Scheidegger Opleidingen

MBO Verpleegkundige, specialisatie Gehandicaptenzorg (GHZ), niveau 4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Wil je graag een opleiding volgen op het gebied van zorg, wonen en welzijn, waarmee je als verpleegkundige kunt werken in de gehandicaptenzorg? Dan past deze opleiding goed bij jou. Als MBO-verpleegkundige in de gehandicaptenzorg (GHZ) ondersteun je cliŽnten met een verstandelijke of lichamelijke beperking om zo veel mogelijk de regie over hun leven te voeren. Je ondersteunt en stimuleert de ontwikkeling van gehandicapten, biedt in een langdurige zorgrelatie persoonlijke zorg en helpt bij de uitvoering van de zelfverzorging. Het accent ligt op het stabiliseren van de gezondheidstoestand als gevolg van de handicap, het leren leven met de handicap, het bevorderen van het welbevinden/de kwaliteit van leven en het zo veel mogelijk voorkomen van ongemak. Je krijgt lessen door docenten uit de praktijk en je oefent in onze speciaal ingerichte ruimtes voor verzorging en verpleegkunde. Na het afronden van deze opleiding ontvang je een MBO-diploma op niveau 4. Met dit diploma kun je doorstromen richting HBO Verpleegkunde.


Subsidie


Volledige, erkende MBO-opleidingen worden sterk gestimuleerd door de overheid. Als je deelneemt aan dit programma, komt je werkgever waarschijnlijk in aanmerking voor subsidie. Voor deze regeling gelden bepaalde voorwaarden. Kijk voor deze voorwaarden op onze website of bel met een van onze opleidingsadviseurs.


Voor wie?


Deze opleiding is ontwikkeld voor iedereen die graag als verpleegkundige in de gehandicaptenzorg wil werken en voor iedereen die al in de zorg werkt, maar nu graag een MBO-diploma op niveau 4 wil behalen. Daarnaast is deze opleiding ideaal als je graag de overstap wil maken vanuit de VVT of een ziekenhuis. In de gehandicaptenzorg wordt vooral zorg verleend op basis van gelijkwaardigheid en de zelfbepaling van de cliŽnten, passend bij hun levensvervulling en levenservaring.


Vooropleiding


Voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van het diploma MBO Verzorgende IG niveau 3.


Aanpak


Je gaat aan de slag met theorie waar je ook echt iets mee kunt in de praktijk. In deze opleiding staat het ontwikkelen van vaardigheden die je als verpleegkundige in de gehandicaptenzorg nodig hebt centraal. Tijdens de opleiding leer je op praktische wijze hoe je een groep zorgvragers en naastbetrokkenen begeleidt. Daarnaast komt het communiceren met doelgroepen in de gehandicaptenzorg uitgebreid aan bod.


Opzet van de opleiding


We beginnen de opleiding met een kick-offbijeenkomst. De opleiding bestaat uit een aantal beroepsmodules, een stage, een algemene beroepsmodule en een begeleidingsprogramma. In de beroepsmodules leer je theorie en beroepsvaardigheden van ervaren docenten die met beide benen in de praktijk staan. Tijdens je stage leer je de theorie toepassen in de praktijk en oefen je jouw beroepsvaardigheden. Zo krijg je waardevolle praktijkervaring in het beroep. In de algemene beroepsmodule ontwikkel je aanvullende kennis en vaardigheden die jou als werknemer op de arbeidsmarkt aantrekkelijk maken. Het begeleidingsprogramma helpt je om je opleiding met goed gevolg af te ronden. Je staat er niet alleen voor! Daarnaast heb je tijdens de opleiding een persoonlijke mentor die je begeleidt naar het erkende diploma. Bij erkende MBO-opleidingen is het wettelijk verplicht om taalkennis en rekenvaardigheden te toetsen. Hier zijn examenkosten aan verbonden. Zie onze website voor meer informatie.


Stage


Leren doe je in de praktijk. Dit doe je tijdens de stage. We noemen dat de beroepspraktijkvorming (BPV). Heb je op dit moment een baan die past bij deze opleiding? En is het bedrijf waarbij je werkt een erkend leerbedrijf voor deze opleiding? Dan kom je in aanmerking voor de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL). Je huidige werkplek geldt dan als stageplek. Heb je op dit moment geen baan die past bij deze opleiding? Dan kom je in aanmerking voor de Beroepsopleidende Leerweg (deeltijd BOL). Je loopt dan stage bij een erkend leerbedrijf dat je zelf zoekt. Ons Stage Instituut kan je daarbij mogelijk helpen. Zie onze website voor meer informatie. Je volgt bij deze leerweg extra bijeenkomsten ter ondersteuning van je opleiding.


StudieprogrammaBBL


De BBL-opleiding bestaat uit 3 klassikale beroepsmodules (6 avonden of 3 dagen), 1 algemene beroepsmodule (e-Learning), een begeleidingsprogramma (6 lessen van 3 uur), een stage (jouw eigen werkplek) en een programma rondom taalkennis en rekenvaardigheden.


Professionele zorg


(6 lessen)

Bevat onder andere:

 • Verpleegkundige basiszorg
 • EHBO, reanimatie en handelen bij calamiteiten
 • Medisch-technische en verpleegtechnische handelingen


Pathologie en gezondheidszorg


(6 lessen)

Bevat onder andere:

 • Anatomie, fysiologie en multipathologie
 • Complexe ziektebeelden, afweer en immunopathologie
 • Medische microbiologie en algemene oncologie


Integrale zorg


(6 lessen)

Bevat onder andere:

 • Integrale benadering van de zorg en verpleegkundige diagnose
 • Methodisch en planmatig werken in de gezondheidszorg
 • Samenwerken met andere vakgebieden en specialismen in de zorg


BOL


Bij de BOL-opleiding volg je hetzelfde programma als BBL met de volgende 2 aanvullende klassikale beroepsmodules (6 avonden of 3 dagen):


Gehandicaptenzorg


(6 lessen)

Bevat onder andere:

 • Rol van de sociale omgeving
 • Zelfredzaamheid en zelfzorg
 • Nieuwe zorgconcepten


Medische basiskennis


(6 lessen)

Bevat onder andere:

 • De werking van het menselijk lichaam
 • Ziekteprocessen, -verloop en gevolgen
 • Stofwisseling en voeding


Praktijkmodule


De module Professionele zorg wordt verzorgd in moderne praktijklokalen. Tijdens de praktijklessen maak je gebruik van praktische materialen en instrumenten. Onze praktijklocaties bevinden zich op een beperkt aantal plaatsen in Nederland.


Begeleidingsprogramma


Om jou zo goed mogelijk te begeleiden bij je opleiding, verzorgt Scheidegger begeleidingsbijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten kun je terecht met al je vragen. Daarnaast komen onderwerpen aan bod die je helpen je studie zo goed mogelijk aan te pakken. Denk aan het maken van een planning, het voorbereiden van een les, het goed uitvoeren van je stage en het schrijven van een verslag. Er worden ook vragen beantwoord als: hoe rond je de opleiding zo goed mogelijk af en hoe bereid je je voor op het praktijkexamen? Met andere woorden: wij helpen jou het landelijk erkend diploma daadwerkelijk te behalen.


Afronding en diploma


De module Professionele zorg rond je af met een praktijkexamen. De overige modules rond je af met een praktijkgericht examen. De algemene beroepsmodule rond je af met een praktijkgerichte online toets. Op je stageplek maak je praktijkopdrachten en je rondt je opleiding uiteindelijk af met een praktijkexamen. Heb je voor alle onderdelen een voldoende beoordeling behaald, dan ontvang je het landelijk erkende diploma 'MBO Verpleegkundige niveau 4, GHZ'. Scheidegger is als rechtspersoon bevoegd om in het kader van de Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB) MBO-opleidingen te verzorgen. Dit betekent dat Scheidegger erkende MBO-diploma's mag uitgeven.


Examengarantie


Mocht je onverhoopt niet slagen voor een examen, en je hebt wel alle bijeenkomsten gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen. Kortom, Scheidegger begeleidt je daadwerkelijk naar een diploma.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Je kunt deelnemen aan deze opleiding als je beschikt over een diploma ?Verzorgende IG niveau 3? en een jaar werkervaring hebt.

Kosten

Specificatie van de kosten per opleidingsvariant.

Opleidingsvariant Zaterdag
Korting bij betaling ineens: EUR150
Inschrijfgeld: EUR 100
Studiemateriaal: EUR 1425
Examenkosten: EUR3280
Cursusgeld: EUR4385

Opleidingsvariant Dag
Korting bij betaling ineens: EUR150
Inschrijfgeld: EUR 100
Studiemateriaal: EUR 1425
Examenkosten: EUR3280
Cursusgeld: EUR4385

Opleidingsvariant Avond
Korting bij betaling ineens: EUR150
Inschrijfgeld: EUR 100
Studiemateriaal: EUR 1425
Examenkosten: EUR3280
Cursusgeld: EUR4385

Opleidingsvariant E-learning
Korting bij betaling ineens: EUR150
Inschrijfgeld: EUR 100
Studiemateriaal: EUR 1425
Examenkosten: EUR3280
Cursusgeld: EUR4385

Bijzonderheden

Crebocode: 25480

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.