Scheidegger Opleidingen

MBO Verzorgende IG, specialisatie Verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) , niveau 3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Vind je het een uitdaging om elke patiŽnt centraal te stellen tijdens de verzorging die je geeft en ondersteun je graag op alle vlakken waarop de patiŽnt dat zelf niet helemaal kan? Dan is de opleiding Verzorgende IG, specialisatie Verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg helemaal iets voor jou. Je stelt met het hele zorgteam een zorgplan op en voert dat gezamenlijk uit. Als verzorgende kun je verschillende functies uitoefenen, met verschillende soorten zorgvragers werken en in een diversiteit aan zorginstellingen aan de slag. Je kunt bijvoorbeeld voor (chronisch) zieken, kinderen, mensen met beperkingen (gehandicapten)≠, psychiatrische patiŽnten of ouderen gaan zorgen. De functie waarin je werkt, is onder andere afhankelijk van de mogelijkheden binnen de instelling en je eigen interesses. Het accent in je functie ligt op het verlenen van lichamelijke zorg, zoals het wassen van de patiŽnt, het toedienen van medicijnen of het geven van ondersteuning bij dagelijkse activiteiten. Ook het uitvoeren van verpleegkundige handelingen valt onder jouw functie als je een verzorgende IG bent.


Subsidie


Volledige, erkende MBO-opleidingen worden sterk gestimuleerd door de overheid. Als je deelneemt aan dit programma, komt je werkgever waarschijnlijk in aanmerking voor subsidie. Voor deze regeling gelden bepaalde voorwaarden. Kijk voor deze voorwaarden op bijlage of bel met een van onze studieadviseurs.


Voor wie?


Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor iedereen die zich wil ontwikkelen op het gebied van verzorging en die graag op een professionele manier zorg verleent aan diverse zorgvragers. Je kunt geduldig luisteren naar patiŽnten en je kunt je inleven in hun problemen. Naast patiŽnten en collega’s heb je ook te maken met familie en vrienden van patiŽnten en bewoners. Deze opleiding is ook iets voor jou als je in het bezit bent van het diploma ‘MBO Helpende Zorg en Welzijn niveau 2’ en een stapje hoger wilt in je huidige baan in de zorg.


Vooropleiding


Voor de landelijk erkende MBO-opleidingen van Scheidegger gelden beperkte instroomeisen. Bij je inschrijving wordt bekeken of je aan deze eisen voldoet. Is dat niet het geval, dan word je uitgenodigd voor een persoonlijke intake. Tijdens het intakegesprek worden je motivatie en voorkennis besproken. In de meeste gevallen kun je dan alsnog instromen.


Aanpak


Je gaat aan de slag met theorie waar je ook echt iets mee kunt in de praktijk. In deze opleiding staat het ontwikkelen van vaardigheden die je als verzorgende IG nodig hebt centraal. Tijdens de opleiding leer je op praktische wijze hoe je zorg en ondersteuning biedt op basis van het zorgdossier. Daarnaast komt het uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken uitgebreid aan bod.


Opzet van de opleiding


We beginnen de opleiding met een kick-offbijeenkomst. De opleiding bestaat uit een aantal beroepsmodules, een stage, een algemene beroepsmodule en een begeleidingsprogramma. In de beroepsmodules leer je theorie en beroepsvaardigheden van ervaren docenten die met beide benen in de praktijk staan. Tijdens je stage leer je de theorie toepassen in de praktijk en oefen je jouw beroepsvaardigheden. Zo krijg je waardevolle praktijkervaring in het beroep. In de algemene beroepsmodule ontwikkel je aanvullende kennis en vaardigheden die jou als werknemer op de arbeidsmarkt aantrekkelijk maken. Het begeleidingsprogramma helpt je om je opleiding met goed gevolg af te ronden. Je staat er niet alleen voor! Daarnaast heb je tijdens de opleiding een persoonlijke mentor die je begeleidt naar het erkende diploma. Bij erkende MBO-opleidingen is het wettelijk verplicht om taalkennis en rekenvaardigheid te toetsen. Hier zijn examenkosten aan verbonden. Zie bijlage voor meer informatie.


Stage


Leren doe je in de praktijk. Dit doe je tijdens de stage. We noemen dat de beroepspraktijkvorming (BPV). Heb je op dit moment een baan die past bij deze opleiding? En is het bedrijf waarbij je werkt een erkend leerbedrijf voor deze opleiding? Dan kom je in aanmerking voor de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL). Je huidige werkplek geldt dan als stageplek. Heb je op dit moment geen baan die past bij deze opleiding? Dan kom je in aanmerking voor de Beroepsopleidende Leerweg (deeltijd BOL). Je loopt dan stage bij een erkend leerbedrijf dat je zelf zoekt. Ons Stage Instituut kan je daarbij mogelijk helpen. Zie bijlage voor meer informatie. Je volgt bij deze leerweg extra lessen ter ondersteuning van je opleiding.


StudieprogrammaBBL


De BBL-opleiding bestaat uit 2 klassikale beroepsmodules (6 avonden of 3 dagen), 1 algemene beroepsmodule (e-Learning), een begeleidingsprogramma (6 lessen van 3 uur), een stage en een programma rondom taalkennis en rekenvaardigheden.


Medische basiskennis


(6 lessen)

Bevat onder andere:

 • De werking van het menselijk lichaam
 • Ziekteprocessen, -verloop en gevolgen
 • Stofwisseling en voeding


Verpleegtechnische handelingen


(6 lessen)

Bevat onder andere:

 • Geneesmiddelen toedienen via infuus
 • Verzorgen van wonden met drains
 • Uitvoeren van maag- en darmspoelingen


BOL


Bij de BOL-opleiding volg je hetzelfde programma als BBL met de volgende 2 aanvullende klassikale beroepsmodules (6 avonden of 3 dagen):


Werken in de VVT


(6 lessen)

Bevat onder andere:

 • Samenwerken met mantelzorgers en vrijwilligers
 • Zorg en begeleiding diverse soorten zorgvragers
 • Maatschappelijke ontwikkelingen en wetgeving


Communicatie in de zorg


(6 lessen)

Bevat onder andere:

 • Begeleiden van zorgvragers
 • Omgaan met patiŽnten
 • Lastige communicatiesituaties


Begeleidingsprogramma


Om jou zo goed mogelijk te begeleiden bij je opleiding, verzorgt Scheidegger begeleidingsbijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten kun je terecht met al je vragen. Daarnaast komen onderwerpen aan bod die je helpen je studie zo goed mogelijk aan te pakken. Denk aan het maken van een planning, het voorbereiden van een les, het goed uitvoeren van je stage en het schrijven van een verslag. Er worden ook vragen beantwoord als: hoe rond je de opleiding zo goed mogelijk af en hoe bereid je je voor op het praktijkexamen? Met andere woorden: wij helpen jou het landelijk erkend diploma daadwerkelijk te behalen.


Praktijkmodule


De module Verpleegtechnische handelingen wordt verzorgd in moderne praktijklokalen. Tijdens de praktijklessen maak je gebruik van praktische materialen en instrumenten. Onze praktijklocaties bevinden zich op een beperkt aantal plaatsen in Nederland. Het kan dus voorkomen dat je deze praktijkmodule in een andere plaats en/of op een andere dag volgt.


Afronding en diploma


De module Verpleegtechnische handelingen rond je af met een praktijkexamen. De overige modules rond je af met een praktijkgericht examen. De algemene beroepsmodule rond je af met een praktijkgerichte online toets. Op je stageplek maak je praktijkopdrachten en je rondt je opleiding uiteindelijk af met een praktijkexamen. Heb je voor alle onderdelen een voldoende beoordeling behaald, dan ontvang je het landelijk erkende diploma ‘MBO Verzorgende IG niveau 3, specialisatie Verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg’. Scheidegger is als rechtspersoon bevoegd om in het kader van de Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB) MBO-opleidingen te verzorgen. Dit betekent dat Scheidegger erkende MBO-diploma’s mag uitgeven.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Je kunt deelnemen aan deze opleiding als je minimaal beschikt over een diploma MBO-niveau 2, een MAVO-diploma, een diploma VMBO (kader, gemengd of theoretische leerweg) of een overgangsbewijs HAVO of VWO naar het vierde leerjaar.
Heb je niet de juiste vooropleiding? Dan kun je met een goede motivatie en ruime werkervaring een toelatingstoets maken. Met een goed resultaat kun je zo alsnog tot de opleiding toegelaten worden. Als je gebruik wilt maken van deze vorm van toelating, dan wordt tijdens de intake uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat.

Kosten

Specificatie van de kosten per opleidingsvariant.

Opleidingsvariant Zaterdag
Korting bij betaling ineens: EUR125
Inschrijfgeld: EUR 100
Studiemateriaal: EUR 625
Examenkosten: EUR1735
Cursusgeld: EUR2790

Opleidingsvariant Dag
Korting bij betaling ineens: EUR125
Inschrijfgeld: EUR 100
Studiemateriaal: EUR 625
Examenkosten: EUR1735
Cursusgeld: EUR2790

Opleidingsvariant Avond
Korting bij betaling ineens: EUR125
Inschrijfgeld: EUR 100
Studiemateriaal: EUR 625
Examenkosten: EUR1735
Cursusgeld: EUR2790

Opleidingsvariant E-learning
Korting bij betaling ineens: EUR125
Inschrijfgeld: EUR 100
Studiemateriaal: EUR 625
Examenkosten: EUR1735
Cursusgeld: EUR2790

Bijzonderheden

Crebocode: 25491

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.