HMC Amsterdam

vakopleiding meubelmaken

Algemene informatie over de cursus

De vakopleidingen kenmerken zich door een intensief en professioneel lesprogramma waarbij het vak vanaf de basis grondig wordt beoefend. De lessen worden gegeven in goed geoutilleerde praktijklokalen door ervaren praktijkdocenten. Tijdens de praktijklessen worden ook vaktheorielessen aangeboden welke direct aansluiten bij de praktijk. Bij iedere praktijkopdracht krijgt u een uitgebreid werkboekje waarin de opdracht helder omschreven en afgebeeld staat.
In de ruim opgezette machinale ruimte is altijd een instructeur aanwezig. Tijdens de machinale instructielessen leert u werken met de stationaire houtbewerkingsmachines.

Inhoud van de cursus

Leerjaar 1

In het eerste leerjaar wordt de basis van het ambachtelijk meubelmaken gelegd. Alle basistechnieken en vaardigheden voor de bewerking van massief hout, fineer en plaatmateriaal komen aan bod.

De opdrachten zijn: doeklatten, hamer, plantentafel en kist. Bij de opdrachten is verdieping voor de vaardige leerling mogelijk.

Technieken:
schaven, hakken/ steken/ snijden, wetten en slijpen, pen-gatverbindingen, slisverbinding, domino- en lamelloverbinding, fineerwerk, lijmen, houtverbreding, verstekverbindingen, scharnieren, oppoetsen en afwerken.

Machinale instructie: In groepjes van 6 leerlingen krijgt u 3x een halve dag instructie op de zaagmachines, schaafmachines, boormachines en stationaire freesmachine.

Leerjaar 2

In het tweede leerjaar verdiepen we de kennis en vaardigheden. We werken met meer complexe technieken en constructies. Het lezen van constructitekeningen, uitvoeren van constructieplannen en het maken van een efficiente werkvolgorde komt aan bod. Het tweede deel van dit schooljaar staat in het teken van buigwerk.

De opdrachten zijn: tafel met lade en stoel of kast. Het uitvoeren van een eigen ontwerp is mogelijk, passend bij uw persoonlijke vaardigheden zoeken we samen met u naar een haalbare leerzame uitdaging.

Technieken:
Pen-gatverbinding, zwaluwstaarten, laden en ladengeleiding, dubbelschuin, lamineren, stoombuigen, schenkelen, mallen maken en het gebruik van diverse materialen voor het buigwerk.

Het werken met de bovenfreesmachine en ander elektrisch handgereedschap komt uitgebreid aan bod.

Tijdens het tweede leerjaar zijn er een aantal examenmomenten; vaktheorietoetsen, machinale vaardigheid en de beoordeling van het eindwerkstuk. U hebt de keuze om hieraan deel te nemen. Wanneer u alle examenonderdelen met een voldoende afrond komt u in aanmerking voor het ECM branche erkend diploma meubelmaken.

Tijdens de groots opgezette feestelijke HMC-expo week aan het einde van het schooljaar is het ook mogelijk voor de leerlingen van de vakopleiding om hun eindmeubel te exposeren.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

vanaf 23 jaar. Ben je jonger dan heb je een startkwalificatie nodig.

Duur van de cursus

2 jaar Wij starten elk schooljaar vanaf september

Kosten van de cursus

3290 1e jaar en 3200 2e jaar
Bijkomende kosten
Gereedschap: +/- 415,- * eenmalig
Boeken en readers: +/- 230,- * eenmalig
Materialen: +/- 160,- * per jaar (afhankelijk van grootte werkstuk en materiaalkeuze)
Werkschoenen (type S3) zelf aan te schaffen +/- 75,-

Bijzonderheden

Amsterdam: maandagavond gecombineerd met dinsdagavond van 18.00-21.20 uur of zaterdag van 8.30-16.00 uur
Rotterdam: dinsdag, donderdag of vrijdag van 8.30-16.00 uur

Plaatsen / leslocaties

amsterdam, Rotterdam

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.