ROC Midden Nederland

Schakelcursus inspectie- en keuringstechniek

Algemene informatie over de cursus

Voor wie is deze opleiding bedoeld
De Schakelcursus Inspectie- en Keuringstechniek is bedoeld voor deelnemers met onvoldoende vooropleiding op de opleiding Middelbare Inspectie keuringstechniek, niveau 2.

Lestijden
De lessen vinden plaats op maandagavond van 17.15 tot 21.15 uur. Daarnaast moet de deelnemer rekening houden met zelfstudie buiten de lesavond. De cursusperiode is van september tot mei daaropvolgend.

Locatie
De lessen voor de Schakelcursus Inspectie- en Keuringstechniek worden gegeven op de locatie van ROC Midden Nederland op de Harmonielaan in Nieuwegein.

Certificaten / Diploma
Na afronding van de opleiding ontvangt de deelnemer het diploma Schakelcursus Inspectie- en Keuringstechniek.

Inhoud van de cursus

Deelnemers met onvoldoende vooropleiding voor te bereiden op de opleidnibng Middelbare Inspectie- en Keuringstechniek, niveau 2 zoals deze wordt gegeven bij de Hogeschool Utrecht. Het programma van de Schakelcursus ziet er als volgt uit:

Elektrotechniek
Elektrische spanning, stroom en weerstand, de wet van Ohm, meten van stroom en spanning, energie, elektro, elektromagnetisme, wisselspanning, stroom, generatoren en elektromotoren, condensator, spoel-transformator, condensator en spoel, gelijkspannings-bronnen, gelijkrichters, veiligheids-voorschriften, fabrieksinstallatie.

Sterkteleer
Belasting en spanning, toelaatbare spanning elasticiteit, belasting op stuik en vlaktedruk, berekening op buiging, lineaire traagheidsmomenten, belasting op buiging, eenvoudige lasberekening.

Materialenkennis
Technische materialen, staalbereiding, toestandsdiagrammen, ongelegeerd staal, legeren van staal, gelegeerde staalsoorten, corrosie, non ferro-metalen, gietijzer, kneedprocessen, materiaalonderzoek.

Organisatie
Doel van een bedrijf, indeling van bedrijven, organisatiestructuren in een bedrijf, productievormen en kenmerken, bedrijfsactiviteiten, kostprijsberekening.

Wiskunde
Goniometrie, oppervlakte en inhoud berekenen, logaritmen, omvormen van formules, eerste graadsvergelijkingen, grafieken.

Natuurkunde/trillingen
Inleiding fundamentele begrippen, trillingen transversale golven, terugkaatsing, resonantie, longitudinale golven en geluid, oppervlakte- en ruimtegolven.

Rapporteren
Het schrijven van een korte zakelijke brief, het opstellen van een rapport naar aanleiding van een onderzoek.

Examinering
Halverwege het cursusjaar (medio januari) wordt er voor de vakken Wiskunde en Elektrotechniek examen afgenomen. Aan het einde van de cursus wordt er voor de overige vakken examen afgenomen. Voor het vak Rapporteren wordt een schriftelijke opgave worden ingeleverd.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Als toelating tot de Schakelcursus Inspectie- en Keuringstechniek geldt een diploma van een voortgezette opleiding in het kader van het leerlingwezen of een vergelijkbare vooropleiding met voldoende theoretische kennis. Indien men niet aan deze toelatingsnorm voldoet, is deelname uitsluitend mogelijk in overleg met de cursusleider.

Duur van de cursus

De schakelcursus Inspectie en keuringstechniek duurt circa 30 dagdelen. Daarnaast moet de deelnemer rekening houden met zelfstudie buiten de lesavond.

Kosten van de cursus

Schakelcursus 2.525,-
Boeken levering via ROC Midden Nederland 195,-

Bijzonderheden

Vervolgmogelijkheden
Het diploma biedt toegang tot de opleiding Middelbare Inspectie- en Keuringstechniek, niveau 2.

Plaatsen / leslocaties

Nieuwegein

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.