ROC Midden Nederland

Schakelcursus middelbare lastechniek

Algemene informatie over de cursus

Voor wie is deze opleiding bedoeld
De Schakelcursus Middelbare Lastechniek richt zich op deelnemers met onvoldoende vooropleiding voor de opleiding International Welding Technologist (MLT), zoals gegeven op de Hogeschool Utrecht.

Lestijden
De lessen vinden plaats op maandagavond van 17.15 tot 21.15 uur. Deelnemers moeten rekening houden met zelfstudie buiten de lesavond. De cursusperiode is van september tot mei.

Locatie
De Schakelcursus Middelbare Lastechniek vindt plaats op de locatie van ROC Midden Nederland op de Harmonielaan in Nieuwegein.

Certificaten / Diploma
Na afronding ontvangt de deelnemer het NIL-diploma Schakelcursus Middelbare Lastechniek.

Inhoud van de cursus

Het programma van de Schakelcursus Middelbare Lastechniek ziet er als volgt uit:

Elektrotechniek
Elektrische spanning, stroom en weerstand, de wet van Ohm, meten van stroom en pannen, energie, elektrolyse, magnetisme, elektromagnetisme, wisselspanning, stroom, generatoren en elektromotoren, condensator, spoeltransformator, condensator en spoel, gelijkspanningsbronnen, gelijkrichters, veiligheidsvoorschriften en fabrieksinstallatie.

Sterkteleer
Belasting en spanning, toelaatbare spanning elasticiteit, belasting op stuik en vlaktedruk, erkenning op buiging, lineaire traagheidsmomenten, belasting op buiging en knik en eenvoudige lasberekening.

Materialenkennis
Technische materialen, staalbereiding, toestanddiagrammen, ongelegeerd staal, legeren van staal, gelegeerde staalsoorten, corrosie, non-ferro metalen, gietijzer, kneedprocessen en materiaalonderzoek.

Organisatie
Doel van een bedrijf, indeling van bedrijven, organisatiestructuren in een bedrijf, productievormen en kenmerken, bedrijfsactiviteiten en kostprijsberekening.

Wiskunde
Goniometrie, oppervlakte en inhoud berekenen, logaritmen, omvormen van formules, eerstegraads vergelijkingen, zwaartepuntbepalingen en grafieken.

Lezen van constructietekeningen
Tekeningen lezen aan de hand van diverse oefeningen uit de apparatenbouw en staalconstructies.

Rapporteren
Het schrijven van een korte zakelijke brief, het opstellen van een rapport naar aanleiding van een onderzoek.

Examinering
Halverwege het curusjaar (medio januari) wordt er voor de vakken Wiskunde en Elektrotechniek examen afgenomen. Aan het einde van de cursus wordt er voor de overige vakken examen afgenomen. Voor het vak Rapporteren moet een schriftelijke opdracht uitgevoerd worden. Slaagt men voor het totale examen, dan is men toelaatbaar tot de opleiding International Welding Technologist.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Om deel te kunnen nemen aan de Schakelcursus Middelbare Lastechniek is een diploma van de voortgezette opleiding in het kader van het leerlingwezen (Kenteq) nodig, aangevuld met meerdere lashandvaardigheidsdiploma’s (NIL). Indien men hier niet aan voldoet is deelname alleen mogelijk in overleg met de cursusleider.

Duur van de cursus

De Schakelcursus Middelbare Lastechniek duurt circa 30 dagdelen. Daarnaast moet de deelnemer rekening houden met buiten de lesavond.

Kosten van de cursus

Opleidingskosten
Schakelcursus € 2.325,-
Boeken levering ROC Midden Nederland € 195,-
Examenkosten (via NIL) € 325,-

Bijzonderheden

Vervolgmogelijkheden
Het diploma biedt toegang tot de opleiding International Welding Technologist.

Plaatsen / leslocaties

Nieuwegein

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.