ROC Midden Nederland

Uitvaartverzorger / uitvaartondernemer

Algemene informatie over de cursus

Uitvaartverzorger is een bijzonder beroep waarbij u op een professionele wijze invulling geeft aan afscheid nemen. Bij deze emotionele gebeurtenis ondersteunt u de nabestaanden bij het bewaren van het overzicht en het maken van de juiste keuzes. Uw eerste aandacht gaat daarbij altijd uit naar het op een respectvolle wijze omgaan met de overledene en de nabestaanden. Tijdens de uitvaart bent u het aanspreekpunt die alles in goede banen weet te leiden. Bij dit alles hebt u ook oog voor het commerciële belang van de uitvaartonderneming. Als uitvaartverzorger beschikt u over een flinke dosis vak- en praktijkkennis.

De uitvaartbranche heeft in de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Tijdens het introductieprogramma maakt u eerst uitgebreid kennis met deze bijzondere branche.


Voor wie is deze opleiding bedoeld
De opleiding uitvaartverzorger / uitvaartondernemer is geschikt voor uitvaartverzorgers uit de uitvaartbranche en medewerkers die vanuit een andere functie willen omscholen tot uitvaartverzorger.

Certificaten / Diploma
Na het succesvol afronden van de opleiding beschikt u over een landelijk erkend mbo niveau 3-diploma Commercieel medewerker buitendienst.

Inhoud van de cursus

Als uitvaartverzorger/uitvaartondernemer heeft u regelmatig te maken met veel emotionele en praktische zaken. Beide onderwerpen komen in de opleiding uitgebreid aan bod. De opleiding Uitvaartverzorger sluit heel goed aan op de dagelijkse praktijk.

De opleiding Uitvaartverzorger/uitvaartondernemer duurt anderhalf jaar en is ontwikkeld in samenwerking met Monuta. Tijdens de opleiding komen allerlei facetten van het begrafeniswezen aan bod. Denk hierbij aan visagie en gastheerschap, rituelen en geloofsovertuiging, en de wet op lijkbezorging. Daarnaast leert u hoe u zich presenteert en welke gesprekstechnieken u kunt gebruiken, zodat u de klant goed van dienst kunt zijn. Ook krijgt u het vak ‘omgaan met emoties’. Zo leert u hoe u de klant op de juiste manier kunt steunen zonder dat u alles mee naar huis neemt. Onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen zijn:

het aannemen van een uitvaart;
het begeleiden van een uitvaartplechtigheid;
het omgaan met emoties;
rituelen in Nederland;
spreken in het openbaar;
wet op de lijkbezorging;
het maken van een basisbegroting;
het schrijven van teksten;
timemanagement;
gesprekstechnieken.
Door middel van zelfstudie gaat u met de theorie aan de slag. Een docent zorgt voor verdere uitleg en ondersteuning. Tijdens uw dagelijkse werk gaat u met een praktijkbegeleider aan de slag om het geleerd in de praktijk toe te passen. Na het succesvol afsluiten van de opleiding kunt u aan het werk als volwaardig uitvaartverzorger.

Duur van de cursus

De opleiding uitvaartverzorger / uitvaartondernemer duurt een jaar, naast een studiedag per twee weken. Deelnemers moeten rekening houden met circa acht uur thuisstudie per twee weken.

Plaatsen / leslocaties

N.v.t.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.