Zadkine

Boulanger

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Na het behalen van je diploma ga jij aan de slag. Je bent een boulanger, klaar om aan het werk te gaan. Dit kan bij verschillende bedrijven, zoals bakkerijen en patisserieën. Je bent een echte vakman met een passie voor brood. Je bent een specialist en dagelijkse taken bestaan uit de voorbereiding van werk, het zorgen voor prachtige presentaties van je producten en het creëren van nieuwe recepten. Je gaat creatief te werk en hebt daarnaast een goede commerciële instelling, die van belang is bij taken zoals het berekenen van de verkoopprijs.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je alle nieuwe ontwikkelingen en trends kennen die van toepassing zijn binnen jouw vakgebied. Je leert verschillende technieken die je later nodig zult hebben. Daarnaast zijn onderdelen zoals modelleren, bakken en verpakken van belang in het vak, deze zullen uitgebreid worden behandeld. Tijdens de opleiding wordt jij ook getraind als toekomstig ondernemer. Vakken zoals het berekenen van de kostprijs en kwaliteitsbewaking zijn vakken die essentieel zijn om jou klaar te stomen voor de toekomst.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent creatief, flexibel en wilt graag aan de slag. Je hebt een affiniteit met het bakken van bijvoorbeeld brood of taarten en wilt hier graag meer over leren. Je hebt een ondernemende instelling, kunt commercieel denken en bent daarnaast handig in het organiseren van verschillende dingen.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Breda - Curio BOL BBL
Eindhoven - Summa College BOL BBL
Groningen - Noorderpoort BOL BBL
Heerhugowaard - ROC Horizon College BOL BBL
Leiden - mboRijnland BOL BBL
Rotterdam-Centrum - Zadkine BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.