ROC Midden Nederland

Elementaire sanitaire en werktuigkundige installaties

Algemene informatie over de cursus

Voor wie is deze opleiding bedoeld
De opleiding Elementaire Sanitaire en werktuigkundige installaties is gericht op personen met een middelbaar technische opleiding en/of een aantal jaren ervaring in de installatietechniek die zich willen bekwamen op het gebied van sanitaire en werktuigkundige installaties.

Lestijden
De lessen worden op woensdagmiddag en –avond van 14.15 tot 21.10 uur gegeven. Het cursusjaar loopt van september tot en met juni.

Locatie
De lessen worden gegeven op de locatie van ROC Midden Nederland op de Harmonielaan in Nieuwegein.

Certificaten / Diploma
Tijdens de opleiding worden tentamens afgenomen. Deelnemers die de examens met een voldoende resultaat afsluiten ontvangen het diploma Elementaire Sanitaire en Werktuigkundige Installaties.

Inhoud van de cursus

De opleiding Elementaire Sanitaire en werktuigkundige installaties bestaat uit een aantal onderdelen. Het eerst deel van het opleidingsjaar wordt het berekenen van sanitaire installaties en gasinstallaties aangeboden. In het tweede deel van het opleidingsjaar wordt ingegaan op het berekenen van CV/AC, Elektro- en besturingstechnieken. De volgende vakken worden onder andere aangeboden:

Vaktheorie
Sanitaire installaties, gasinstallaties, berekenen van sanitaire- en gasinstallaties.
Verwarmingsinstallaties. Ventilatie en luchtverwarmingsinstallaties. Koelinstallaties. Eenvoudige luchtbehandelinginstallaties. Het maken van dimensionerende berekeningen t.b.v. verwarming, ventilatie, koeling en luchtbehandeling.

Meet en Regeltechniek / Automatiseringstechniek
Elektrotechnische grondbeginselen, elektromotoren aansluiten en beveiligen. Meet- en regeltechniek, schema’s lezen, eigenschappen en toepassingen van opnemers, corrigerende organen en regelaars, hydraulische schakelingen. Regelingen van CV installaties, ventilatie en luchtverwarmingsinstallaties.

Berekenen van Leidingsystemen en Warmtebehoefte
Dimensionerende berekeningen maken voor waterleidingen, gasleidingen en verwarmingsleidingen. Kanaalsystemen dimensioneren, warmteverliesberekening, koellastberekening.

Bouwkundig tekenen
Bouwkundige tekeningen lezen. Dimensioneren en tekeningen maken.

Examinering
Tijdens de opleiding worden tentamens afgenomen. Worden de tentamens met een voldoende resultaat afgesloten, dan ontvangt men het diploma Elementaire Sanitaire– en Werktuigkundige Installaties.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Om deel te kunnen nemen aan de opleiding is een van de volgende diploma’s noodzakelijk.

MBO diploma werktuigbouwkunde, elektrotechniek of bouwkunde niveau 4;
HAVO diploma met wis- en natuurkunde en werkzaam in de installatietechniek;
Diploma eerste monteur werktuigkundige installaties;
Diploma leerlingwezen (primair) tekenaar gebouwinstallaties;
Diploma leerlingwezen (voortgezet) installatiemonteur, verwarmingsmonteur, distributiemonteur (met deze diploma’s is een schakelprogramma in wis-, natuur-en scheikunde verplicht);
Een door Kenteq goedgekeurde schakelcursus Installatietechniek.

Duur van de cursus

1 cursusjaar

Kosten van de cursus

Opleidingskosten € 3.500,-
Boeken zelf bestellen € 1.100,-

Bijzonderheden

Vervolgmogelijkheden
Het diploma biedt toegang tot de opleiding Middelbaar Installatietechnicus (MIT-TWI). Deze opleiding sluit naadloos op de ESWI aan.

Plaatsen / leslocaties

Nieuwegein

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.