Windesheim

Ad Finance

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Wat is een Associate degree?

De AD is een sterk praktijkgerichte hbo-opleiding van 2 jaar, waarbij je intensievere begeleiding krijgt dan wanneer je een bacheloropleiding (4 jaar) volgt. Er zijn meer contacturen en je maakt bijvoorbeeld een deel van je huiswerk onder begeleiding. Dit doen we om de overgang naar het hbo beter te laten verlopen.

Opleidingsinhoud

Jaar 1[/b[

De AD Finance kenmerkt zich door gevarieerde werkvormen in de klas, die op verschillende wijzen getoetst worden. In het eerste jaar focus je je op drie thema’s:
 • externe en interne omgeving
 • jaarreking
 • de financiële afdeling

Daarnaast is de AD-opleiding opgebouwd uit vier leerlijnen:
 • theorielijn
 • praktijklijn
 • vaardighedenlijn
 • begeleiding en persoonlijk leiderschap

Intensbegeleiding

Jaar 2

In het tweede jaar staan de thema’s administratieve organisatie en verslaglegging op het programma. Het eerste semester volg je vakken als cost accounting, bestuurlijke informatievoorziening, administratieve organisatie en ondernemingsrecht. Binnen het thema verslaglegging houd je je bezig met zowel de interne verslaggeving als de externe verslaggeving van bedrijven en organisaties. Daarnaast ga je aan de slag in de praktijk tijdens Comakerships en richt je je op persoonlijke vaardigheden, zoals op het gebied van sales, advies, en persoonlijk leiderschap."

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

 • Voltijdse opleiding (VTO):
Voor het studiejaar 2020-2021 is het wettelijke collegegeld € 2.143,-.
Voor het studiejaar 2021-2022 is dit € 1.084,- (Vanwege de coronamaatregelen is het wettelijk collegegeld in het studiejaar 2021-2022 eenmalig 50% lager).

 • Deeltijd (DTO) of duale opleiding (DUA):
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2020/2021 tussen de € 1.276,- en de € 2.143,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Vervolgopleiding

Na het behalen van een associate degree-opleiding kun je een hbo-bacheloropleiding doen. Vaak kun je de hbo-bacheloropleiding in een verkort traject volgen.
Ook kun je met een associate degree-diploma doorstromen naar de arbeidsmarkt.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.