Vonk

Maritiem Officier

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

De opleidingen binnen de richting maritiem officier, kunnen jou voorbereiden op verschillende functies binnen de marine. Als maritiem officier ga je te werk in een internationale beroepsomgeving. Je werkt aan boord van schepen in diverse functies en op verschillende niveaus. Je bent verantwoordelijk voor werkzaamheden op schepen en werktuigen voor de koopvaardij, zeevisserij en/of de waterbouw. In alle sectoren geldt dat het werken aan boord veelzijdig en dynamisch is. Afhankelijk van jouw gekozen richting binnen de marine, kun jij nautische, technische of nautisch-technische functies uitvoeren.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding wordt jij eerst onderwezen over de basis van het vak. Daarna maak je een keuze voor één van de vele profieldelen. Tijdens het leren van de basis leer je alles over het uitvoeren van de nautische, technische en operationele taken op operationeel niveau. Ook leer je alles over de veiligheids- en communicatietaken en hoe je moet handelen tijdens calamiteiten en ongevallen aan boord. Hierbij leer je ook hoe je bij het analyseren en oplossen van problemen gestructureerd en analytisch te werk kunt gaan door middel van oplosstrategieën.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als maritiem officier is het belangrijk dat je ondernemend en onderzoekend bent en dat je het initiatief neemt om zaken aan te pakken en te verbeteren. Ook kun je gestructureerd en analytisch te werk gaan en ben je zelfstandig. Verder is het belangrijk dat je communicatief sterk bent, zorgvuldig werkt en dat je enige verantwoordelijkheidsgevoel hebt.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Den Helder - Vonk BOL BBL
Ijmuiden, Harlingen - ROC Nova College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.