MBO Sociaal-pedagogisch Werk

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Het domein van sociaal pedagogisch en agogisch werk is uitermate breed. Het loopt van jeugdzorg tot kinderopvang en van gehandicaptenzorg tot onderwijsassistentie. In al die diverse werkomgevingen is het van belang dat u over de nodige sociaal- pedagogische basiskennis beschikt en dat u goed ontwikkelde vaardigheden heeft om uw belangrijke begeleidende rol in te vullen. Als u deze kennis en vaardigheden in korte tijd wilt ontwikkelen, met uitzicht op verschillende vervolgmogelijkheden, dan is deze opleiding bijzonder interessant voor u. De opleiding wordt afgesloten met een diploma, dat u kunt inbrengen in verkorte programma's van erkende MBO-opleidingen als Pedagogisch Medewerker, Medewerker Volwassenenwerk of Gehandicaptenzorg, Onderwijsassistent en Sociaal-maatschappelijk Dienstverlener van het MBO College van NCOI.

Gestimuleerd door de overheid

Erkende opleidingen worden sterk gestimuleerd door de overheid. Dit betekent dat de netto-opleidingskosten voor uw werkgever vaak aanzienlijk minder tot vrijwel nihil zijn. Zie website voor meer informatie over de fiscale voordelen en overige regelingen.

Studeren zonder (geschikte) baan

Als u geen geschikte werkomgeving heeft of (tijdelijk) niet werkt, dan kunt u de opleiding toch volgen. U volgt dan een aangepast programma, waarin u de praktijkopdrachten toepast op cases en algemene praktijksituaties. Zonder werkgever heeft u geen recht op Wva. U kunt wel de opleidingskosten aftrekken van de belasting.

Doelgroep

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor iedere (aankomende) sociaal pedagogisch werker die kennis en vaardigheden wil ontwikkelen op MBO-niveau. Ook is de opleiding geschikt als u wilt overstappen naar het werkveld van de sociaal-agogische dienstverlening.

Doel en opzet

Deze zeer praktijkgerichte opleiding is speciaal ontwikkeld om werken en leren te combineren. De combinatie van inspirerende bijeenkomsten, een zeer moderne online leeromgeving en uw werkomgeving maakt deze opleiding uniek. U ontwikkelt de kennis en vaardigheden die u nodig heeft als sociaal pedagogisch werker. U leert de belangrijkste basisprincipes van sociaal pedagogisch begeleiden en professionele zorg- en hulpverlening. De opleiding wordt verzorgd door ervaren docenten, die uw dagelijkse beroepspraktijk uitstekend begrijpen. Naast de bijeenkomsten voert u praktijkopdrachten uit, waarin u al het geleerde toepast.

Vooropleiding

Deze opleiding is toegankelijk voor iedereen die 21 jaar of ouder is. Specifieke voorkennis is niet noodzakelijk.

Voorbereiding en studiebelasting

Ca. 3- 5 uur per bijeenkomst.

Online leeromgeving

NCOI maakt gebruik van zeer actuele literatuur en beschikt over een uiterst moderne online leeromgeving.

MBO College | 6 maanden

Opleidingsinhoud

Studieprogramma

Deze opleiding bestaat uit 2 modules van elk 6 bijeenkomsten:

Sociaal pedagogisch begeleiden

(6 bijeenkomsten)
 • Basiskennis pedagogiek en psychologie
 • Ontwikkelingsgericht begeleiden
 • Resultaatgericht begeleiden
 • Begeleidingsvaardigheden en communicatie
 • Moeilijke situaties en problemen
 • Wettelijke kaders en regelgeving

Professionele zorg- en hulpverlening

(6 bijeenkomsten)
 • Gestructureerd werken
 • Effectieve werkplanning
 • Werken met activiteiten- en begeleidingsplannen
 • Zorg-, leef- en behandelplannen
 • Observeren en rapporteren
 • Ondersteunen in woon- of verblijfsomgeving

Diploma

De opleiding bestaat uit 2 modules, die beide worden afgerond met een praktijkgerichte opdracht. Bij een voldoende beoordeling van beide onderdelen ontvangt u het NCOI-diploma 'MBO Sociaal Pedagogisch Werk'. Hiermee kunt u doorstuderen richting diverse erkende MBO-opleidingen (niveau 3 en 4) van het MBO College van NCOI.

Kosten

1490 euro
Excl BTW, arrangementskosten en trainingsmateriaal.

Bijzonderheden

Aantal lesdagen: 30

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen