Onderwijsinstelling

MBO Tandartsassistent, niveau 4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Ben je op dit moment werkzaam als tandartsassistent, maar beschik je nog niet over een officieel erkend MBO-diploma in dit vakgebied? Dan is deze opleiding iets voor jou! In de opleiding leer je alles wat je moet weten over werken in een tandartspraktijk. Door de combinatie van lessen en je eigen werkplek raak je snel thuis in aspecten van de tandheelkundige praktijk en verdiep je je in gebitskennis, tandheelkundige behandelingen en de wetten en regels die daaraan verbonden zijn. Natuurlijk komen ook belangrijke aspecten als communicatie en administratie aan bod. Na deze praktijkgerichte opleiding ben jij in het bezit van het meest waardevolle diploma voor de tandartsassistent en is jouw eigen tandartspraktijk verzekerd van een kwaliteitskeurmerk! Deze opleiding bieden we aan in samenwerking met Edin, de marktleider in opleidingen voor tandheelkundig personeel.


Subsidie


Volledige, erkende MBO-opleidingen worden sterk gestimuleerd door de overheid. Als je deelneemt aan dit programma, komt je werkgever waarschijnlijk in aanmerking voor subsidie. Voor deze regeling gelden bepaalde voorwaarden. Kijk voor deze voorwaarden op onze website of bel met een van onze opleidingsadviseurs.


Voor wie?


Deze opleiding is ontwikkeld voor iedereen die op dit moment al werkzaam is als tandartsassistent, maar die nog niet het officieel erkende MBO-diploma heeft behaald.


Vooropleiding


Voor de landelijk erkende MBO-opleidingen van onderwijsinstelling gelden beperkte instroomeisen. Bij je inschrijving wordt bekeken of je aan deze eisen voldoet. Is dat niet het geval, dan word je uitgenodigd voor een persoonlijke intake. Tijdens het intakegesprek worden je motivatie en voorkennis besproken. In de meeste gevallen kun je dan alsnog instromen.


Aanpak


Je gaat aan de slag met theorie waar je ook echt iets mee kunt in de praktijk. In deze opleiding staat het ontwikkelen van vaardigheden die je als tandartsassistent nodig hebt centraal. Tijdens de opleiding leer je op praktische wijze hoe je front-officewerkzaamheden uitvoert. Daarnaast komt het verrichten van handelingen in het kader van tandheelkundige zorg uitgebreid aan bod.


Opzet van de opleiding


We beginnen de opleiding met een kick-offbijeenkomst. De opleiding bestaat uit een aantal beroepsmodules, een stage, algemene beroepsmodules en een begeleidingsprogramma. In de beroepsmodules leer je theorie en beroepsvaardigheden van ervaren docenten die met beide benen in de praktijk staan. Tijdens je stage leer je de theorie toepassen in de praktijk en oefen je jouw beroepsvaardigheden. Zo krijg je waardevolle praktijkervaring in het beroep. In de algemene beroepsmodules ontwikkel je aanvullende kennis en vaardigheden die jou als werknemer op de arbeidsmarkt aantrekkelijk maken. Het begeleidingsprogramma helpt je om je opleiding met goed gevolg af te ronden. Je staat er niet alleen voor! Daarnaast heb je tijdens de opleiding een persoonlijke mentor die je begeleidt naar het erkende diploma.

Bij erkende MBO-opleidingen is het wettelijk verplicht om taalkennis en rekenvaardigheden te toetsen. Hier zijn examenkosten aan verbonden. Zie onze website voor meer informatie.


Stage


Leren doe je in de praktijk. Dit doe je tijdens de stage. We noemen dat de beroepspraktijkvorming (BPV). Heb je op dit moment een baan die past bij deze opleiding? En is het bedrijf waarbij je werkt een erkend leerbedrijf voor deze opleiding? Dan kom je in aanmerking voor de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL). Je huidige werkplek geldt dan als stageplek. Heb je op dit moment geen baan die past bij deze opleiding? Dan kom je in aanmerking voor de Beroepsopleidende Leerweg (deeltijd BOL). Je loopt dan stage bij een erkend leerbedrijf dat je zelf zoekt. Ons Stage Instituut kan je daarbij mogelijk helpen. Zie onze website voor meer informatie. Je volgt bij deze leerweg extra lessen ter ondersteuning van je opleiding.


StudieprogrammaBBL


De BBL-opleiding bestaat uit 2 klassikale beroepsmodules (6 avonden, 3 dagen of 16 avonden, 8 dagen), 2 algemene beroepsmodules (e-Learning), een begeleidingsprogramma (6 lessen van 3 uur), een stage (jouw eigen werkplek) en een programma rondom taalkennis en rekenvaardigheden.


Werken in de zorg


(6 lessen)

Bevat onder andere:

 • Functies en beroepen in de gezondheidszorg
 • Soorten zorgvragers
 • Omgaan met cliŽnten, patiŽnten en familie


Informeren, begeleiden en uitvoeren van tandheelkundige behandelingen


(16 lessen)

Bevat onder andere:

 • Behandelmethoden, plaquekleurtest, fluorideapplicatie
 • PatiŽnten informeren en begeleiden
 • Assisteren bij tandheelkundige zorg


BOL


Bij de BOL-opleiding volg je hetzelfde programma als BBL met de volgende 2 aanvullende klassikale beroepsmodules (6 avonden of 3 dagen):


Administratie en kantoorpraktijk


(6 lessen)

Bevat onder andere:

 • Medisch-administratieve handelingen
 • Vastleggen en rapporteren
 • Privacy en ethische aspecten


Vaardigheden voor assistenten in de zorg


(6 lessen)

Bevat onder andere:

 • Zorgvraag aannemen en professioneel afhandelen
 • Preventie en voorlichting
 • Diagnose en advies aan de telefoon


Praktijkmodule


De praktijkmodule Informeren, begeleiden en uitvoeren tandheelkundige behandelingen wordt verzorgd door Edin en op locatie bij Edin. Tijdens deze praktijklessen maak je gebruik van moderne, praktische materialen en instrumenten van Edin. Het kan dus voorkomen dat je deze praktijkmodule in een andere plaats en/of op een andere dag volgt. De praktijkmodule bestaat uit 16 klassikale lessen.


Begeleidingsprogramma


Om jou zo goed mogelijk te begeleiden bij je opleiding verzorgt onderwijsinstelling begeleidingsbijeenkomsten. Tijdens deze lessen kun je terecht met al je vragen. Daarnaast komen onderwerpen aan bod die je helpen je studie zo goed mogelijk aan te pakken. Denk aan het maken van een planning, het voorbereiden van een les, het goed uitvoeren van je stage en het schrijven van een verslag. Er worden ook vragen beantwoord als: hoe rond je de opleiding zo goed mogelijk af en hoe bereid je je voor op het praktijkexamen? Met andere woorden: wij helpen jou het landelijk erkend diploma daadwerkelijk te behalen.


Afronding en diploma


De module Informeren, begeleiden en uitvoeren van tandheelkundige behandelingen rond je af met 2 praktijkexamens bij Edin. De andere modules rond je af met een praktijkgericht examen. De algemene beroepsmodules rond je af met praktijkgerichte online toetsen. Op je stageplek maak je praktijkopdrachten en je rondt je opleiding uiteindelijk af met een praktijkexamen. Heb je voor alle onderdelen een voldoende beoordeling behaald, dan ontvang je het landelijk erkende diploma 'MBO Tandarts-assistent niveau 4'. onderwijsinstelling is als rechtspersoon bevoegd om in het kader van de Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB) MBO-opleidingen te verzorgen. Dit betekent dat onderwijsinstelling erkende MBO-diploma's mag uitgeven.


Examengarantie


Mocht je onverhoopt niet slagen voor een examen, en je hebt wel alle lessen gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen. Kortom, onderwijsinstelling begeleidt je daadwerkelijk naar een diploma.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Maximaal 7 deelnemers

Kosten

2690 euro
prijs is vrij van hoog BTW en exclusief overige kosten zoals inschrijfgeld, examens, materiaalkosten etc.

Bijzonderheden

Crebocode: 25490

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.