ROC Midden Nederland

Basiscursus Nederlands - Beginners

Algemene informatie over de cursus

Deze beginnerscursus is geschikt voor Nederlandse inwoners die problemen hebben met lezen en schrijven.

Een taalcursus voor laagopgeleide Nederlandstalige inwoners van de provincie Utrecht. Voor iedereen die op de basisschool het lezen, schrijven en/of rekenen niet goed onder de knie heeft gekregen. Participatieopleidingen heeft aparte kleine groepen waar u samen met anderen leert om (beter) te schrijven en/of te lezen. Ook het werken op de computer hoort hierbij. Het Nederlands is gericht op de dagelijkse praktijk. Beter functioneren thuis en op het werk of het voorlezen aan (klein)kinderen kunnen de doelen zijn. Een bevoegde docent speelt in op de directe vragen van de deelnemers.

Alle lessen Nederlands van Participatieopleidingen zijn direct gericht op het verhogen van een officieel taalniveau Nederlands (0F - 1F). Op de schoolverklaring aan het eind van de cursus wordt het behaalde niveau ook vermeld. Mensen met een inburgeringsplicht mogen niet deelnemen aan dit aanbod.

DoelgroepIedereen die in Nederland is geboren maar het lezen en schrijven niet voldoende beheerst.

Leeftijdsgroep
Volwassenen

Inhoud van de cursus

Werkwijze/methodiek:
We werken met kleine groepen. Er wordt gericht gewerkt aan het lezen en schrijven in het Nederlands. Dit doen we middels algemeen geaccepteerde methoden zowel met een boek als op de computer. De deelnemers kunnen hier thuis ook mee oefenen. We werken samen met de bibliotheken en buurtcentra dicht bij huis, zodat activiteiten eventueel gecombineerd kunnen worden.

Door gericht aan een hoger niveau Nederlands te werken kunnen de cursussen leiden tot meer actief meedoen in de samenleving, het krijgen van werk of een betere baan. Ook is het een goede voorbereiding op het volgen van een andere cursus of beroepsopleiding binnen het ROC. Het doel van de cursussen is het halen van een taalniveau dat vergelijkbaar is met het eindniveau van het VMBO. U vergroot uw kansen als u de taal beter kunt gebruiken.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Om de training Nederlandse taal 2F te kunnen volgen dienen deelnemers minimaal over een mbo-diploma niveau 2 te beschikken.

Duur van de cursus

De cursussen zijn minimaal twaalf weken. De lessen worden een of twee keer per week gegeven. Afhankelijk van uw niveau wordt u ingedeeld in een groep, dag en dagdeel (ochtend, middag of avond) waarop u les heeft. Alle lessen zijn drie uur met een kwartier pauze.

Kosten van de cursus

Opleidingskosten
0-meting groep (14) 1.750,- / 200,-*
Lezen/luisteren/woordenschat groep (14) 3.515,- / 390,-
Schrijven/taalverzorging groep (14) 2.110,- / 235,-
Examentraining luisteren groep (14) 750,- / 75,-
Examentraining lezen groep (14) 1.500,- / 150,-
Afrondend examen, per onderdeel 35,-
* individuele deelnemer

Bijzonderheden

Certificaten / Diploma
Op basis van onze gevalideerde en erkende toetsen ontvangen deelnemers een officieel getuigschrift voor de behaalde onderdelen.

De cursuslocaties:
Het cursusaanbod op de locaties kan per drie maanden veranderen. Via https://participatieopleidingen.rocmn.nl/cursuslocaties vindt u het huidige cursusaanbod op de verschillende locaties. Voor meer informatie over het cursusaanbod kunt u bellen met het Aanmeldpunt [klik hier voor het telefoonnummer] of mailen naar [stuur een e-mail]

Plaatsen / leslocaties

Utrecht, Soest, Amersfoort, Nieuwegein

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.