MBO Medewerker Beheer ICT, niveau 3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

In deze MBO-opleiding word je opgeleid voor het officieel erkende diploma MBO Medewerker Beheer ICT niveau 3. Dit is hét officieel erkende diploma voor de professionele ICT-beheerder. Met dit diploma heb je een uitstekende toekomst voor je liggen in een ICT-beheerfunctie.


Subsidie


Volledige, erkende MBO-opleidingen worden sterk gestimuleerd door de overheid. Als je deelneemt aan dit programma, komt je werkgever waarschijnlijk in aanmerking voor subsidie. Voor deze regeling gelden bepaalde voorwaarden. Kijk voor deze voorwaarden op onze website of bel met een van onze opleidingsadviseurs. Voor deze regeling gelden bepaalde voorwaarden. Kijk voor deze voorwaarden op onze website of bel met een van onze studieadviseurs.


Voor wie?


Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor iedereen die zich wil ontwikkelen tot logistiek ICT-beheerder en hiervoor het erkende MBO-diploma wil behalen. Je kunt bij een ICT-dienstverlener gaan werken of op een ICT-afdeling binnen een bedrijf.


Vooropleiding


Voor de landelijk erkende MBO-opleidingen van onderwijsinstelling gelden beperkte instroomeisen. Bij je inschrijving wordt bekeken of je aan deze eisen voldoet. Is dat niet het geval, dan word je uitgenodigd voor een persoonlijke intake. Tijdens het intakegesprek worden je motivatie en voorkennis besproken. In de meeste gevallen kun je dan alsnog instromen.


Aanpak


Je gaat aan de slag met theorie waar je ook echt iets mee kunt in de praktijk. In deze opleiding staat het ontwikkelen van vaardigheden die je als medewerker beheer ICT nodig hebt centraal. Tijdens de opleiding leer je op praktische wijze systeemgebruikers te ondersteunen en hun problemen op te lossen. Daarnaast is er uitgebreid aandacht voor organiseren en onderhouden van een (bestaande) ICT-servicedesk.


Opzet van de opleiding


We beginnen de opleiding met een kick-offbijeenkomst. De opleiding bestaat uit een aantal beroepsmodules, een stage, een algemene beroepsmodule en een begeleidingsprogramma. In de beroepsmodules leer je theorie en beroepsvaardigheden van ervaren docenten die met beide benen in de praktijk staan. Tijdens je stage leer je de theorie toepassen in de praktijk en oefen je jouw beroepsvaardigheden. Zo krijg je waardevolle praktijkervaring in het beroep. In de algemene beroepsmodule ontwikkel je aanvullende kennis en vaardigheden die je als werknemer op de arbeidsmarkt aantrekkelijk maken. Het begeleidingsprogramma helpt je om je opleiding met goed gevolg af te ronden. Je staat er niet alleen voor! Daarnaast heb je tijdens de opleiding een persoonlijke mentor die je begeleidt naar het erkende diploma.

Bij erkende MBO-opleidingen is het wettelijk verplicht om taalkennis en rekenvaardigheden te toetsen. Hier zijn examenkosten aan verbonden. Zie onze website voor meer informatie.


Stage


Leren doe je in de praktijk. Dit doe je tijdens de stage. We noemen dat de beroepspraktijkvorming (BPV). Heb je op dit moment een baan die past bij deze opleiding? En is het bedrijf waarbij je werkt een erkend leerbedrijf voor deze opleiding? Dan kom je in aanmerking voor de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL). Je huidige werkplek geldt dan als stageplek. Heb je op dit moment geen baan die past bij deze opleiding? Dan kom je in aanmerking voor de Beroepsopleidende Leerweg (deeltijd BOL). Je loopt dan stage bij een erkend leerbedrijf dat je zelf zoekt. Ons Stage Instituut kan je daarbij mogelijk helpen. Zie onze websitevoor meer informatie. Je volgt bij deze leerweg extra bijeenkomsten ter ondersteuning van je opleiding.


StudieprogrammaBBL


De BBL-opleiding bestaat uit 2 klassikale beroepsmodules (3 dagen), 1 algemene beroepsmodule (e-Learning), een begeleidingsprogramma, een stage en een programma rondom taalkennis en rekenvaardigheden.


Hard- en softwarebeheer*


(6 lessen)

Bevat onder andere:

 • Configuratie van systeemcomponenten
 • Risico's en beveiliging
 • Installeren en configureren van besturingssystemen


MTA Networking Fundamentals (MTA-examen 98-366)*


(6 lessen)

Bevat onder andere:

 • Lokale netwerken (LAN's)
 • Werken met Internet Protocol (IP)
 • Netwerkinfrastructuur en beveiliging


BOL


Bij de BOL-opleiding volg je hetzelfde programma als BBL met de volgende 2 aanvullende klassikale beroepsmodules (6 avonden of 3 dagen):


ICT-dienstverlening


(6 lessen)

Bevat onder andere:

 • Van functioneel naar technisch ontwerp
 • Implementatieplanning
 • Testen en evalueren


MTA Mobility and Devices Fundamentals (MTA-examen 98-368)*


(6 lessen)

Bevat onder andere:

 • Gegevenstoegang en beveiliging van mobiele apparaten
 • Cloud services
 • Enterprise mobility

*Praktijkmodules worden enkel op de dag aangeboden.


Begeleidingsprogramma


Om je zo goed mogelijk te begeleiden bij je opleiding verzorgt onderwijsinstelling begeleidingsbijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten kun je terecht met al je vragen. Daarnaast komen onderwerpen aan bod die je helpen je studie zo goed mogelijk aan te pakken. Denk aan het maken van een planning, het voorbereiden van een bijeenkomst, het goed uitvoeren van je stage en het schrijven van een verslag. Er worden ook vragen beantwoord als: hoe rond je de opleiding zo goed mogelijk af en hoe bereid je je voor op het praktijkexamen? Met andere woorden: wij helpen jou het landelijk erkende diploma daadwerkelijk te behalen.


Praktijkmodule


De beide MTA-modules en de module Hard- en softwarebeheer worden verzorgd in moderne praktijklokalen. Tijdens deze praktijklessen maak je gebruik van moderne, praktische materialen en instrumenten. Onze praktijklocaties bevinden zich op een beperkt aantal plaatsen in Nederland. Het kan dus voorkomen dat je deze praktijkmodule in een andere plaats en/of op een andere dag volgt.


Afronding en diploma


De MTA-modules en de module Hard- en softwarebeheer rond je af met een extern examen. De BOL-module ICT-dienstverlening rond je af met een praktijkgericht examen. De algemene beroepsmodule rond je af met een praktijkgerichte online toets. Op je stageplek maak je praktijkopdrachten en je rondt je opleiding uiteindelijk af met een praktijkexamen. Heb je voor alle onderdelen een voldoende beoordeling behaald, dan ontvang je het landelijk erkende diploma 'MBO Medewerker Beheer ICT niveau 3' van onderwijsinstelling. Daarnaast behaal je bij een voldoende voor de module Hard- en softwarebeheer het officiële certificaat CompTIA A+. Om dit certificaat te behalen maak je officiële examens. Met dit certificaat toon je jouw bekwaamheid in hard- en softwarebeheer.

De MTA-module(s) rond je af met een officieel Microsoft-examen. Bij een voldoende beoordeling van de MTA-examens ontvang je een officieel Microsoft Technology Associate (MTA)-certificaat. Per MTA-module ontvang je een ander certificaat. De MTA-module(s) volg je bij onze partner, Ises Computrain. De examenkosten voor deze modules zijn bij de prijs inbegrepen.


Examengarantie


Als je toch niet slaagt voor je examen, maar je hebt wel alle lessen gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen. Kortom, onderwijsinstelling begeleidt je daadwerkelijk naar een diploma.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Je kunt deelnemen aan deze opleiding als je minimaal beschikt over een diploma MBO-niveau 2, een MAVO-diploma, een diploma VMBO (kader, gemengd of theoretische leerweg) of een overgangsbewijs HAVO of VWO naar het vierde leerjaar.
Heb je niet de juiste vooropleiding? Dan kun je met een goede motivatie en ruime werkervaring een toelatingstoets maken. Met een goed resultaat kun je zo alsnog tot de opleiding toegelaten worden. Als je gebruik wilt maken van deze vorm van toelating, dan wordt tijdens de intake uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat.

Kosten

Specificatie van de kosten per opleidingsvariant.

Opleidingsvariant Zaterdag
Korting bij betaling ineens: EUR150
Inschrijfgeld: EUR 100
Studiemateriaal: EUR 625
Examenkosten: EUR1735
Cursusgeld: EUR2690

Opleidingsvariant Dag
Korting bij betaling ineens: EUR150
Inschrijfgeld: EUR 100
Studiemateriaal: EUR 625
Examenkosten: EUR1735
Cursusgeld: EUR2690

Opleidingsvariant Avond
Korting bij betaling ineens: EUR150
Inschrijfgeld: EUR 100
Studiemateriaal: EUR 625
Examenkosten: EUR1735
Cursusgeld: EUR2690

Opleidingsvariant E-learning
Korting bij betaling ineens: EUR150
Inschrijfgeld: EUR 100
Studiemateriaal: EUR 625
Examenkosten: EUR1735
Cursusgeld: EUR2690

Bijzonderheden

Crebocode: 25191

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen