Vonk

Servicemedewerker

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je gaat aan de slag in een service-verlenende organisatie. Daar ben jij breed inzetbaar en kun je snel schakelen tussen verschillende werkzaamheden. Je bent vooral bezig met het ontvangen van klanten/patiënten en administratieve werkzaamheden.

Opleidingsinhoud

Er zijn een aantal vakken die standaard bij de opleiding servicemedewerker horen, dit zijn onder anderen Nederlands en rekenen.
Verder leer jij alles over sociale vaardigheden en ontwikkel jij jezelf tot echte gastvrouw/heer. Je leert hoe je op de juiste manier met klanten/patiënten omgaat. Je leert daarnaast ook welke administratieve werkzaamheden komen kijken bij het werk van een servicemedewerker.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:
  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
  • een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
  • een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
  • zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-3 vakopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent een duizendpoot, je kan je werk goed verdelen en houdt vooral het overzicht. Je vind het fijn om afwisselende werkzaamheden te hebben en daarbij voel jij je snel thuis op verschillende plekken in een organisatie. Daarnaast kun je goed met mensen omgaan en zorg jij voor ene glimlach op ieders gezicht.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amersfoort - ROC Midden Nederland BOL BBL
Appingedam, Groningen, Stadskanaal, Veendam, Winschoten - Noorderpoort BOL BBL
Doetinchem - Graafschap College BOL BBL
Dokkum, Sneek, Leeuwarden - Firda (ROC Friese Poort) BOL BBL
Hoorn - ROC Horizon College BOL BBL
Leiden, Zoetermeer, Gouda, Alphen aan den Rijn, Leidschendam, Woerden - mboRijnland BOL BBL
Schagen - Vonk BOL BBL
Zwolle - ROC Menso Alting BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.