ROC Midden Nederland

VWO Eenjarig

Algemene informatie over de cursus

Wat houdt de opleiding in?
Een vwo-opleiding bij het VAVO Lyceum bereidt je goed voor op een universitaire studie. Je kunt bij ons een volledig vwo-diploma of deelcertificaten halen.

Is dit iets voor mij?
Ben je toe aan een volwassen benadering? Voel je niet thuis op je huidige school of ben je gezakt voor je vwo-examen? Of heb je een vwo-diploma, maar niet het juiste profiel? Dan is het VAVO Lyceum iets voor jou!

Inhoud van de cursus

Wat leer je?
We houden rekening met wat je al eerder geleerd hebt. Je kunt kiezen voor een volledig pakket, maar je kunt ook een aantal vakken volgen en certificaten halen. Bekijk hieronder het aanbod van de vakken op onze locaties.

VAVO Lyceum in Amersfoort
Aardrijkskunde, biologie, Duits, economie, Engels, filosofie, Frans, geschiedenis, maatschappijleer, maatschappijwetenschappen, management en organisatie, natuurkunde, Nederlands, profielwerkstuk, scheikunde, rekenen VO3F , wiskunde A, wiskunde B, wiskunde C, wiskunde D.

VAVO Lyceum in Utrecht
Aardrijkskunde, biologie, Duits, economie, Engels, filosofie, Frans, geschiedenis, maatschappijleer, maatschappijwetenschappen, management en organisatie, natuurkunde, Nederlands, profielwerkstuk, scheikunde, rekenen VO3F, wiskunde A, wiskunde B, wiskunde C, tekenen.

Hoe ziet de opleiding eruit?
Op het VAVO Lyceum krijg je alle examenstof in n jaar aangeboden. De lessen worden voornamelijk overdag gegeven. Als voltijdleerling volg je alle vakken om een volledig vwo-diploma te behalen.
Als deeltijdleerling volg je alleen de vakken die je nodig hebt voor je vervolgopleiding of diploma. Voor het behalen van deze vakken krijg je deelcertificaten.

Vakdocenten geven klassikaal les en bereiden je voor op het examen. In oktober/november krijg je een bindend studieadvies (BSA) op basis van je aanwezigheid, inzet en resultaten. Meestal krijg je te horen dat je examen kunt gaan doen. Als blijkt dat het vwo toch niet haalbaar is, dan zoeken we samen naar een opleiding die beter bij je past. Elk schooljaar heeft drie toetsweken en in mei zijn de landelijke Centrale Examens.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Je kunt je inschrijven als je op 1 oktober 2018 minimaal 18 jaar bent. Ben je jonger? Dan kun je in uitzonderlijke situaties bij ons beginnen als je middelbare school jou aanmeldt. Neem in dat geval contact op met je decaan.

De onderstaande toelatingseisen gelden voor leerlingen ouder dan 18 jaar. Als je jonger bent gelden er andere toelatingseisen. In alle gevallen beslist de toelatingscommissie of je toelaatbaar bent.

Volledig pakket:
Je kunt de eenjarige vwo-opleiding met een volledig pakket volgen als je niet van profiel verandert en:
 • in het bezit bent van een havo-diploma met gemiddeld een 7,0 voor de examenvakken. Bij de profielen C&M en E&M moet bovendien wiskunde A n Duits of Frans in het pakket zitten
 • of een overgangsbewijs naar vwo 6 hebt
 • voor de profielvakken van N&G en N&T gelden aanvullende minimumeisen.

Soms laat de toelatingscommissie je ook toe als je bent blijven zitten in vwo 5, daarbij is het aantal tekortpunten belangrijk. De toelatingscommissie kan ook beslissen dat je alleen toegelaten kunt worden tot de havo.

Deelpakket:
Je kunt de eenjarige vwo-opleiding met een deelpakket volgen wanneer je:
 • een havo-diploma hebt of havo-certificaten voor de gewenst vakken
 • of bent blijven zitten in vwo 5 of gezakt bent voor het vwo-examen
 • of een aantal certificaten wilt halen
 • voor de profielvakken van N&G en N&T gelden aanvullende minimumeisen.
Om een aantal certificaten te halen moet je voldoende basiskennis hebben. Door te sprokkelen haal je na twee of drie jaar een volledig diploma. Herprofileren kan alleen als je een vwo-diploma hebt.

Duur van de cursus

1 jaar

Kosten van de cursus

Kosten opleiding
Bij een voltijdopleiding betaal je 1.137,- lesgeld aan DUO. De kosten voor een deeltijdopleiding zijn afhankelijk van het aantal vakken en het bijbehorende aantal lesuren dat je per week volgt.

Het tarief per lesuur is 30,- voor een schooljaar. Bijvoorbeeld: je gaat vier vakken volgen en de meeste vakken hebben vier lesuren per week. Je betaalt dan (16 x 30,- =) 480,- aan het VAVO Lyceum voor een heel jaar. Houd ook rekening met extra kosten voor boeken en andere leermiddelen.

Bijzonderheden

Aanmelden
Na je aanmelding nodigen we je uit een kennismakingsgesprek. Je hebt plaatsingsgarantie als je je uiterlijk op 4 juli 2018 hebt aangemeld en als je vr de zomervakantie een kennismakingsgesprek hebt gehad. Meld je je later aan, dan is je gesprek na de zomervakantie.

Studiebegeleiding
Op het VAVO Lyceum krijgt elke leerling een trajectbegeleider en na elke toetsperiode bespreek je met hem/haar hoe het gaat. Als je tegen dingen aanloopt kun je ook altijd een afspraak met je trajectbegeleider maken.

Na je opleiding
Met je vwo-diploma kun je doorstuderen op het hbo of wo.

Plaatsen / leslocaties

Utrecht, Amersfoort

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.