Scheidegger Opleidingen

MBO Handhaver Toezicht en Veiligheid niveau 3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Vind jij het een uitdaging om de veiligheid van mensen op straat te waarborgen? Of werk je al in de beveiliging en wil je nu een functie met meer verantwoordelijkheden? Dan is deze officiŽle en praktijkgerichte opleiding, waarin je tevens het certificaat voor buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) behaalt, een goede en snelle weg richting het diploma! Je bent als handhaver toezicht en veiligheid in dienst van een gemeente, een door de gemeente ingestelde organisatie voor stadstoezicht of een andere aan een gemeente, provincie of overheid gelieerde instelling of organisatie. Als handhaver toezicht en veiligheid surveilleer je in uniform, waar en wanneer dat wenselijk is. Je hebt een verantwoordelijke functie en je zorgt ervoor dat je risico's voortijdig signaleert, zodat je tijdig in kunt grijpen. Je hebt verregaande bevoegdheden waarmee je mensen staande mag houden en/of goederen in mag nemen of zelfs mag sanctioneren.


Subsidie


Volledige, erkende MBO-opleidingen worden sterk gestimuleerd door de overheid. Als je deelneemt aan dit programma, komt je werkgever waarschijnlijk in aanmerking voor subsidie. Voor deze regeling gelden bepaalde voorwaarden. Kijk voor deze voorwaarden op onze website of bel met een van onze opleidingsadviseurs.


Voor wie?


De opleiding is bedoeld voor iedereen die het een uitdaging vindt om de veiligheid op straat en in publieke ruimtes te waarborgen. Je bent als handhaver toezicht en veiligheid verantwoordelijk voor je eigen takenpakket. Zelfstandigheid is in je werk van groot belang. Je neemt bij het surveilleren het voortouw bij eventuele in te zetten actie.


Vooropleiding


Voor de volledige erkende MBO-opleidingen van Scheidegger gelden beperkte instroomeisen. Bij je inschrijving wordt bekeken of je aan deze eisen voldoet. Is dat niet het geval, dan word je uitgenodigd voor een persoonlijke intake. In dat gesprek worden je motivatie en voorkennis besproken. In de meeste gevallen kun je dan alsnog instromen. Voor het afronden van deze opleiding en het ontvangen van het officiŽle diploma MBO Handhaver Toezicht en Veiligheid niveau 3, dien je in het bezit te zijn van een geldig diploma 'Levensreddend handelen'. Voor het lopen van stage dien je in het bezit te zijn van een Verklaring Omtrent het Gedrag.


Aanpak


Je gaat aan de slag met theorie waar je ook echt iets mee kunt in de praktijk. In deze opleiding staat het ontwikkelen van vaardigheden die je als handhaver toezicht en veiligheid nodig hebt centraal. Tijdens de opleiding leer je op praktische wijze hoe je de taken als professioneel handhaver toezicht en veiligheid uitvoert. In de lessen en tijdens je stage zal je ook daadwerkelijk bezig zijn met het toepassen van de theorie.


Opzet van de opleiding


We beginnen de opleiding met een kick-offbijeenkomst. De opleiding bestaat uit een aantal beroepsmodules, een stage, een algemene beroepsmodule en een begeleidingsprogramma. In de beroepsmodules leer je theorie en beroepsvaardigheden van ervaren docenten die met beide benen in de praktijk staan. Tijdens je stage leer je de theorie toepassen in de praktijk en oefen je jouw beroepsvaardigheden. Zo krijg je waardevolle praktijkervaring in het beroep. In de algemene beroepsmodule ontwikkel je aanvullende kennis en vaardigheden die jou als werknemer op de arbeidsmarkt aantrekkelijk maken. Het begeleidingsprogramma helpt je om je opleiding met goed gevolg af te ronden. Je staat er niet alleen voor! Daarnaast heb je tijdens de opleiding een persoonlijke mentor die je begeleidt naar het erkende diploma.Bij erkende MBO-opleidingen is het wettelijk verplicht om talen en rekenen te toetsen. Hier zijn examenkosten aan verbonden. Zie onze website voor meer informatie.


Stage


Leren doe je in de praktijk. Dit doe je tijdens de stage. We noemen dat de beroepspraktijkvorming (BPV). Heb je op dit moment een baan die past bij deze opleiding? En is het bedrijf waarbij je werkt een erkend leerbedrijf voor deze opleiding? Dan kom je in aanmerking voor de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL). Je huidige werkplek geldt dan als stageplek. Heb je op dit moment geen baan die past bij deze opleiding? Dan kom je in aanmerking voor de Beroepsopleidende Leerweg (deeltijd BOL). Je loopt dan stage bij een erkend leerbedrijf dat je zelf zoekt. Ons Stage Instituut kan je daarbij mogelijk helpen. Zie onze website voor meer informatie. Je volgt bij deze leerweg extra bijeenkomsten ter ondersteuning van je opleiding.


StudieprogrammaBBL


De BBL-opleiding bestaat uit 3 klassikale beroepsmodules (6 avonden of 3 dagen en 1 praktijkdag), 1 algemene beroepsmodule (e-Learning), een begeleidingsprogramma (6 lessen van 3 uur), een stage en een programma rondom taalkennis en rekenvaardigheden.


Rechtskennis


(6 lessen)

Bevat onder andere:

 • Inleiding formeel en materieel strafrecht
 • Bevoegdheden van de opsporingsambtenaar
 • Wet milieubeheer en Wet op economische delicten
 • Verkeer- en parkeerbeleid


Werkterreinen en bevoegdheden van de BOA


(6 lessen)

Bevat onder andere:

 • Werkgebieden van de BOA
 • Opsporingsbevoegdheden
 • Samenwerkende partijen


BOL en BBL: Handhaving toezicht en veiligheid


(4 e-learninglessen en 1 praktijkdag)


BOL


Bij de BOL-opleiding volg je hetzelfde programma als BBL met de volgende 1 aanvullende klassikale beroepsmodule (6 avonden of 3 dagen):


Communicatieve vaardigheden


(6 lessen)

Bevat onder andere:

 • Assertief communiceren
 • Feedback geven en ontvangen
 • Succesvol communiceren per telefoon en e-mail


Begeleidingsprogramma


Om jou zo goed mogelijk te begeleiden bij je opleiding, verzorgt Scheidegger begeleidingsbijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten kun je terecht met al je vragen. Daarnaast komen onderwerpen aan bod die je helpen je studie zo goed mogelijk aan te pakken. Denk aan het maken van een planning, het voorbereiden van een bijeenkomst, het goed uitvoeren van je stage en het schrijven van een verslag. Er worden ook vragen beantwoord als: hoe rond je de opleiding zo goed mogelijk af en hoe bereid je je voor op het praktijkexamen? Met andere woorden: wij helpen jou het landelijk erkend diploma daadwerkelijk te behalen.


Praktijkmodule


De praktijkdag in de module module Handhaving toezicht en veiligheid wordt verzorgd in een moderne praktijkaccommodatie. Onze praktijklocaties bevinden zich op een beperkt aantal plaatsen in Nederland. Het kan dus voorkomen dat je deze praktijkmodule in een andere plaats en/of op een andere dag volgt.


Afronding en diploma


De examens zijn een combinatie van een praktijkgericht examen en examens bij EXTH en Cito. Als je alle examens en het begeleidingsprogramma met een voldoende afrondt en ook je praktijkportfolio met een voldoende wordt beoordeeld, ontvang je het officiŽle diploma 'MBO Handhaver Toezicht en Veiligheid niveau 3' van Scheidegger Opleidingen. Scheidegger is als rechtspersoon bevoegd om in het kader van de Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB) MBO-opleidingen te verzorgen. Dit betekent dat Scheidegger erkende MBO-diploma's mag uitgeven.


Examengarantie


Mocht je onverhoopt niet slagen voor een examen, en je hebt wel alle bijeenkomsten gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen. Kortom, Scheidegger begeleidt je daadwerkelijk naar een diploma.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Je kunt deelnemen aan deze opleiding als je minimaal beschikt over een diploma MBO-niveau 2, een MAVO-diploma, een diploma VMBO (kader, gemengd of theoretische leerweg) of een overgangsbewijs HAVO of VWO naar het vierde leerjaar.
Heb je niet de juiste vooropleiding? Dan kun je met een goede motivatie en ruime werkervaring een toelatingstoets maken. Met een goed resultaat kun je zo alsnog tot de opleiding toegelaten worden. Als je gebruik wilt maken van deze vorm van toelating, dan wordt tijdens de intake uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat.

Kosten

Specificatie van de kosten per opleidingsvariant.

Opleidingsvariant Zaterdag
Korting bij betaling ineens: EUR150
Inschrijfgeld: EUR 100
Studiemateriaal: EUR 625
Examenkosten: EUR1435
Cursusgeld: EUR2690

Opleidingsvariant Dag
Korting bij betaling ineens: EUR150
Inschrijfgeld: EUR 100
Studiemateriaal: EUR 625
Examenkosten: EUR1435
Cursusgeld: EUR2690

Opleidingsvariant Avond
Korting bij betaling ineens: EUR150
Inschrijfgeld: EUR 100
Studiemateriaal: EUR 625
Examenkosten: EUR1435
Cursusgeld: EUR2690

Opleidingsvariant E-learning
Korting bij betaling ineens: EUR150
Inschrijfgeld: EUR 100
Studiemateriaal: EUR 625
Examenkosten: EUR1435
Cursusgeld: EUR2690

Bijzonderheden

Crebocode: 25409

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.