Learnit

De leercyclus van Kolb

Algemene informatie over de cursus

In de workshop zal onze trainer aan de hand van praktijkvoorbeelden laten zien wat de leercyclus inhoudt en hoe je deze kunt toepassen tijdens het leerproces.

Inhoud van de cursus

Wil je dieper ingaan op het leerproces? In de workshop De leercyclus van Kolb zal onze trainer aan de hand van pakkende praktijkvoorbeelden laten zien wat deze theorie inhoudt en hoe je deze kunt toepassen tijdens het leerproces.

Om een zo optimaal mogelijk leerproces bij iedereen op gang te brengen, biedt de leercyclus - of de cirkel - van Kolb een aantal essentile handvatten. De Amerikaanse psycholoog Kolb onderscheidt vier fasen van leren; ervaring, reflectie, begripsvorming en experimenteren. Hij toont aan dat ieder mens op een voor hem specifieke wijze leert. Dat betekent dat er niet alleen door het opdoen van theoretische kennis wordt geleerd, maar ook door het handelen in de praktijk. Na het lezen van de theorie houdt het immers niet op: het toepassen van de theorie is de volgende stap. En ook de praktijkervaring op zichzelf volstaat niet in het leerproces; de reflectie n de praktijk is zeker zo belangrijk. Op die manier word je gestimuleerd om op meerdere manieren te leren.De leercyclus van Kolb is een cirkel die maakt dat er geen begin, maar ook geen einde is. We komen immers steeds in aanraking met nieuwe ervaringen en uitdagingen. Wat de eerste stap is, is niet belangrijk. Wl het doorlopen van de hele cyclus maakt dat we iets hebben geleerd. De leercyclus van Kolb laat zien dat er vanuit de theorie begonnen kan worden, maar ook vanuit reflectie. Het integreren van het opdoen van theoretische kennis, het toepassen ervan door het te doen n het reflecteren in n leerproces, levert een maximaal leerrendement op.

Na afloop van de workshop heb je meer inzicht gekregen in het leerproces van jezelf en van anderen, met als resultaat een hoger leerrendement.

Doelgroep


De workshop is bij uitstek geschikt voor mensen die zich bezig houden met trainen en opleiden en hun didactische vaardigheden willen verrijken.

Duur van de cursus

1 dag

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.