ROC Midden Nederland

Examinering big herregistratie verpleegkundigen

Algemene informatie over de cursus

Herregistratie voor verpleegkundigen is een belangrijk onderdeel van de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG). Deze wet stamt uit 1993 en regelt indirect (via registratie en titelbescherming voor diverse beroepsgroepen) de kwaliteit van de zorg. Vastgelegd is op welke manier personen tot handelingen op het gebied van de individuele gezondheidszorg bevoegd zijn. Het voornaamste doel van de wet is patiënten te beschermen tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen van beroepsbeoefenaren.

Voor wie is deze opleiding bedoeld
Dit examen is bedoeld voor verpleegkundigen die niet voldoen aan de door het ministerie vastgestelde criteria voor herregistratie en toch ingeschreven willen blijven in het BIG register.

Locatie
ROC Midden Nederland, Disketteweg 10 in Amersfoort.

Certificaten / Diploma
Na het behalen van het examen ontvangt u een Periodiek Registratie Certificaat (PRC). Met dit certificaat kunt u een aanvraag voor herregistratie bij het BIG-register indienen zodra u hiervoor een oproepbrief ontvangen heeft.

Inhoud van de cursus

Op 1 januari 2009 voerde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een herregistratie in voor verpleegkundigen voor de Wet BIG. Verpleegkundigen hadden tot 1 januari 2014 de tijd om hun registratie in het BIG-register te verlengen op basis van de gestelde voorwaarden aan periodieke registratie. Voor de herregistratie heeft het ministerie van VWS twee criteria vastgesteld:

1. Werkervaringseis
De minimale werkervaringseis voor herregistratie is 2.080 uur bruto, inclusief zes weken ziekteverzuim, vakantie, zwangerschapsverlof, zorg-, studie- en buitengewoon verlof. Dit houdt in: minimaal één dag per week werken gedurende vijf jaar (1.840 uur netto).

2. Examen BIG Herregistratie verpleegkundige
Voldoet u als verpleegkundige niet aan de werkervaringseis, dan dient u een landelijk examen te maken. Binnen dit traject bestaan drie mogelijkheden voorafgaand aan het verplicht landelijk examen:

U maakt gebruik van een facultatieve zelfevaluatie en peilt hierin vrijblijvend uw kennis en vaardigheden. De zelfscan vindt u rechts op deze pagina. Aan de uitslag van dit instrument kunnen geen rechten worden ontleend.
U kiest een scholingstraject op maat. Dit scholingstraject wordt tenminste vier keer per jaar aangeboden in vier verschillende regio’s in het land en wordt afgesloten met een verplicht landelijk examen. Informatie waaronder data en locaties waar de scholing wordt verzorgd is te vinden op de website van de mbo-raad
U besluit direct tot het doen van het verplichte landelijk examen.

Het verplichte examen bestaat uit:

Een kennistoets (multiple choice) over de generieke modulen;
Een casustoets waarin u de kennis uit de generieke modulen gericht op een branche toepast.
De deelnemer legt beide examens op één dag af. Voor data en tijden zie onder aanmelden.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

De verpleegkundige dient in het bezit te zijn van:

een diploma A, B of Z verpleegkunde, MBO-V, HBO-V of het diploma verpleegkundige (niveau 4 en 5) volgens de kwalificatiestructuur vanaf 1997.
een BIG-registratie.

Duur van de cursus

Beide examens worden afgelegd op één dag.

Kosten van de cursus

De kosten voor het gehele examen bedraagt € 450,-

Bijzonderheden

Vervolgmogelijkheden
Het examen kan na afloop niet worden ingezien. Indien het examen met een onvoldoende wordt beoordeeld, kan de kandidaat zich opnieuw inschrijven voor het examen. Er bestaat geen herkansingsmogelijkheid, ook niet op onderdelen.

Plaatsen / leslocaties

Amersfoort

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.