Scheidegger Opleidingen

MBO Co÷rdinator Sport- en Bewegingsagogie, niveau 4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Sommige mensen hebben moeite met goed bewegen. Dit kan bijvoorbeeld komen door een ongeluk of aangeboren afwijking. Sporten is voor deze mensen niet alleen gezond, het bewegen kan hun welzijn ook daadwerkelijk verbeteren. In deze opleiding ga jij je verdiepen in verschillende ziektebeelden, handicaps en sociaal-emotionele problemen. Als bewegingsagoog werk je met mensen die een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben. Je werkt in de gehandicaptenzorg, ouderenzorg, jeugdhulpverlening of in revalidatiecentra. Je leert hoe je groepen of individuele sporters en bewegingsdeelnemers ondersteunend en motiverend kunt begeleiden. Wil jij mensen met een bewegingsbeperking helpen aan de hand van sport? Dan is de MBO-opleiding 'Co÷rdinator Sport- en Bewegingsagogie, niveau 4' interessant voor jou!


Subsidie


Volledige, erkende MBO-opleidingen worden sterk gestimuleerd door de overheid. Als je deelneemt aan dit programma, komt je werkgever waarschijnlijk in aanmerking voor subsidie. Voor deze regeling gelden bepaalde voorwaarden. Kijk voor deze voorwaarden op onze website of bel met een van onze opleidingsadviseurs.


Voor wie?


Deze opleiding is ontwikkeld voor iedereen die graag wil werken met mensen die een bewegingsbeperking hebben. Wil jij sport en beweging inzetten om mensen te helpen? Dan is deze landelijk erkende opleiding van Scheidegger de juiste opleiding. Je kunt na het volgen van deze opleiding onder andere gaan werken in de gehandicaptenzorg en ouderenzorg.


Vooropleiding


Voor de landelijk erkende MBO-opleidingen van Scheidegger gelden beperkte instroomeisen. Bij je inschrijving wordt bekeken of je aan deze eisen voldoet. Is dat niet het geval, dan word je uitgenodigd voor een persoonlijke intake. Tijdens het intakegesprek worden je motivatie en voorkennis besproken. In de meeste gevallen kun je dan alsnog instromen.


Aanpak


Je gaat aan de slag met theorie waar je ook echt iets mee kunt in de praktijk. In deze opleiding staat het ontwikkelen van vaardigheden die je als bewegingsagoog in de sport nodig hebt centraal. Tijdens de opleiding leer je op praktische wijze hoe je een sport- en begeleidingsprogramma aanbiedt op basis van een ondersteuningsplan. Daarnaast komt het co÷rdineren en uitvoeren van sport- en begeleidingsprojecten uitgebreid aan bod.


Opzet van de opleiding


We beginnen de opleiding met een kick-offbijeenkomst. De opleiding bestaat uit een aantal modules, een stage, algemene beroepsmodules en een begeleidingsprogramma.

In de modules leer je theorie en beroepsvaardigheden van ervaren docenten die met beide benen in de praktijk staan. Tijdens je stage leer je de theorie toepassen in de praktijk en oefen je jouw beroepsvaardigheden. Zo krijg je waardevolle praktijkervaring in het beroep. In de algemene beroepsmodules ontwikkel je aanvullende kennis en vaardigheden die jou als werknemer op de arbeidsmarkt aantrekkelijk maken. Het begeleidingsprogramma helpt je om je opleiding met goed gevolg af te ronden. Je staat er niet alleen voor! Daarnaast heb je tijdens de opleiding een persoonlijke mentor die je begeleidt naar het erkende diploma.

Bij erkende MBO-opleidingen is het wettelijk verplicht om talen en rekenen te toetsen. Hier zijn examenkosten aan verbonden. Zie onze website voor meer informatie.


Stage


Leren doe je in de praktijk. Dit doe je tijdens de stage. We noemen dat de beroepspraktijkvorming (BPV). Heb je op dit moment een baan die past bij deze opleiding? En is het bedrijf waarbij je werkt een erkend leerbedrijf voor deze opleiding? Dan kom je in aanmerking voor de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL). Je huidige werkplek geldt dan als stageplek. Heb je op dit moment geen baan die past bij deze opleiding? Dan kom je in aanmerking voor de Beroepsopleidende Leerweg (deeltijd BOL). Je loopt dan stage bij een erkend leerbedrijf dat je zelf zoekt. Ons Stage Instituut kan je mogelijk daarbij helpen. Zie onze website voor meer informatie. Je volgt bij deze leerweg extra bijeenkomsten ter ondersteuning van je opleiding.


StudieprogrammaBBL


De BBL-opleiding bestaat uit 3 klassikale beroepsmodules (6 avonden of 3 dagen), 2 algemene beroepsmodules (e-Learning), een begeleidingsprogramma (6 lessen van 3 uur), een stage (jouw eigen werkplek) en een programma rondom taalkennis en rekenvaardigheden.


Sportorganisatie en evenementen


(6 lessen)

Bevat onder andere:

 • Plannen en organiseren van sportactiviteiten
 • Toernooien en evenementen
 • Veiligheidsaspecten en hygiŰne


Medische aspecten in de (sport)massage


(6 lessen)

Bevat onder andere:

 • Bewegingsleer
 • Spierblessures
 • EHBO


Sociaal pedagogisch begeleiden


(6 lessen)

Bevat onder andere:

 • Basiskennis pedagogiek en psychologie
 • Begeleidingsvaardigheden en communicatie
 • Moeilijke situaties en problemen


BOL


Bij de BOL-opleiding volg je hetzelfde programma als BBL met de volgende 2 aanvullende klassikale beroepsmodules (6 avonden of 3 dagen):


Sportstimulering


(6 lessen)

Bevat onder andere:

 • Motieven voor sportdeelname
 • Sport en bewegen voor ouderen
 • Kinderen en sport en gehandicaptensport


Begeleiden van sportactiviteiten*


(6 lessen)

Bevat onder andere:

 • Sportactiviteiten voorbereiden
 • Organisatievormen en groepsindeling
 • Instructie en uitleg geven

* De praktijkmodule wordt enkel op de dag aangeboden.


Begeleidingsprogramma


Om jou zo goed mogelijk te begeleiden bij je opleiding, verzorgt Scheidegger begeleidingsbijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten kun je terecht met al je vragen. Daarnaast komen onderwerpen aan bod die je helpen je studie zo goed mogelijk aan te pakken. Denk aan het maken van een planning, het voorbereiden van een bijeenkomst, het goed uitvoeren van je stage en het schrijven van een verslag. Er worden ook vragen beantwoord als: hoe rond je de opleiding zo goed mogelijk af en hoe bereid je je voor op het praktijkexamen? Met andere woorden: wij helpen jou het landelijk erkende diploma daadwerkelijk te behalen.


Praktijkmodule


De praktijkmodule Begeleiden van sportactiviteiten wordt verzorgd in een modern praktijklokaal. Tijdens deze praktijklessen maak je gebruik van praktische materialen en instrumenten. Onze praktijklocaties bevinden zich op een beperkt aantal plaatsen in Nederland. Het kan dus voorkomen dat je deze praktijkmodule in een andere plaats en/of op een andere dag volgt.


Afronding en diploma


Elke module rond je af met een praktijkgericht schriftelijk examen. De algemene beroepsmodules rond je af met praktijkgerichte online toetsen. Op je stageplek maak je praktijkopdrachten en je rondt je opleiding uiteindelijk af met een praktijkexamen. Heb je voor alle onderdelen een voldoende behaald, dan ontvang je het landelijk erkende diploma 'MBO Co÷rdinator Sport- en Bewegingsagogie, niveau 4'. Scheidegger is als rechtspersoon bevoegd om in het kader van de Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB) MBO-opleidingen te verzorgen. Dit betekent dat Scheidegger erkende MBO-diploma's mag uitgeven.


Examengarantie


Mocht je onverhoopt niet slagen voor een examen, en je hebt wel alle bijeenkomsten gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen. Kortom, Scheidegger begeleidt je daadwerkelijk naar een diploma.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Maximaal 22 deelnemers

Kosten

2290 euro
prijs is vrij van hoog BTW en exclusief overige kosten zoals inschrijfgeld, examens, materiaalkosten etc.

Bijzonderheden

Crebocode: 25412

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.