ROC Midden Nederland

Talent in de bso

Algemene informatie over de cursus

Voor wie is deze opleiding bedoeld
De training Talent in de BSO richt zich op pedagogisch medewerkers in de buitenschoolse opvang (BSO) en andere professionals die met jonge kinderen werken.

Locatie
De locatie en lestijden worden in overleg bepaald.

Inhoud van de cursus

Medewerkers in de BSO zijn verantwoordelijk voor de opvang van kinderen van verschillende leeftijden en met verschillende achtergronden. Dat vraagt om deskundige medewerkers die beschikken over de juiste pedagogische vaardigheden en deze willen blijven ontwikkelen. Onze trainingen zijn dan ook ontwikkeld voor BSO-medewerkers die (nog) beter willen worden in hun vak.
We bieden de volgende korte trainingen:

Respect voor diversiteit (één les van drie uur)
Waarden en normen ten aanzien van opvoeding en verzorging. Welke rol speelt de pedagogisch medewerker in het socialisatieproces van kinderen? Kennis van elkaars achtergrond helpt om je eigen opvattingen minder centraal te stellen en oog te krijgen voor die van de ander. Resultaat: Elkaar beter begrijpen.

Jongens en meisjes in de BSO: leuke verschillen (twee lessen van drie uur)
Welke verschillende behoeften hebben jongens en meisjes? Hoe zit hun brein in elkaar? Hoe kun je daar beter op inspelen? Resultaat: bewustzijn van verschillen tussen jongens/meisjes en een betere afstemming van het activiteitenaanbod.

Kindermishandeling (één les van drie uur)
Tijdens deze training gaan we aan de slag met oorzaak en risicofactoren, gevolgen van kindermishandeling en de kerntaak van pedagogisch medewerkers bij de signalering. Aan de hand van het protocol van de organisatie wordt geoefend met adequaat, tijdig en zorgvuldig handelen binnen de grenzen van het beroep. Resultaat: Signalen benoemen en herkennen. Kennen eigen taak en juiste stappen zetten na signalering van mogelijke kindermishandeling.

Natuurbeleving (twee lessen van drie uur)
Gaat de natuur een belangrijke rol spelen op uw locatie? Tijdens deze korte training prikkelen we de medewerkers (meer) natuur in te zetten. Ze maken een eigen natuurkoffer en krijgen tips voor het aanbieden van echte natuuractiviteiten voor verschillende leeftijdsgroepen. Resultaat: Belang aangeven van natuurbeleving van kinderen en het aanbieden van natuuractiviteiten.

Leesbevordering (één les van drie uur)
In de BSO is voorlezen vaak een rustmoment na een lange schooldag. De kwaliteit van het boekenaanbod is wisselend en medewerkers zijn over het algemeen niet goed op de hoogte van nieuwe titels. Waar vind ik informatie over de nieuwste boeken? Welke boeken sluiten aan bij de verschillende ontwikkelingsfasen? Naast deze onderwerpen leren de medewerkers welke activiteiten ze in kunnen zetten om vooral het leesplezier bij kinderen te bevorderen. Resultaat: Bewust van het belang van leesbevordering bij kinderen (vooral gericht op leesplezier).

Duur van de cursus

Onderdeel Voorbereiding Les Verwerkings-opdracht Respect voor diversiteit één dagdeel één uur drie uur één uur Jongens en meisjes; leuke verschillen twee dagdelen vier uur twee maal drie uur vier uur Kindermishandeling één dagdeel twee uur drie uur drie uur Natuurbeleving twee dagdelen twee uur twee maal drie uur drie uur Leesbevordering één dagdeel één uur drie uur één uur

Kosten van de cursus

Groep (maximaal 14)
Tweedaagse training op eigen locatie € 1.200,-
(excl. reiskosten trainer)

Eendaagse training op eigen locatie € 600,-
(excl. reiskosten trainer)

Individuele deelnemer
tweedaagse training (bij open inschrijving) € 85,-

tweedaagse training (bij open inschrijving) € 170,-

Lesmap per deelnemer € 12,-

Plaatsen / leslocaties

meerdere locaties

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.