% lager. Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je hebt een oog voor detail en bent pas tevreden als de klant dat ook is. Je bent van nature iemand die proactief is binnen een bedrijf en graag zichzelf blijft doorontwikkelen.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Doetinchem - Graafschap College BOL BBL
Eindhoven - Summa College BOL BBL
Emmeloord, Drachten - ROC Friese Poort BOL BBL
Hengelo - ROC van Twente BOL BBL
Vlissingen - Scalda BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.