Scheidegger Opleidingen

MBO Junior Kapper, niveau 2 (BOL)

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Wil jij graag als kapper aan de slag in een kapperszaak? Dan is deze landelijk erkende MBO-opleiding een goede keuze. Omdat je tijdens de opleiding stage loopt, kun je je ook inschrijven als je nog geen ervaring hebt in de kappersbranche. Klanten komen bij jou voor hun haarverzorging: wassen, knippen en/of snijden, (ont)kleuren, permanenten, ontkroezen, watergolven, föhnen of stylen. Maar als kapper geef je natuurlijk ook advies over het kapsel dat het best bij de klant past en over de behandeling van (eventuele) haarproblemen. Daarnaast verkoop je haarverzorgingsproducten. Met dit diploma kun je als kapper werken bij gespecialiseerde dames- of herensalons, gemengde kapsalons en bijvoorbeeld trendy kapsalons. Alle praktische vaardigheden oefen je in onze moderne salons en tijdens je stage. De belangstelling voor het kappersvak is groot. Begrijpelijk, want het is een creatief en afwisselend beroep, waarin talloze mensen met veel plezier werken.


Subsidie


Volledige, erkende MBO-opleidingen worden sterk gestimuleerd door de overheid. Als je deelneemt aan dit programma, komt je werkgever waarschijnlijk in aanmerking voor subsidie. Voor deze regeling gelden bepaalde voorwaarden. Kijk voor deze voorwaarden op onze website of bel met een van onze opleidingsadviseurs.


Voor wie?


Deze opleiding is bedoeld voor mensen die kapper willen worden bij een kapperszaak en die nog geen diploma hebben voor in de kappersbranche. Je moet als kapper niet alleen goed zijn in je vak, maar met allerlei typen mensen om kunnen gaan. Dat jouw klant centraal staat en je sociaal en communicatief sterk bent, spreekt daarom voor zich. In dit beroep zijn een professionele houding, gestructureerd werken en aandacht voor hygiëne heel belangrijk.


Opzet van de opleiding


We beginnen de opleiding met een kick-off. De opleiding bestaat uit een (aantal) klassikale beroepsmodule(s), een stage, een algemene beroepsmodule en een begeleidingsprogramma. In de beroepsmodules leer je theorie en beroepsvaardigheden van ervaren docenten die met beide benen in de praktijk staan. Tijdens je stage leer je de theorie toepassen in de praktijk en oefen je jouw beroepsvaardigheden. Zo krijg je waardevolle praktijkervaring in het beroep. In de algemene beroepsmodule ontwikkel je aanvullende kennis en vaardigheden die je als werknemer op de arbeidsmarkt aantrekkelijk maken. Het begeleidingsprogramma helpt je om je opleiding met goed gevolg af te ronden. Je staat er niet alleen voor! Daarnaast heb je tijdens de opleiding een persoonlijke mentor die je begeleidt naar het erkende diploma.

Bij erkende MBO-opleidingen is het wettelijk verplicht om taalkennis en rekenvaardigheden te toetsen. Hier zijn examenkosten aan verbonden. Zie onze website voor meer informatie.


Vooropleiding


Voor de landelijk erkende MBO-opleidingen van Scheidegger gelden beperkte instroomeisen. Bij je inschrijving wordt bekeken of je aan deze eisen voldoet. Is dat niet het geval, dan word je uitgenodigd voor een persoonlijke intake. Tijdens het intakegesprek worden je motivatie en voorkennis besproken. In de meeste gevallen kun je dan alsnog instromen.


Aanpak


Je gaat aan de slag met theorie waar je ook echt iets mee kunt in de praktijk. In deze opleiding staat het ontwikkelen van vaardigheden die je als kapper in deze branche nodig hebt centraal. Tijdens de opleiding leer je op praktische wijze hoe je het haar van een klant knipt en snijdt. Daarnaast leer je ook hoe je het haar omvormt, hoe je haar (ont)kleurt en leer je omgaan met verschillende materialen.


Stage


Leren doe je in de praktijk. Dit doe je tijdens de stage. We noemen dat de beroepspraktijkvorming (BPV). Heb je op dit moment een baan die past bij deze opleiding? En is het bedrijf waarbij je werkt een erkend leerbedrijf voor deze opleiding? Dan kom je in aanmerking voor de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL). Je huidige werkplek geldt dan als stageplek. Heb je op dit moment geen baan die past bij deze opleiding? Dan kom je in aanmerking voor de Beroepsopleidende Leerweg (deeltijd BOL). Je loopt dan stage bij een erkend leerbedrijf dat je zelf zoekt. Ons Stage Instituut kan je daarbij mogelijk helpen. Zie onze website voor meer informatie. Je volgt bij deze leerweg extra lessen ter ondersteuning van je opleiding.


StudieprogrammaBBL


De BBL-opleiding bestaat uit 1 klassikale beroepsmodule (4 dagen), 1 algemene beroepsmodule (e-Learning), een begeleidingsprogramma (6 lessen van 3 uur), een stage en een programma rondom taalkennis en rekenvaardigheden.


Algemene kappersvaardigheden


(8 lessen)

Bevat onder andere:

  • Gebruik materialen
  • Föhntechnieken
  • Gelijke, toenemende en afnemende lengtes


BOL


Bij de BOL-opleiding volg je hetzelfde programma als BBL met de volgende aanvullende klassikale beroepsmodule (4 dagen):


Kleuren en omvormen


(8 lessen)

Bevat onder andere:

  • Kleuren met folie
  • Wikkelpatronen zetten
  • Permanenten


Praktijkmodules


De klassikale beroepsmodules worden verzorgd in een modern praktijklokaal. Tijdens de praktijklessen maak je gebruik van praktische materialen en instrumenten. Onze praktijklocaties bevinden zich op een beperkt aantal plaatsen in Nederland.


Begeleidingsprogramma


Om je zo goed mogelijk te begeleiden bij jouw opleiding verzorgt Scheidegger 6 begeleidingslessen van 3 uur. Tijdens deze lessen kun je terecht met al je vragen. Daarnaast komen onderwerpen aan bod die je helpen je studie zo goed mogelijk aan te pakken. Denk aan het maken van een planning, het voorbereiden van een lessen, het goed uitvoeren van je stage en het schrijven van een verslag. Er worden ook vragen beantwoord als: hoe rond je de opleiding zo goed mogelijk af en hoe bereid je je voor op het praktijkexamen? Met andere woorden: wij helpen jou het landelijk erkend diploma daadwerkelijk te behalen.


Afronding en diploma


De klassikale beroepsmodules rond je af met een praktijkexamen. De algemene beroepsmodule rond je af met een praktijkgerichte online toets. Op je stageplek maak je praktijkopdrachten en je rondt je opleiding uiteindelijk af met een praktijkexamen. Heb je voor alle onderdelen een voldoende beoordeling behaald, dan ontvang je het landelijk erkende diploma MBO Kapper niveau 2'. Scheidegger is als rechtspersoon bevoegd om in het kader van de Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB) MBO-opleidingen te verzorgen. Dit betekent dat Scheidegger erkende MBO-diploma's mag uitgeven.


Examengarantie


Als je toch niet slaagt voor een examen, en je hebt wel alle lessen gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen. Kortom, Scheidegger begeleidt je daadwerkelijk naar een diploma.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Maximaal 12 deelnemers

Kosten

1490 euro
prijs is vrij van hoog BTW en exclusief overige kosten zoals inschrijfgeld, examens, materiaalkosten etc.

Bijzonderheden

Crebocode: 25400

De klassikale beroepsmodules rond je af met een praktijkexamen. De algemene beroepsmodule rond je af met een praktijkgerichte online toets. Op je stageplek maak je praktijkopdrachten en je rondt je opleiding uiteindelijk af met een praktijkexamen....

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.