Koning Willem I College

Technicus water

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als technicus water ga jij na het behalen van je diploma aan de slag. Denk aan waterbedrijven of andere bedrijven die diensten leveren omtrent watervoorziening. Jij stelt plannen van aanpak op en coördineert de uitvoering van deze plannen. Je werkt hard en bent continu bezig bij de aanleg of onderhoud van delen van een waternet.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding technicus water ligt jouw focus op waterketen en watersystemen. Hoe functioneren deze en wat is er bijvoorbeeld nodig voor het produceren van drinkwater uit een bron van vuil water? Jij leert alles over het ontwerpen van waterdistributienetten en alle factoren die hier omheen mee spelen. Naast deze vakken worden de algemene vakken Nederlands, rekenen, Engels en burgerschap gegeven. Daarnaast heb je de mogelijkheid te kiezen uit keuzedelen om je zo te specialiseren als technicus water.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je hebt goede leiderschapskwaliteiten en stuurt mensen aan wanneer je dit nodig vindt. Je hebt een affiniteit met techniek en water en bent geïnteresseerd in watervoorziening. Je weet van aanpakken en bent flexibel ingesteld. Problemen zijn er om op te lossen en jij bent altijd de persoon die alert is op opmerkelijke dingen. Deze weet jij dan ook altijd te verhelpen!

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.