Adviseur Duurzame Leefomgeving

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als adviseur duurzame leefomgeving ben jij dé persoon die de ontwikkelingen nauwkeurig volgt op het gebied van duurzame ontwikkeling. Na het behalen van je diploma, kun je dan ook op verschillende plekken aan het werk. Dit zijn private of publieke organisaties, een voorbeeld hiervan is Rijkswaterstaat. Binnen je werkzaamheden richt jij je op de zorg voor natuur en ben je verantwoordelijk voor de organisatie van projecten over duurzaamheid. Je geeft begeleiding aan collega’s en bewaakt hiernaast ook de financiën van projecten. Een beroep met veel verantwoording!

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding volg je een aantal standaard vakken. Dit zijn onder andere Nederlands, Engels en rekenen. Je hebt daarnaast ook nog de mogelijkheid om extra vakken te kiezen om je horizon te verbreden. Tijdens de opleidingen komen verschillende onderdelen aan bod. Je krijgt lessen in ecologie en biodiversiteit en leert over culturele verschillen die van belang kunnen zijn in het latere werk. Je behandelt verschillende projecten en leert deze ook te organiseren. Andere onderdelen die aan bod komen zijn o.a. energie- en waterbeheersing.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2022/2023 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.239,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2022/2023 € 258,-..

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2022/2023 € 624,-.

Deze bijdrage verschilt per school. Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je hebt een passie voor de natuur en alles wat hierbij komt kijken. Je bent je bewust van je omgeving en vindt duurzaamheid belangrijk. Werken op verschillende plekken is voor jou geen probleem en daarnaast heb je een ondernemende instelling. Je bezit daarnaast goede vaardigheden op het gebied van leidinggeven en bent een echte topper als het gaat om planning- en organisatie.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Breda - Curio BOL BBL
Heerlen, Tilburg, Nijmegen - Yuverta BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.