IMAG BV

Opleidingen vorkheftruck en reachtruck

Algemene informatie over de cursus

Doelstelling van de heftruckcursus
Na het volgen van deze opleiding is de cursist op de hoogte van de Arbo-voorschriften met betrekking tot intern transport volgens Arbo informatieblad 14 (en 17). Tevens wordt er aandacht besteed aan de veiligheidsvoorschriften van het bedrijf met betrekking tot de persoonlijke verantwoordelijkheden en de gebruikte interne transportmiddelen.

Organisatie

Afhankelijk van de beginsituatie van de cursist, bestaat de training uit een theoriedeel en een praktijkdeel.

Het lesmateriaal wordt samen met de bevestiging voor aanvang van de cursus toegezonden, zodat de cursist zich enigszins kan voorbereiden. Een begeleidend schrijven voor de cursist wordt hieraan toegevoegd.

Inhoud van de cursus

Inhoud van de heftruckcursus

Puntsgewijs komen onder andere de volgende onderwerpen aan de orde:
 • Arbo-wetgeving
 • Risico's, preventie, verantwoordelijkheid, houding en mentaliteit
 • Definities, keuring, CE, onderdelen
 • Voorzetapparatuur, belasten van de heftruck, lastdiagram
 • Hydraulisch hef- en remsysteem
 • Electro, diesel en gas trucks
 • Laden en lossen van vrachtwagens
 • Specifieke veiligheidvoorschriften voor veilig gebruik

Lesduur van de diverse trainingen
1. Één dagdeel alleen theorie
 • Chauffeurs die reeds eerder een veiligheidstraining gevolgd hebben, maar waarbij uit de RIE blijkt dat de theoretische kennis niet meer voldoende is.
2. Één dagdeel alleen theorie en één dagdeel praktijk +toetsing
 • Chauffeurs die nog niet eerder een veiligheidstraining gevolgd hebben, maar die wel beschikken over zeer goede rij- en bedieningsvaardigheden.
3. Eén dagdeel theorie en twee dagdelen praktijk +toetsing
 • Chauffeurs die nog niet eerder een veiligheidstraining gevolgd hebben, maar die wel beschikken over matige tot redelijke rij- en bedieningsvaardigheden.
4. Twee dagdelen theorie en vier dagdelen praktijk +toetsing
 • Aankomende chauffeurs die geen of nauwelijks ervaring hebben met het intern transportmateriaal.

Poolse heftruck opleiding
Voor de Poolse medewerkers bestaat de mogelijkheid deze training door een Pools/Nederlandse instructeur te laten verzorgen. Hij maakt gebruik van zeer uitvoerig Pools lesmateriaal en ook de product- en procesevaluatie zal in het Pools plaatsvinden.

Presentatie

Tijdens het theoriedeel van de opleiding maakt de docent gebruik van diverse didactische werkvormen zoals: doceren, onderwijsleergesprek en groepsdiscussies. Ter ondersteuning wordt een zeer verhelderende Power Point presentatie gebruikt. Tijdens de cursus is er ruime gelegenheid om vragen te stellen.

Locatie van de heftrucktrainingen
De trainingslocaties beschikken over voldoende binnen en buitenterrein alsook palletstellingen en voldoende oefenmateriaal. Er zijn mogelijkheden voor het laden en lossen van vrachtwagens en er kan gebruik worden gemaakt van meerdere soorten intern transportmateriaal.

In company
Maar wil de training het beste rendement behalen dan is een opleiding in de praktijksituatie van de heftruckchauffeur de beste optie.

Toetsing

De theorie wordt getoetst d.m.v. meerkeuzevragen, bij problemen met de Nederlandse leesvaardigheid bestaat de mogelijkheid dat de toets mondeling wordt afgenomen. De praktische deskundigheid (rij- en bedieningsvaardigheden) van de bestuurder wordt door de instructeur beoordeeld.

Alleen wanneer de cursisten een voldoende behalen voor zowel het theoretische als praktische deel van deze training ontvangen zij het Veiligheidscertificaat Vorkheftruckchauffeur met het daarbij behorende veiligheidspasje. (eventueel met de aantekening reachtruck en/of pallettruck)

Wanneer de instructeur twijfelt over de rij- en bedieningsvaardigheden van de cursist zal in overleg met opdrachtgever besproken worden wat het vervolgtraject zal zijn. (eventueel extra praktijklessen of specifieke instructies voor leidinggevenden die de cursist, na de training, verder gaan begeleiden.

Duur van de cursus

1 tot 5 dagdelen

Kosten van de cursus

Op basis van offerte

Plaatsen / leslocaties

Meerdere locatie, In Company

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.