Scheidegger Opleidingen

MBO Zelfstandig Werkend Kok, niveau 3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Wil jij graag als zelfstandig kok werken in de horeca? Of heb je al een assisterende functie in de keuken, maar wil je graag meer verantwoordelijkheden? Dan is deze praktijkgerichte opleiding de juiste keuze! Als zelfstandig werkend kok ben je in staat in je eentje een keuken te runnen. Je plaatst bestellingen, weet hoe je producten het beste kunt bewaren en je kunt zelfstandig een menu samenstellen en bereiden. Je bent dagelijks bezig met het plannen, organiseren en uitvoeren van de werkzaamheden in de keuken, onder verantwoordelijkheid van een leidinggevende. Daarbij houd je altijd rekening met de formule van het bedrijf. Je kunt als zelfstandig werkend kok zowel bij ambachtelijke bedrijven terecht als bij bedrijven waar meer gebruik wordt gemaakt van voorbewerkte producten. Na deze boeiende opleiding ben je in het bezit van het landelijk erkende diploma voor de zelfstandig werkende kok!


Subsidie


Volledige, erkende MBO-opleidingen worden sterk gestimuleerd door de overheid. Als je deelneemt aan dit programma, komt je werkgever waarschijnlijk in aanmerking voor subsidie. Voor deze regeling gelden bepaalde voorwaarden. Kijk voor deze voorwaarden op onze website of bel met een van onze opleidingsadviseurs.


Voor wie?


Werk je als assistent-kok en ben je toe aan meer zelfstandigheid en uitdaging? Dan is deze opleiding een uitstekende keuze. Deze opleiding past ook bij jou als je toe bent aan een andere werkomgeving en nu graag aan de slag wilt als zelfstandig kok in de horeca.


Vooropleiding


Voor de landelijk erkende MBO-opleidingen van Scheidegger gelden beperkte instroomeisen. Bij je inschrijving wordt bekeken of je aan deze eisen voldoet. Is dat niet het geval, dan word je uitgenodigd voor een persoonlijke intake. Tijdens het intakegesprek worden je motivatie en voorkennis besproken. In de meeste gevallen kun je dan alsnog instromen.


Aanpak


Je gaat aan de slag met theorie waar je ook echt iets mee kunt in de praktijk. In deze opleiding staat het ontwikkelen van vaardigheden die je als zelfstandig werkend kok in de horeca nodig hebt centraal. Tijdens de opleiding leer je op praktische wijze het werkproces in de keuken te verbeteren. Daarnaast komt het begeleiden van lerend personeel en de beheersing van de kosten uitgebreid aan de orde. In de lessen en tijdens je stage ga je je ook daadwerkelijk bezighouden met het ontwikkelen van nieuwe gerechten.


Opzet van de opleiding


We beginnen de opleiding met een kick-offbijeenkomst. De opleiding bestaat uit een aantal beroepsmodules, een stage, een algemene beroepsmodule en een begeleidingsprogramma. In de beroepsmodules leer je theorie en beroepsvaardigheden van ervaren docenten die met beide benen in de praktijk staan. Tijdens je stage leer je de theorie toepassen in de praktijk en oefen je je beroepsvaardigheden. Zo krijg je waardevolle praktijkervaring in het beroep. In de algemene beroepsmodule ontwikkel je aanvullende kennis en vaardigheden die jou als werknemer op de arbeidsmarkt aantrekkelijk maken. Het begeleidingsprogramma helpt je om je opleiding met goed gevolg af te ronden. Je staat er niet alleen voor! Daarnaast heb je tijdens de opleiding een persoonlijke mentor die je begeleidt naar het erkende diploma.

Bij erkende MBO-opleidingen is het wettelijk verplicht om taalkennis en rekenvaardigheden te toetsen. Hier zijn examenkosten aan verbonden. Op onze website vind je meer praktische informatie.


Stage


Leren doe je in de praktijk. Dit doe je tijdens de stage. We noemen dat de beroepspraktijkvorming (BPV). Heb je op dit moment een baan die past bij deze opleiding? En is het bedrijf waarbij je werkt een erkend leerbedrijf voor deze opleiding? Dan kom je in aanmerking voor de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL). Je huidige werkplek geldt dan als stageplek. Heb je op dit moment geen baan die past bij deze opleiding? Dan kom je in aanmerking voor de Beroepsopleidende Leerweg (deeltijd BOL). Je loopt dan stage bij een erkend leerbedrijf dat je zelf zoekt. Ons Stage Instituut kan je daarbij mogelijk helpen. Zie onze website voor meer informatie. Je volgt bij deze leerweg extra bijeenkomsten ter ondersteuning van je opleiding.


Studieprogramma



BBL


De BBL-opleiding bestaat uit 2 klassikale beroepsmodules (6 avonden of 3 dagen), 1 algemene beroepsmodule (e-Learning), een begeleidingsprogramma (6 lessen van 3 uur), een stage en een programma rondom taalkennis en rekenvaardigheden.


Catering en voeding


(6 lessen)

Bevat onder andere:

  • Kennis van voeding en waren
  • Bereidings- en kooktechnieken
  • Kwaliteitsbeheer en hygiŽne


Gerechten bereiden


(6 lessen)

Bevat onder andere:

  • Bereiden gerechten en componenten
  • Onderhoud en schoonhouden keukeninventaris
  • Presentatie gerechten


BOL


Bij de BOL-opleiding volg je hetzelfde programma als BBL met de volgende 2 aanvullende klassikale beroepsmodules (6 avonden of 3 dagen):


Leveranciersmanagement en inkoop


(6 lessen)

Bevat onder andere:

  • Inkoop en leveranciersselectie
  • Onderhandelingsvaardigheden
  • Servicelevels en kwaliteit


Keukenvoorraden beheren


(6 lessen)

Bevat onder andere:

  • Efficiency en kostenbeheersing
  • Bestellingen producten
  • Ontvangst en controleren


Begeleidingsprogramma


Om je zo goed mogelijk te begeleiden bij je opleiding verzorgt Scheidegger begeleidingsbijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten kun je terecht met al je vragen. Daarnaast komen onderwerpen aan bod die je helpen je studie zo goed mogelijk aan te pakken. Denk aan het maken van een planning, het voorbereiden van een bijeenkomst, het goed uitvoeren van je stage en het schrijven van een verslag. Er worden ook vragen beantwoord als: hoe rond je de opleiding zo goed mogelijk af en hoe bereid je je voor op het praktijkexamen? Met andere woorden: wij helpen jou het landelijk erkende diploma daadwerkelijk te behalen.


Praktijkmodule


De module Gerechten bereiden wordt verzorgd in moderne praktijklokalen. Tijdens de praktijklessen maak je gebruik van praktische materialen en instrumenten. Onze praktijklocaties bevinden zich op een beperkt aantal plaatsen in Nederland. Het kan dus voorkomen dat je deze praktijkmodule in een andere plaats en/of op een andere dag volgt.


Afronding en diploma


Elke module rond je af met een praktijkgericht examen. De algemene beroepsmodule rond je af met een praktijkgerichte online toets. Op je stageplek maak je praktijkopdrachten en je rondt je opleiding uiteindelijk af met een praktijkexamen. Heb je voor alle onderdelen een voldoende beoordeling behaald, dan ontvang je het landelijk erkende diploma 'MBO Zelfstandig Werkend Kok, niveau 3'. Scheidegger is als rechtspersoon bevoegd om in het kader van de Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB) MBO-opleidingen te verzorgen. Dit betekent dat Scheidegger erkende MBO-diploma's mag uitgeven.


Examengarantie


Als je toch niet slaagt voor een examen, en je hebt wel alle bijeenkomsten gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen. Kortom, Scheidegger begeleidt je daadwerkelijk naar een diploma.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Je kunt deelnemen aan deze opleiding als je minimaal beschikt over een diploma MBO-niveau 2, een MAVO-diploma, een diploma VMBO (kader, gemengd of theoretische leerweg) of een overgangsbewijs HAVO of VWO naar het vierde leerjaar.
Heb je niet de juiste vooropleiding? Dan kun je met een goede motivatie en ruime werkervaring een toelatingstoets maken. Met een goed resultaat kun je zo alsnog tot de opleiding toegelaten worden. Als je gebruik wilt maken van deze vorm van toelating, dan wordt tijdens de intake uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat.

Kosten

Specificatie van de kosten per opleidingsvariant.

Opleidingsvariant Zaterdag
Korting bij betaling ineens: EUR150
Inschrijfgeld: EUR 100
Studiemateriaal: EUR 625
Examenkosten: EUR1735
Cursusgeld: EUR2690

Opleidingsvariant Dag
Korting bij betaling ineens: EUR150
Inschrijfgeld: EUR 100
Studiemateriaal: EUR 625
Examenkosten: EUR1735
Cursusgeld: EUR2690

Opleidingsvariant Avond
Korting bij betaling ineens: EUR150
Inschrijfgeld: EUR 100
Studiemateriaal: EUR 625
Examenkosten: EUR1735
Cursusgeld: EUR2690

Bijzonderheden

Crebocode: 25182

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.