ROC Friese Poort

Maritiem officier kleine schepen nautisch, koopvaardij

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

De opleiding maritiem officier bereid je voor op een functie als maritiem officier kleine schepen nautisch, koopvaardij. Je komt met deze functie te werk op schepen met een grootte minder dan 3000 GT en/of een vermogen tot 3000 kW. Deze schepen kunnen ingezet worden in de stukgoed- en droge bulkvaart, containervaart, tankvaart en bij projectladingen.

Je houdt je bij deze functie vooral bezig met de navigatie, communicatie en de belading van het schip. Je zet hierbij je 21-eeuwse vaardigheden in op schepen waarop ladingsprocessen plaatsvinden. Ook ben je verantwoordelijk voor de verdeling van de taken en stuur je de bemanning aan. Verder voer je nog veiligheidstaken uit en bestuur je reddingsvaartuigen.

Opleidingsinhoud

Als toekomstig maritiem officier kleine schepen nautisch, koopvaardij is het belangrijk dat je technisch inzicht hebt en een echte teamspeler bent. Hiernaast heb je goede communicatieve vaardigheden, zowel Nederlands als Engels. Ook is het belangrijk dat je stressbestendig te werk kunt gaan.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2022/2023 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.239,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2022/2023 € 258,-..
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2022/2023 € 624,-.

Deze bijdrage verschilt per school. Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als toekomstig maritiem officier kleine schepen nautisch, koopvaardij is het belangrijk dat je technisch inzicht hebt en een echte teamspeler bent. Hiernaast heb je goede communicatieve vaardigheden, zowel Nederlands als Engels. Ook is het belangrijk dat je stressbestendig te werk kunt gaan.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.