ROC Midden Nederland

Medewerker informatie en advies

Algemene informatie over de cursus

Door de snelle ontwikkelingen in onze samenleving verandert ook de rol die de bibliotheek heeft. Het is een centrale dynamische ontmoetingsplaats waar mensen komen om in een inspirerende omgeving kennis en vaardigheden op te doen. Een plek waar mensen zich kunnen ontspannen met een boek, anderen kunnen ontmoeten, waar actief burgerschap wordt gestimuleerd. Daarnaast ook een plek waar veel activiteiten plaatsvinden, al dan niet georganiseerd door de bibliotheek zelf. De bibliotheek kun je daarbij zien als het knooppunt van kennis, contact en cultuur. Al deze veranderingen vragen om ondernemende medewerkers Informatie en Advies die een bijdrage aan deze uitdaging willen leveren!

Voor wie is deze opleiding bedoeld
De opleiding Medewerker Informatie en Advies is bedoeld voor iedereen die werkzaam is of graag werkzaam wil zijn in de bibliotheekwereld. De opleiding Medewerker Informatie en Advies wordt verzorgd door ROC Midden Nederland (als enige aanbieder in Nederland).

Lestijden
De lessen vinden één dag per week plaats van 09.30 uur tot 16.30 uur.

Locatie
De opleiding wordt gegeven op een van de locaties van ROC Midden Nederland of incompany.

Certificaten / Diploma
Na afronding van de opleiding ontvangt u het wettelijk erkende diploma Bibliotheekmedewerker mbo 4.

Inhoud van de cursus

Als Medewerker Informatie en Advies heeft u een creatieve en afwisselende baan waarmee u een waardevolle bijdrage levert aan de ontplooiing van mensen. U bent het visitekaartje voor klanten van de bibliotheek. U maakt bezoekers wegwijs en leert hen o.a. hoe ze digitale databanken en internet kunnen gebruiken. Ook geeft u leesadviezen en adviseert u over het gebruik van media. Daarnaast assisteert u bij projecten en activiteiten. Bijvoorbeeld een voorleesmiddag voor jongere kinderen of een Tabletcafé waar men basisvaardigheden kan leren en gevorderden meer uit hun apparaat leren halen.

De opleiding Medewerker Informatie en Advies is opgebouwd rondom drie kernfuncties van de bibliotheek in een veranderende samenleving; ‘kennis’, ‘contact’ en ‘cultuur’. De rode draad tijdens de opleiding is ondernemendheid. Het accent daarbij ligt op het leveren aan een bijdrage aan het innovatieve vermogen van de bibliotheek. De opleiding bestaat uit de volgende modules:

Informatiebemiddeling
Informatievaardigheden
Communicatie en coördinatie.
Projecten en activiteiten
Marketing en PR
Ontvangen en begeleiden van groepen.
Informatie-/media-aanbod
Presenteren en toegankelijk maken van producten en diensten.
Daarnaast is er aandacht voor gastheerschap, educatie, mediawijsheid, klantgerichtheid en algemene vakken als Nederlands, Engels en rekenen.

De opleiding Medewerker Informatie en Advies is een bbl-opleiding. Dit betekent dat u praktijkgericht onderwijs volgt en daarnaast minimaal 16 uur per week werkzaam bent bij een erkend leerbedrijf (een bibliotheek of mediatheek).

De studiebelasting is afhankelijk van uw vooropleiding en ervaring. Gemiddeld heeft u naast de lesdag vier tot acht uur per week extra studiebelasting.

Voor meer specifieke informatie of aanmelden kunt u contact opnemen met Marieke van den Bedem via [klik hier voor het telefoonnummer] of [stuur een e-mail].

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Om deel te kunnen nemen aan de opleiding moet u minimaal 16 uur per week werkzaam zijn in een bibliotheek of mediatheek of bereid zijn om er te werken. Ook heeft u toestemming van uw werkgever die bereid is zich aan te melden als erkend leerbedrijf bij ECABO. U bent ICT-vaardig (of bereid om daar aanvullende modules in te volgen), beschikt over mbo 3-niveau of havo en u hebt een positief opleidingsadvies gekregen.

Duur van de cursus

De opleiding duurt regulier drie jaar. Bedrijfsopleidingen ROC Midden Nederland biedt deelnemers een maatwerk in de opleidingsduur, waarbij de opleidingstijd, afhankelijk van het instroomniveau, gereduceerd kan worden tot één jaar. Bij voldoende aanmeldingen start de opleiding in september 2015.

Kosten van de cursus

Cursusgeld OC&W € 580,-
Lesmateriaal € 300,-
Opleidingskosten € 250,-

De overheid stimuleert werkgevers als zij medewerkers laten deelnemen aan een officiële mbo-opleiding: in dit geval is dat de subsidieregeling praktijkleren. Meer informatie hierover vindt u op http://www.rvo.nl

Bijzonderheden

Vervolgmogelijkheden
Wilt u verder leren? Dan kunt u doorstromen een hbo-opleiding of een associate degree opleiding volgen, zoals Informatiedienstverlening en Management of Hogeschool Management Documentaire Informatievoorziening.

Plaatsen / leslocaties

N.v.t.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.