Vonk

Pedagogisch werk

MBO-opleiding
23285
3 tot 4 jaar
BOL, BBL
3-4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Nadat jij je diploma hebt behaald, kun je aan de slag. Afhankelijk van jouw voorkeur kun je aan het werk bij diverse instellingen. Dit kan bijvoorbeeld bij een basisschool, als onderwijsassistent. Of je kies voor het werken binnen kinderdagopvang of BSO. Het werkveld is breed en biedt vele mogelijkheden.

Tijdens je werkzaamheden draag jij de verantwoordelijk voor het begeleiden van kinderen en het stimuleren van hun verdere ontwikkeling. Afhankelijk van jouw werkplek, begeleid jij kinderen bij activiteiten en zorg jij voor een veilig pedagogisch klimaat. Daarnaast sta jij in contact met de ouders en monitor jij continu de ontwikkeling en voortgang van de activiteiten en de kinderen.

Opleidingsinhoud

Tijdens de door jouw gekozen opleiding zijn er verschillende onderdelen die behandeld worden. Wanneer je kies voor bijvoorbeeld de richting onderwijsassistent zul je meer leren over lesmethodes en het organiseren van diverse activiteiten, in samenwerking met de leerkracht. Binnen het werk bij de kinderopvang worden andere vakken behandeld zoals sport, spel en drama en wordt jouw vaardigheid verder ontwikkeld als het gaat om communicatie met ouders. Andere vakken die van belang zijn bij pedagogisch werk zijn pedagogiek en ontwikkelingspsychologie.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je hebt een affiniteit met kinderen en bent communicatief sterk. Je hebt goede sociale vaardigheden en wilt jezelf graag verder ontwikkelen binnen de pedagogiek. Jij bent daarnaast geduldig en leent altijd graag een helpende hand. Samenwerken is voor jou ook geen probleem.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amstelveen, Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Breda, Roosendaal - Curio BOL BBL
Den Helder, Schagen - Vonk BOL BBL
Goes, Terneuzen - Scalda BOL BBL
Hilversum - MBO College Hilversum (ROC van Amsterdam) BOL BBL
Hoofddorp, Beverwijk, Haarlem - ROC Nova College BOL BBL
Lelystad - ROC van Flevoland BOL BBL
Rotterdam, Vlaardingen, Middelharnis - Albeda BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.