Firda (jongeren)

Commercieel technicus engineering

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Weet jij techniek en commercie moeiteloos te combineren? En spreken de techniek en alle technische hoogstandjes van nu je enorm aan? Als commercieel technicus engineering maak je onderdeel uit van een team dat zich richt op het optimaliseren van productieprocessen en het verduurzamen van gebouwen, installaties en systemen.

Klanten help en adviseer je bij de aanschaf en het gebruik van technische producten. Klantcontact is in deze functie dan ook heel belangrijk. Jij communiceert makkelijk en bent sociaal ingesteld en laat het contact met klanten altijd soepel verlopen. Je analyseert processen en producten en adviseert klanten over optimalisatiemogelijkheden en ontwikkelingen in de markt. Jij denkt conceptueel waardoor je problemen signaleert en oplost en kansen ziet. Je bent altijd op de hoogte van actuele ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, digitalisering en wet- en regelgeving en houdt ook de laatste stand van techniek in de gaten. Je werkt onder een leidinggevende en legt hieraan verantwoordelijkheid af.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding breid je jouw technische kennis uit en bouw je aan je commerciële kwaliteiten met vakken als verkoop, marketing en relatiebeheer.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Technische werkgebieden als werktuigbouwkunde, elektrotechniek, installatietechniek en mechatronica spreken je enorm aan. Je hebt technisch en commercieel inzicht. Je bent communicatief sterk en denkt altijd oplossingsgericht. Procesmatig denk je graag mee en heb je scherp inzicht.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.