IMAG BV

Veilig werken met de verreiker

Algemene informatie over de cursus

Zowel in de bouw als de bos- en landbouw is de verreiker een belangrijk transportmiddel geworden. Waar vroeger veel arbeidskrachten voor nodig waren om goederen te verplaatsen, is onder andere de verreiker daarvoor in de plaats gekomen. De functionaliteit gaat net even verder als de vorkheftruck en inmiddels is de verreiker uitgerust als een kleine mobiele kraan.

Bij veel bedrijven wordt door iedereen de verreiker gebruikt. Vaak gebeurt dit zonder enige kennis en vaardigheid. Hierdoor gebeuren er onnodige ongevallen al dan niet met schade aan goederen en gebouwen. Ook ongevallen met lichamelijk letsel en in het ergste geval met dodelijke afloop komt vandaag de dag helaas ook voor.

Recente veranderingen in de Arbo-wet hebben geleid tot een grotere verantwoordelijkheid op het gebied van veiligheid in het bedrijf. De werkgever moet ervoor zorgen dat de bediener van een specifieke deskundigheid bezit voor het besturen van en het werken met een verreiker. Dit kan worden aangetoond als de bediener van de verreiker een gebruikers/ en veiligheidsinstructie heeft gekregen.

Doel:
De training is gericht op het verhogen van de veiligheidskennis en verantwoordelijkheid voor elke werknemer die regelmatig een verreiker moet bedienen.

Doelgroep:
De eendaagse cursussen zijn bedoeld voor werknemers die reeds beschikken over voldoende rij- en bedieningsvaardigheden met de verreiker in de bouw, agrarische sector of bosbouw.

Inhoud van de cursus

Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan de orde:
 • Arbo-wetgeving
 • Risico''s, preventie, verantwoordelijkheid, houding en mentaliteit
 • Definities, keuring, CE, onderdelen
 • Voorzetapparatuur, belasten van de machine, lastdiagram
 • Hydraulisch hef- en remsysteem
 • De dieselmotor
 • Specifieke veiligheidvoorschriften voor veilig gebruik
 • Rijden op de openbare weg.
 • De roterende verreiker en het aanslaan van lasten

Tijdens de cursus is er ruime gelegenheid om vragen te stellen. De cursus wordt afgesloten met een schriftelijk examen. De praktische vaardigheden worden beoordeeld door de instructeur.

Locatie:
De veiligheidstraining verreiker wordt in-company georganiseerd vanaf 6 deelnemers. Open inschrijving is mogelijk op onze locatie te Noordwijkerhout. Neem contact op met de cursusadministratie voor de actuele data.

Duur:
De cursus duurt minimaal 1 dag (inclusief aansluitend examen). U kunt dit op 1 dag laten plaatsvinden, maar ook kiezen voor 2 dagdelen. (ochtend, middag en/of avond).

Wanneer gewerkt wordt met een roterende verreiker en/of de bediener is regelmatig bezig met hijswerkzaamheden waarbij lasten moeten worden aangeslagen is de cursusduur 2 dagen of 4 vierdagdelen.

Duur van de cursus

De cursus duurt minimaal 1 dag (inclusief aansluitend examen). U kunt dit op 1 dag laten plaatsvinden, maar ook kiezen voor 2 dagdelen. (ochtend, middag en/of avond). Wanneer gewerkt wordt met een roterende verreiker en/of de bediener is regelmatig bezig met hijswerkzaamheden waarbij lasten moeten worden aangeslagen is de cursusduur 2 dagen of 4 vierdagdelen.

Kosten van de cursus

Op basis van een offerte

Bijzonderheden

Wanneer de deelnemers weinig tot geen ervaring hebben met het bedienen van de verreiker is het eventueel mogelijk het praktische deel van deze training met één of meerdere dagdelen uit te breiden.

Plaatsen / leslocaties

In Company

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.