ROC Midden Nederland

Middelbare gieterijtechniek

Algemene informatie over de cursus

Lestijden
De lessen voor de opleiding worden eenmaal per week gegeven op de maandagmiddag en –avond van 14.00 tot 21.15 uur. Het opleidingsjaar loopt van begin september tot half juni. Naast de lesdag moeten deelnemers rekening houden met gemiddeld een dagdeel zelfstudie.

Inhoud van de cursus

De opleiding leidt op tot gieterijtechnicus (AVNeG gecertificeerd) op middelbaar niveau voor zowel de ferro als de non-ferrogieterijen. Denk daarbij aan leidinggevenden, laboranten, werkvoorbereiders, procesoperators en keurmeesters. De opleiding is opgezet in samenwerking met de Algemene Vereniging van Nederlandse Gieterijen. Het programma ziet er als volgt uit:

Technologie van het gieten
Hierbij komen aan de orde: de diverse vorm- en giettechnieken, kennis van grondstoffen en de installaties. Procesbeheersing bij vormen, gieten en nabehandeling van het gietstuk. Er wordt aandacht besteed aan werkvoorbereiding en de daarbij behorende berekeningen, zowel voor ferro als voor non-ferro gietlegeringen. Tenslotte wordt aandacht besteed aan veiligheidsaspecten, zoals: eigenschappen van gevaarlijke stoffen en milieuaspecten bij een gieterij.

Metallurgie
Hieronder verstaan we vooral de kennis van het bad en de badbehandeling. Bij dit vak komt aan de orde: de factoren die de eigenschappen van de gegoten metalen beïnvloeden, het smeltproces, het stollingsverloop en de problemen daarbij. Het smelten van ferro en non-ferro legeringen. Eveneens worden hier de diverse ovens, de gietmethoden en badbehandeling behandeld.

Toepassingen van kwaliteitszorg en projecten
Hierbij komt aan de orde: wat is kwaliteit, diverse begrippen zoals de ISO 9001, toegepast op de gieterij, kwaliteitszorg bij voorbereiding productie, nazorg. Ook komen de controle technieken aan de orde zoals NDO, chemisch onderzoek, spectraal analyse, holografie, röntgen en destructief onderzoek.
Aan het einde van het cursusjaar wordt al wat in theorie behandeld is verwerkt in een tweetal projecten. Eén Ferro Project en één Non Ferro Project.

Metaalkunde
Hierbij wordt de theorie van de diverse metaal en gietlegeringen behandeld, de toestandsdiagrammen, de structuren, de metallografie en de stolling van metalen. Het ontstaan van gietstructuren en hoe deze te beïnvloeden. De diverse soorten gietijzer, gietstaal en de non-ferro legeringen worden hierbij behandeld. Corrosie en corrosiebestrijding, oppervlakte behandelingen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Om toegelaten te worden tot de opleiding Middelbare Gieterijtechniek is een mbo-diploma werktuigbouwkunde, vergelijkbare vooropleiding of een diploma schakelcursus middelbare gieterijtechniek noodzakelijk.

Duur van de cursus

1 jaar

Kosten van de cursus

Opleidingskosten € 5.270,-
Boeken via ROC Midden Nederland € 265,-

Bijzonderheden

Certificaten / Diploma
Tijdens de opleiding worden tentamens afgenomen. Deelnemers die slagen ontvangen het diploma Middelbare Gieterijtechniek van ROC Midden Nederland, erkend door de AVNeG.

Plaatsen / leslocaties

Nieuwegein

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.