Onderwijsinstelling

MBO Verpleegkundige, specialisatie Ziekenhuis (ZH), niveau 4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Wil je graag een opleiding volgen op het gebied van zorg, wonen en welzijn, waarmee je kunt werken in een ziekenhuis? Dan past deze opleiding goed bij jou. Als MBO-verpleegkundige in het ziekenhuis heb je vaak te maken met een kortdurende relatie met patiŽnten in veelal acute situaties. Je biedt verpleegkundige zorg, ondersteuning en begeleiding aan patiŽnten met een vaak complexe en instabiele gezondheidstoestand. Het accent ligt veelal op het bieden van intensieve zorg en het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen met een hoog medisch-technisch karakter. Ook bied je de patiŽnten psychosociale begeleiding bij de onderzoeken, operaties en/of behandelingen die gaan komen. Verder begeleid je patiŽnten bij de zelfredzaamheid, vooral tijdens het herstel van de patiŽnt na een ingreep of behandeling en bereid je de patiŽnt voor op ontslag en nazorg. Na het afronden van deze opleiding ontvang je een MBO-diploma op niveau 4. Met dit diploma kun je doorstromen richting HBO Verpleegkunde.


Subsidie


Volledige, erkende MBO-opleidingen worden sterk gestimuleerd door de overheid. Als je deelneemt aan dit programma, komt je werkgever waarschijnlijk in aanmerking voor subsidie. Voor deze regeling gelden bepaalde voorwaarden. Kijk voor deze voorwaarden op onze website of bel met een van onze opleidingsadviseurs.


Voor wie?


Deze opleiding is ontwikkeld voor iedereen die graag als verpleegkundige in een ziekenhuis wil werken en voor mensen die al in de zorg werken, maar nu een MBO-diploma op niveau 4 willen behalen. Daarnaast is deze opleiding ideaal voor iedereen die de overstap wil maken van de zorg in verpleeghuizen of de thuiszorg naar die in een ziekenhuis. Als MBO-verpleegkundige werk je in een algemeen of specialistisch ziekenhuis en ben je voornamelijk werkzaam in teamverband, samen met deskundigen van andere disciplines.


Vooropleiding


Voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van het diploma MBO Verzorgende IG niveau 3.


Aanpak


Je gaat aan de slag met theorie waar je ook echt iets mee kunt in de praktijk. In deze opleiding staat het ontwikkelen van vaardigheden die je als verpleegkundige in het ziekenhuis nodig hebt centraal. Tijdens de opleiding leer je op praktische wijze hoe je zorg en begeleiding biedt rond onderzoek en behandeling. Daarnaast komt de communicatie met zorgvragers uitgebreid aan bod.


Opzet van de opleiding


We beginnen de opleiding met een kick-offbijeenkomst. De opleiding bestaat uit een aantal beroepsmodules, een stage, een algemene beroepsmodule en een begeleidingsprogramma. In de beroepsmodules leer je theorie en beroepsvaardigheden van ervaren docenten die met beide benen in de praktijk staan. Tijdens je stage leer je de theorie toepassen in de praktijk en oefen je jouw beroepsvaardigheden. Zo krijg je waardevolle praktijkervaring in het beroep. In de algemene beroepsmodule ontwikkel je aanvullende kennis en vaardigheden die jou als werknemer op de arbeidsmarkt aantrekkelijk maken. Het begeleidingsprogramma helpt je om je opleiding met goed gevolg af te ronden. Je staat er niet alleen voor! Daarnaast heb je tijdens de opleiding een persoonlijke mentor die je begeleidt naar het erkende diploma. Bij erkende MBO-opleidingen is het wettelijk verplicht om taalkennis en rekenvaardigheden te toetsen. Hier zijn examenkosten aan verbonden. Zie onze website voor meer informatie.


Stage


Leren doe je in de praktijk. Dit doe je tijdens de stage. We noemen dat de beroepspraktijkvorming (BPV). Heb je op dit moment een baan die past bij deze opleiding? En is het bedrijf waarbij je werkt een erkend leerbedrijf voor deze opleiding? Dan kom je in aanmerking voor de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL). Je huidige werkplek geldt dan als stageplek. Heb je op dit moment geen baan die past bij deze opleiding? Dan kom je in aanmerking voor de Beroepsopleidende Leerweg (deeltijd BOL). Je loopt dan stage bij een erkend leerbedrijf dat je zelf zoekt. Ons Stage Instituut kan je daarbij mogelijk helpen. Zie onze website voor meer informatie. Je volgt bij deze leerweg extra bijeenkomsten ter ondersteuning van je opleiding.


StudieprogrammaBBL


De BBL-opleiding bestaat uit 3 klassikale beroepsmodules (6 avonden of 3 dagen), 1 algemene beroepsmodule (e-Learning), een begeleidingsprogramma (6 lessen van 3 uur), een stage (jouw eigen werkplek) en een programma rondom taalkennis en rekenvaardigheden.


Professionele zorg


(6 lessen)

Bevat onder andere:

 • Verpleegkundige basiszorg
 • EHBO en reanimatie
 • Medisch-technische en verpleegtechnische handelingen


Pathologie en gezondheidszorg


(6 lessen)

Bevat onder andere:

 • Anatomie, fysiologie en multipathologie
 • Complexe ziektebeelden, afweer en immunopathologie
 • Medische microbiologie en algemene oncologie


Integrale zorg


(6 lessen)

Bevat onder andere:

 • Integrale benadering van de zorg
 • Methodisch en planmatig werken in de gezondheidszorg
 • Samenwerken met andere vakgebieden en specialismen in de zorg


BOL


Bij de BOL-opleiding volg je hetzelfde programma als BBL met de volgende 2 aanvullende klassikale beroepsmodules (6 avonden of 3 dagen):


Werken in het ziekenhuis


(6 lessen)

Bevat onder andere:

 • Preventie, voorlichting en gezondheidsbevordering
 • Omgaan met cliŽnten, patiŽnten en familie
 • Werken met protocollen, zorg- en behandelplannen


Medische basiskennis


(6 lessen)

Bevat onder andere:

 • De werking van het menselijk lichaam
 • Ziekteprocessen, -verloop en gevolgen
 • Stofwisseling en voeding


Praktijkmodule


De module Professionele zorg wordt verzorgd in moderne praktijklokalen. Tijdens de praktijklessen maak je gebruik van praktische materialen en instrumenten. Onze praktijklocaties bevinden zich op een beperkt aantal plaatsen in Nederland. Het kan dus voorkomen dat je deze praktijkmodule in een andere plaats en/of op een andere dag volgt.


Begeleidingsprogramma


Om jou zo goed mogelijk te begeleiden bij je opleiding verzorgt onderwijsinstelling begeleidingsbijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten kun je terecht met al je vragen. Daarnaast komen onderwerpen aan bod die je helpen je studie zo goed mogelijk aan te pakken. Denk aan het maken van een planning, het voorbereiden van een les, het goed uitvoeren van je stage en het schrijven van een verslag. Er worden ook vragen beantwoord als: hoe rond je de opleiding zo goed mogelijk af en hoe bereid je je voor op het praktijkexamen? Met andere woorden: wij helpen jou het landelijk erkend diploma daadwerkelijk te behalen.


Afronding en diploma


De module Professionele zorg rond je af met een praktijkexamen. De overige modules rond je af met een praktijkgericht examen. De algemene beroepsmodule rond je af met een praktijkgerichte online toets. Op je stageplek maak je praktijkopdrachten en je rondt je opleiding uiteindelijk af met een praktijkexamen. Heb je voor alle onderdelen een voldoende beoordeling behaald, dan ontvang je het landelijk erkende diploma 'MBO Verpleegkundige, niveau 4' met specialisatie ziekenhuis (ZH). onderwijsinstelling is als rechtspersoon bevoegd om in het kader van de Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB) MBO-opleidingen te verzorgen. Dit betekent dat onderwijsinstelling erkende MBO-diploma's mag uitgeven.


Examengarantie


Mocht je onverhoopt niet slagen voor een examen, en je hebt wel alle bijeenkomsten gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen. Kortom, onderwijsinstelling begeleidt je daadwerkelijk naar een diploma.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Je kunt deelnemen aan deze opleiding als je beschikt over een diploma ?Verzorgende IG niveau 3? en een jaar werkervaring hebt.

Kosten

Specificatie van de kosten per opleidingsvariant.

Opleidingsvariant Zaterdag
Korting bij betaling ineens: EUR150
Inschrijfgeld: EUR 100
Studiemateriaal: EUR 1425
Examenkosten: EUR3280
Cursusgeld: EUR4385

Opleidingsvariant Dag
Korting bij betaling ineens: EUR150
Inschrijfgeld: EUR 100
Studiemateriaal: EUR 1425
Examenkosten: EUR3280
Cursusgeld: EUR4385

Opleidingsvariant Avond
Korting bij betaling ineens: EUR150
Inschrijfgeld: EUR 100
Studiemateriaal: EUR 1425
Examenkosten: EUR3280
Cursusgeld: EUR4385

Opleidingsvariant E-learning
Korting bij betaling ineens: EUR150
Inschrijfgeld: EUR 100
Studiemateriaal: EUR 1425
Examenkosten: EUR3280
Cursusgeld: EUR4385

Bijzonderheden

Crebocode: 25480

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.