Hogeschool Tio

Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess) (mbo4)

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Elke dag nieuwe gasten en andere collega’s. Vreemde talen en verre landen. Er gaat een wereld voor je open met de opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess). Na deze opleiding ben jij klaar voor deze internationale uitdaging.

De branche voor Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess)
De hele wereld is je werkterrein. Met jouw servicegerichte instelling en representativiteit ben je welkom bij organisaties met grote namen. Hotels, reisorganisaties of bijvoorbeeld luchthaven Schiphol: in 2019 wederom in de top 15 van beste luchthavens van de wereld

Opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess) iets voor jou?
Je hebt een servicegerichte instelling en een goed gevoel voor vreemde talen. Je staat stevig in je schoenen en speelt makkelijk in op onverwachte gebeurtenissen. Je ziet verkoopkansen en weet wat je gasten en passagiers nodig hebben. ‘Service with a smile’ is voor jou vanzelfsprekend.

Opleidingsinhoud

Praktijkgerichte mbo4-opleiding
Je leert alles op het gebied van luchtvaartdienstverlening, interculturele communicatie en customer relationship management. Je krijgt een intensieve training waarin je onder andere een Flight safety training met fire & smoke-oefening, een evacuatietraining en een Cabin crew training volgt. Om buitenlandervaring op te doen maak je een internationale studiereis. Tot slot breng je wat je geleerd hebt in praktijk tijdens je twee (internationale) stages.

Inhoud van de studie
Ruim 60% van de onderwijstijd staat in het teken van de praktijk: leerzame projecten, twee (internationale) stages en vaardigheidstrainingen. Leren door te doen dus.

(Internationale) communicatie
Je traint je communicatieve vaardigheden, je talenkennis en professionele houding. Zo handel je straks klachten af als een professional in het Engels, Duits, Frans of Spaans. Je oefent met het te woord staan van gasten en leert alles over inchecken, conflicthantering en het inspelen op de wensen van gasten. Ook krijg je les in EHBO, zodat jij straks goed weet wat je moet doen bij een ongeval.

Keuzevrijheid
Je kunt alle kanten op met de opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess). Je leert namelijk de basis voor de luchtvaart, hotellerie én reiswereld. Je krijgt dus niet alleen luchtvaartdienstverlening, maar bijvoorbeeld ook vakken als front office management en hostess-skills. Je wordt dus breed opgeleid en kunt na de opleiding in binnen- en buitenland in veel verschillende functies aan de slag.

Professionele ontwikkeling en stages
Je leert alles over toeristische bestemmingen en om passagiers van over de hele wereld in te kunnen checken, daarnaast leer je om te gaan met verschillende culturen. Zelf check je ook in voor een internationale studiereis. Daarnaast zet je tijdens je twee stages als steward(ess), receptionist(e) of host(ess) je eerste stappen in de branche. Zo ontdek je waar je passie ligt. Om tijdens noodsituaties snel en adequaat te kunnen handelen volg je een cabin crew training met flight safety training, fire & smoke-oefening en een evacuatietraining.

Mbo4 luchtvaartdienstverlener in 1 of 2 jaar
Bij Tio studeer je supersnel. Na het vmbo kun je in slechts twee jaar je mbo4-diploma behalen. Je beschikt dan over de kwalificatie Luchtvaartdienstverlener (crebocode: 25363) op niveau 4.
Heb je een havo- of mbo-diploma? Dan kun zelfs in één jaar je mbo4-diploma behalen met een intensief fasttrackprogramma. Deze snelle formule van Tio is bedoeld voor studenten die zeer gemotiveerd zijn.

Verder leren
Met je mbo4-diploma op zak kun je gemakkelijk verder studeren bij Tio en je hbo- of Associate degree-diploma halen. Tijdens een hbo-opleiding worden je vaardigheden verder ontwikkeld en ga je dieper in op de stof. Een hbo-diploma biedt bovendien extra kansen op de arbeidsmarkt.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

  • Mavo of vmbo-diploma (TL, GL).
  • Vmbo-diploma KL o.b.v. assessment.
  • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4.
  • Op basis van een havo-, mbo3- of relevant mbo2-diploma kun je in één jaar de opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess) afronden.

Opleidingsduur

1 of 2 jaar

Kosten

€ 19.400 per jaar, dit is het collegegeld inclusief studiemateriaal.

Bijzonderheden

Switchen van opleiding
Als je er tijdens het eerste jaar achter komt dat je voorkeur toch uitgaat naar een andere Tio-opleiding, dan kun je na het eerste jaar van opleiding wisselen. Zo behaal je alsnog, zonder studievertraging, je mbo4-diploma binnen 2 jaar.

Plaatsen / leslocaties

Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Hengelo

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.