Onderwijsinstelling

MBO Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg, niveau 4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Vind jij het een uitdaging om mensen met een handicap te begeleiden? En wil je graag coŲrdinerende werkzaamheden bij een welzijns- of zorginstelling uitvoeren? Als persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg ondersteun en begeleid je cliŽnten, ben je de gesprekspartner van familieleden en denk je voortdurend mee over de organisatie en het beleid. Het is een dankbare baan met een grote verantwoordelijkheid! Als dit jou enthousiast maakt, dan is deze erkende MBO-opleiding 'MBO Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg niveau 4' iets voor jou. Het behalen van dit diploma vergroot je kansen op werk aanzienlijk, want er is op dit niveau veel vraag naar gediplomeerden. Bovendien kun je hierna soepel doorstromen naar bijvoorbeeld de HBO Leergang Sociaal-pedagogische Hulpverlening van onderwijsinstelling.


Subsidie


Volledige, erkende MBO-opleidingen worden sterk gestimuleerd door de overheid. Als je deelneemt aan dit programma, komt je werkgever waarschijnlijk in aanmerking voor subsidie. Voor deze regeling gelden bepaalde voorwaarden. Kijk voor deze voorwaarden op onze website of bel met een van onze opleidingsadviseurs.


Voor wie?


Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor iedereen die het een uitdaging vindt om met gehandicapten te werken. Dat kan bijvoorbeeld in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg zijn, bij een welzijnsinstelling, sociale werkplaats of zorgboerderij. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel en staat stevig in je schoenen.


Vooropleiding


Voor de landelijk erkende MBO-opleidingen van onderwijsinstelling gelden beperkte instroomeisen. Bij je inschrijving wordt bekeken of je aan deze eisen voldoet. Is dat niet het geval, dan word je uitgenodigd voor een persoonlijke intake. Tijdens het intakegesprek worden je motivatie en voorkennis besproken. In de meeste gevallen kun je dan alsnog instromen.


Aanpak


Je gaat aan de slag met theorie waar je ook echt iets mee kunt in de praktijk. In deze opleiding staat het ontwikkelen van vaardigheden die je als persoonlijk begeleider in de gehandicaptenzorg nodig hebt centraal. Tijdens de opleiding leer je op praktische wijze hoe je zorg en ondersteuning in de gehandicaptenzorg biedt. Daarnaast komt het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen uitgebreid aan bod. In de lessen en tijdens je stage ben je ook daadwerkelijk bezig met het ondersteunen en motiveren van een groep cliŽnten bij activiteiten.


Opzet van de opleiding


We beginnen de opleiding met een kick-offbijeenkomst. De opleiding bestaat uit een aantal beroepsmodules, een stage, een algemene beroepsmodule en een begeleidingsprogramma. In de beroepsmodules leer je theorie en beroepsvaardigheden van ervaren docenten die met beide benen in de praktijk staan. Tijdens je stage leer je de theorie toepassen in de praktijk en oefen je jouw beroepsvaardigheden. Zo krijg je waardevolle praktijkervaring in het beroep. In de algemene beroepsmodule ontwikkel je aanvullende kennis en vaardigheden die jou als werknemer op de arbeidsmarkt aantrekkelijk maken. Het begeleidingsprogramma helpt je om je opleiding met goed gevolg af te ronden. Je staat er niet alleen voor! Daarnaast heb je tijdens de opleiding een persoonlijke mentor die je begeleidt naar het erkende diploma. Bij erkende MBO-opleidingen is het wettelijk verplicht om taalkennis en rekenvaardigheid te toetsen. Hier zijn examenkosten aan verbonden. Zie onze website voor meer informatie.


Stage


Leren doe je in de praktijk. Dit doe je tijdens de stage. We noemen dat de beroepspraktijkvorming (BPV). Heb je op dit moment een baan die past bij deze opleiding? En is het bedrijf waarbij je werkt een erkend leerbedrijf voor deze opleiding? Dan kom je in aanmerking voor de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL). Je huidige werkplek geldt dan als stageplek. Heb je op dit moment geen baan die past bij deze opleiding? Dan kom je in aanmerking voor de Beroepsopleidende Leerweg (deeltijd BOL). Je loopt dan stage bij een erkend leerbedrijf dat je zelf zoekt. Ons Stage Instituut kan je daarbij mogelijk helpen. Zie onze website voor meer informatie. Je volgt bij deze leerweg extra lessen ter ondersteuning van je opleiding.


StudieprogrammaBBL


De BBL-opleiding bestaat uit 3 klassikale beroepsmoduleHoogst haalbare erkende MBO-opleiding in deze branches (6 avonden of 3 dagen), 1 algemene beroepsmodule (e-Learning), een begeleidingsprogramma (6 lessen van 3 uur), een stage (jouw eigen werkplek) en een programma rondom taalkennis en rekenvaardigheden.


Medisch handelen


(6 lessen)

Bevat onder andere:

 • EHBO en reanimatie
 • Medisch-technische handelingen
 • Verpleegtechnische handelingen


CoŲrdineren en organiseren


(6 lessen)

Bevat onder andere:

 • Opstellen van activiteiten- en zorgplannen
 • CoŲrdineren en afstemmen met ketenpartners
 • Monitoren van de uitvoering van de activiteiten


Sociaal-pedagogisch begeleiden


(6 lessen)

Bevat onder andere:

 • Basiskennis pedagogiek en psychologie
 • Begeleidingsvaardigheden en communicatie
 • Moeilijke situaties en problemen


BOL


Bij de BOL-opleiding volg je hetzelfde programma als BBL met de volgende 2 aanvullende klassikale beroepsmodules (6 avonden of 3 dagen):


Gehandicaptenzorg


(6 lessen)

Bevat onder andere:

 • Ontwikkelingen in de gehandicaptenzorg
 • Rol van de sociale omgeving
 • Zelfredzaamheid en zelfzorg


Professionele zorg en hulpverlening


(6 lessen)

Bevat onder andere:

 • Werken met activiteitenplannen
 • Zorg-, leef- en behandelplannen
 • Ondersteunen in woon- of verblijfsomgeving


Praktijkmodule


De module Medisch handelen wordt verzorgd in een modern praktijklokaal. Tijdens de praktijklessen maak je gebruik van praktische materialen en instrumenten. Onze praktijklocaties bevinden zich op een beperkt aantal plaatsen in Nederland.


Begeleidingsprogramma


Om jou zo goed mogelijk te begeleiden bij je opleiding verzorgt onderwijsinstelling begeleidingsbijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten kun je terecht met al je vragen. Daarnaast komen onderwerpen aan bod die je helpen je studie zo goed mogelijk aan te pakken. Denk aan het maken van een planning, het voorbereiden van een les, het goed uitvoeren van je stage en het schrijven van een verslag. Er worden ook vragen beantwoord als: hoe rond je de opleiding zo goed mogelijk af en hoe bereid je je voor op het praktijkexamen? Met andere woorden: wij helpen jou het landelijk erkend diploma daadwerkelijk te behalen.


Afronding en diploma


De module Medisch handelen rond je af met een praktijkexamen. De overige modules rond je af met een praktijkgericht examen. De algemene beroepsmodule rond je af met een praktijkgerichte online toets. Op je stageplek maak je praktijkopdrachten en je rondt je opleiding uiteindelijk af met een praktijkexamen. Heb je voor alle onderdelen een voldoende beoordeling behaald, dan ontvang je het landelijk erkende diploma 'MBO Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg niveau 4'. onderwijsinstelling is als rechtspersoon bevoegd om in het kader van de Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB) MBO-opleidingen te verzorgen. Dit betekent dat onderwijsinstelling erkende MBO-diploma's mag uitgeven.


Examengarantie


Mocht je onverhoopt niet slagen voor een examen, en je hebt wel alle lessen gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen. Kortom, onderwijsinstelling begeleidt je daadwerkelijk naar een diploma.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Je kunt deelnemen aan deze opleiding als je minimaal beschikt over een diploma MBO-niveau 2, een MAVO-diploma, een diploma VMBO (kader, gemengd of theoretische leerweg) of een overgangsbewijs HAVO of VWO naar het vierde leerjaar.
Heb je niet de juiste vooropleiding? Dan kun je met een goede motivatie en ruime werkervaring een toelatingstoets maken. Met een goed resultaat kun je zo alsnog tot de opleiding toegelaten worden. Als je gebruik wilt maken van deze vorm van toelating, dan wordt tijdens de intake uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat.

Kosten

Specificatie van de kosten per opleidingsvariant.

Opleidingsvariant Zaterdag
Korting bij betaling ineens: EUR150
Inschrijfgeld: EUR 100
Studiemateriaal: EUR 925
Examenkosten: EUR2600
Cursusgeld: EUR3090

Opleidingsvariant Dag
Korting bij betaling ineens: EUR150
Inschrijfgeld: EUR 100
Studiemateriaal: EUR 925
Examenkosten: EUR2600
Cursusgeld: EUR3090

Opleidingsvariant Avond
Korting bij betaling ineens: EUR150
Inschrijfgeld: EUR 100
Studiemateriaal: EUR 925
Examenkosten: EUR2600
Cursusgeld: EUR3090

Opleidingsvariant E-learning
Korting bij betaling ineens: EUR150
Inschrijfgeld: EUR 100
Studiemateriaal: EUR 925
Examenkosten: EUR2600
Cursusgeld: EUR3090

Bijzonderheden

Crebocode: 25477

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.